ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Απρίλη 2022
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οχι στις διακρίσεις σε βάρος των προσφύγων μαθητών

Επιστολή των συντονιστών Εκπαίδευσης Προσφύγων καταδεικνύει τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» κυβέρνησης και ΕΕ

Υποδοχή γονιών σε προσφυγόπουλα σε σχολείο του Περιστερίου
Υποδοχή γονιών σε προσφυγόπουλα σε σχολείο του Περιστερίου
Διαχωρισμό των προσφύγων, διακρίσεις και αποκλεισμούς αναδεικνύουν σε ανοιχτή επιστολή τους συντονιστές Εκπαίδευσης Προσφύγων, με την οποία αναφέρονται στις ραγδαίες εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα, σε σχέση με την Εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων.

«Αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε την ανησυχία μας για τη συνθήκη παροχής ισότιμης, συμπεριληπτικής και ποιοτικής εκπαίδευσης σε όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά πρόσφυγες εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας», αναφέρουν και προσθέτουν ότι «σε μια περίοδο που το θέμα της Ουκρανίας ορθώς μονοπωλεί τα φώτα της δημοσιότητας, παρατηρούμε πως αρθρώνεται ένας νέος, επιλεκτικά ανθρωπιστικός δημόσιος λόγος που στην πραγματικότητα εντείνει τις υφιστάμενες διακρίσεις και παράγει νέους αποκλεισμούς».

Και συνεχίζουν: «Οι Ουκρανοί πρόσφυγες, πέρα από την υπαγωγή τους στην ανωτέρω κατηγορία, είναι δικαιούχοι "προσωρινής προστασίας". Το δικαίωμα αυτό προκύπτει από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2001/55/ΕΚ, η οποία δυστυχώς δεν εφαρμόστηκε για τους πρόσφυγες της Συρίας ή άλλους πρόσφυγες πολέμου και η οποία προβλέπει δωδεκάμηνη παραμονή στις χώρες της ΕΕ, χωρίς να είναι απαραίτητο το αίτημα ασύλου».

Επισημαίνουν ακόμα πως «όσον αφορά την εκπαίδευση των προσφύγων, τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι εφαρμόζεται μια σειρά μέτρων που όχι μόνο δεν διευκολύνουν, αλλά δημιουργούν μάλιστα προσκόμματα στη φοίτηση και άρα στην ομαλή σχολική - κοινωνική ένταξη του μαθητικού προσφυγικού πληθυσμού, αποστερώντας αυτά τα παιδιά από τα θεμελιώδη δικαιώματά τους». Και πως «μια τέτοια περίπτωση είναι η υποχρεωτική μετεγκατάσταση των οικογενειών από τη μία περιοχή σε άλλη, όταν κλείνουν οι δομές φιλοξενίας για διάφορους λόγους. Συνέπεια αυτής της αλλαγής είναι η ιλιγγιώδης αύξηση της σχολικής διαρροής, λόγω της αναστάτωσης που προκαλείται στην εύθραυστη ρουτίνα των παιδιών».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και αυτό που ανέδειξε πριν λίγες μέρες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σχετικά με την τύχη των προσφυγόπουλων στη δομή προσφύγων και μεταναστών στον Ελαιώνα, που διώχνονται από την περιοχή, καθώς αυτό που ...επείγει για την κυβέρνηση είναι να προχωρήσουν οι μπίζνες της λεγόμενης ανάπλασης της περιοχής.

Σημειωνόταν σε Ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή:

«Οπως είναι γνωστό από τον Οκτώβριο του 2021, με απόφαση του δήμου Αθηναίων και με τη στήριξη του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου επίκειται ο τερματισμός λειτουργίας της "Ανοιχτής Δομής Φιλοξενίας αιτούντων άσυλο, ευάλωτων ομάδων πολιτών τρίτων χωρών στον Ελαιώνα Αττικής". Το κλείσιμο της δομής είχε δρομολογηθεί για το τέλος Μαΐου 2022.

Ωστόσο, εντελώς αιφνίδια από την περασμένη βδομάδα (28/3/2022 - 1/4/2022) δεκάδες οικογένειες προσφύγων και μεταναστών, ανάμεσά τους και ανήλικα παιδιά, μεταφέρονται με γρήγορες διαδικασίες στην "Ανοιχτή Δομή Προσωρινής Υποδοχής πολιτών τρίτων χωρών ή ανιθαγενών στην περιοχή του Σχιστού Αττικής"».

Ανάμεσα σε μια σειρά προβλήματα που καταγράφονταν ήταν αυτό με τα 213 παιδιά που είναι εγγεγραμμένα σε σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και 50 παιδιά εγγεγραμμένα σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (στο 87ο Δημοτικό Σχολείο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Αθήνας και σε Δημοτικά και Γυμνάσια στο κέντρο της Αθήνας), τα οποία καλούνται να εγκαταλείψουν το σχολείο τους και το σχολικό περιβάλλον στη μέση της σχολικής χρονιάς, ενώ ταυτόχρονα δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα για την εγγραφή και φοίτησή τους σε νέο σχολείο. Ηδη 50 περίπου παιδιά έχουν μεταφερθεί στη δομή του Σχιστού, χωρίς να έχει δοθεί καμία ενημέρωση για το ζήτημα αυτό.

Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται η υποκριτική ευαισθησία των αστικών κυβερνήσεων, τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» σε ό,τι αφορά τους ανήλικους κατατρεγμένους πρόσφυγες μαθητές, θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, κάτι που φάνηκε εξάλλου και με την περίπτωση του ασυνόδευτου προσφυγόπουλου Σαϊντού Καμαρά από την Γουιάνα, για τον οποίο μόνο μετά από κινητοποιήσεις δόθηκαν γενικόλογες υποσχέσεις ότι δεν θα απελαθεί επειδή ενηλικιώθηκε.


ΥΠΟΘΕΣΗ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΡΙΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Παράσταση Πολιτικής Αγωγής από τον πατέρα

Παράσταση Πολιτικής Αγωγής, προς υπεράσπιση της κατηγορίας σε βάρος της Ρούλας Πισπιρίγκου, η οποία προφυλακίστηκε για την ανθρωποκτονία της 9χρονης κόρης τους, δήλωσε χτες αφού επισκέφτηκε την 18η ανακρίτρια ο εν διαστάσει πλέον σύζυγός της Μάνος Δασκαλάκης. Μάλιστα, σε σχετική δήλωσή του μεταξύ άλλων είπε ότι «δεν μπορώ να το πιστέψω, ωστόσο τα στοιχεία είναι αδιάσειστα» και πρόσθεσε πως «θέλω να μάθω την αλήθεια για τα παιδιά μου». Η έρευνα συνεχίζεται και πλέον με τα βουλεύματα άρσης απορρήτου που έχουν οι αστυνομικοί στα χέρια τους κάνουν τον έλεγχο για έρευνες της κατηγορουμένης στο διαδίκτυο για την κεταμίνη (την τοξική ουσία που οδήγησε στον θάνατο την 9χρονη) ή ακόμη και για αναφορές σε μηνύματά της ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της.

Η ανακρίτρια θα προχωρήσει στην κλήτευση κάθε προσώπου που με κάποιον τρόπο εμπλέκεται στην υπόθεση. Επίσης, αναμένονται εξελίξεις στις δύο νέες έρευνες που έχει αναλάβει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας ως προς τους θανάτους της Μαλένας και της Ιριδας, των δύο μικρότερων παιδιών της οικογένειας που «έφυγαν» από τη ζωή το 2019 και το 2021. Σε περίπτωση που εντοπιστούν στοιχεία που να δείχνουν ενδεχόμενη διάπραξη εγκληματικής ενέργειας (υπάρχουν ενδείξεις για θάνατο από ασφυξία) θα ασκηθούν και ποινικές διώξεις. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι δικηγόροι της κατηγορουμένης σκοπεύουν να καταθέσουν αίτημα αποφυλάκισης.

Σε ό,τι αφορά τη διερεύνηση της «διαδρομής» της κεταμίνης ο πρώην διοικητής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης, σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «σε λίγες μέρες θα φανεί ακριβώς ποιος της προμήθευσε την κεταμίνη, ποιος έψαχνε στη φαρμακαποθήκη για να βρει την ουσία. Πρόκειται για άνθρωπο υπεράνω υποψίας. Στο διαδίκτυο τα ίχνη δεν διαγράφονται. Θα δούμε τι θα στείλουν οι αμερικανικές αρχές στην Ελλάδα, πού έκανε καταγραφές και πού έκανε επικοινωνίες για να εξαφανίσει ηλεκτρονικά ίχνη την τελευταία εβδομάδα». Και πρόσθεσε: «Η κυρία αυτή θα τραβήξει πολλούς μαζί της».

Επίσης, προχωρά η έρευνα για τον θάνατο της ιδιοκτήτριας του σπιτιού που διέμενε η οικογένεια με τα τρία άτυχα παιδιά στην Πάτρα και τη διαχείριση της περιουσίας και των λογαριασμών της που είχε ο Μ. Δασκαλάκης.


ΔΙΚΗ ΛΙΓΝΑΔΗ
Συνεχίζονται οι καταθέσεις των καταγγελλόντων

Με την κατάθεση του δεύτερου θύματος, που έχει καταγγείλει τον πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δ. Λιγνάδη για βιασμό στα 17 του χρόνια τον Ιούλη του 2015, μετά από παράσταση στην Επίδαυρο, συνεχίστηκε η δίκη. Με ιδιαίτερη ψυχική φόρτιση, κάποιες στιγμές με κλάμα, ο 25χρονος αιγυπτιακής καταγωγής αναφέρθηκε στον τρόπο που τον προσέγγισε σε παρέα φίλων ο σκηνοθέτης, μέσω ενός συνομηλίκου του που γνώριζε τον Λιγνάδη. Από την πρώτη στιγμή, ο κατηγορούμενος του έλεγε ότι είναι όμορφος και ότι μπορεί να τον βοηθήσει να κάνει καριέρα στο μόντελινγκ, όπως επιθυμούσε.

«Μου επιβεβαίωσε όσα πίστευα ότι μπορούσα να κάνω», είπε. Ο μάρτυρας από την αρχή δεν έκρυψε στο δικαστήριο ότι είχε συναισθήματα για τον Δ. Λιγνάδη και ήθελε να ολοκληρώσει τη σχέση τους. Ανέφερε ότι ζήλευε, γιατί ο σκηνοθέτης είχε σχέσεις με άλλα άτομα, ενώ έρχονταν ανήλικοι στο σπίτι, «τα παιδιά του Λιγνάδη», όπως αποκαλούνταν μεταξύ τους, με τα οποία είχε σεξουαλικές επαφές ο σκηνοθέτης. Περιγράφοντας τον βιασμό του είπε ότι αιφνιδιάστηκε, φοβήθηκε και πονούσε, αλλά δεν μπορούσε να φωνάξει, γιατί είχε μουδιάσει τελείως, ενώ του ερχόταν στο μυαλό η σεξουαλική κακοποίηση που είχε υποστεί από θείο του σε ηλικία πέντε χρονών με τον ίδιο τρόπο. «Πιστεύω ότι το αντιλαμβανόταν ότι δεν μου άρεσε και ότι με είχε σοκάρει, αλλά έπαιρνε χαρά από αυτό. Ηθελε να με δει αβοήθητο», είπε. «Δεν υπάρχει περίπτωση αυτό το πράγμα που έγινε να το θέλει κανείς», ξέσπασε. Μάλιστα, γύρισε προς τον Λιγνάδη, τον κοίταξε κατάματα και είπε: «Αυτό θες; Να βλέπεις να πονάει ο άλλος;». Σημείωσε ακόμα ότι αντιμετώπισε προσβολές και κακοποιητική συμπεριφορά εκ μέρους του, όταν πήγε να μείνει στο σπίτι του κατηγορούμενου, επειδή καυγάδισε με την οικογένειά του όταν ανακάλυψε ότι είναι ομοφυλόφιλος. «Είχα εξάρτηση σε ό,τι μου προσέφερε (σ.σ. ο κατηγορούμενος), την αυτοπεποίθηση ότι είμαι αυτό ακριβώς που θέλει. Μου είχε προσφέρει στήριξη και προστασία, τον είχα σαν μέντορα. Αλλά με έκανε να πιστεύω ότι μέχρι εκεί αξίζω, να μου κάνει ό,τι μου έκανε και μετά να περάσει ο επόμενος», είπε, σημειώνοντας ότι πέρασε βαριά κατάθλιψη. Κατέθεσε επίσης πως όταν τον βρήκε ο Β.Κ. και του διηγήθηκε τον δικό του βιασμό το 1985, συνειδητοποίησε πως τα ίδια είχε κάνει ο κατηγορούμενους και σε άλλους. «Από το 2015 μέχρι το 2022 προσπαθώ να ξεχάσω, να το ξεπεράσω» κατέληξε και πρόσθεσε ότι «δεν είναι θέμα εκδίκησης, το κάνω για να υπάρξει δικαιοσύνη. Δεν γίνεται να με εκμεταλλευτεί άλλο ένα άτομο και να μην υπάρξει δικαιοσύνη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ