ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 9 Οχτώβρη 2023
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Νέα σοβαρή ανάφλεξη στο έδαφος του εγκλήματος της κατοχής της Παλαιστίνης

  • Πάνω από 1.100 νεκροί Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, πολλές χιλιάδες τραυματίες και στις δύο πλευρές
  • Χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας προετοιμάζει το Ισραήλ

Παλαιστίνιοι στη Γάζα με λάφυρο όχημα του ισραηλινού στρατού

Copyright 2023 The Associated

Παλαιστίνιοι στη Γάζα με λάφυρο όχημα του ισραηλινού στρατού
Στις φλόγες τυλίγεται ξανά η Μέση Ανατολή, με τη νέα σοβαρή κλιμάκωση των συγκρούσεων στην κατεχόμενη Παλαιστίνη και το Ισραήλ, η οποία εκτυλίσσεται στο έδαφος που διαμορφώνει το χρόνιο έγκλημα της κατοχής της Παλαιστίνης, με τις πλάτες ΗΠΑ - ΕΕ.

Μετά από μια περίοδο μεγάλης έντασης των κατοχικών εγκλημάτων και των επιθέσεων του ισραηλινού στρατού εναντίον των Παλαιστινίων, το πρωί του Σαββάτου η παλαιστινιακή οργάνωση «Χαμάς» ξεκίνησε εκτεταμένη επιχείρηση από τη Λωρίδα της Γάζας, καταλαμβάνοντας μια σειρά από ισραηλινά στρατιωτικά φυλάκια έξω από αυτήν, οχήματα και εξοπλισμό, καθώς και πόλεις και οικισμούς στην ευρύτερη περιοχή.

Ολο το Σάββατο και χτες Κυριακή ακολούθησαν σφοδρές μάχες στην περιοχή, μπαράζ ισραηλινών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ εντείνονται προετοιμασίες για χερσαία ισραηλινή επέμβαση στη Γάζα, για πρώτη φορά μετά την αποχώρηση των δυνάμεων κατοχής το 2005. Ηδη από το μεσημέρι του Σαββάτου άρχισαν να συγκεντρώνονται πολλές εκατοντάδες άρματα μάχης και κινητές μονάδες πυροβολικού του ισραηλινού στρατού στα σύνορα με τη Γάζα, ενώ δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού ανακοίνωσαν χτες βράδυ ότι έβαλαν εναντίον θέσεων της «Χαμάς» με όπλα «ακριβείας».

Μέχρι χτες το βράδυ, από τις σφοδρές συγκρούσεις είχε ανακοινωθεί ότι έχουν σκοτωθεί πάνω από 1.100 άνθρωποι - πάνω από 700 Ισραηλινοί και 400 Παλαιστίνιοι - ενώ πολλές χιλιάδες είναι οι τραυματίες και στις δύο πλευρές.

Σφοδρές μάχες, βομβαρδισμοί και εκατόμβες θυμάτων

Μπέιτ Λαχίγια: Τραυματισμένο Παλαιστίνιο κορίτσι μεταφέρεται στο νοσοκομείο

Copyright 2023 The Associated

Μπέιτ Λαχίγια: Τραυματισμένο Παλαιστίνιο κορίτσι μεταφέρεται στο νοσοκομείο
Οι επιθέσεις της «Χαμάς» ξεκίνησαν την επιχείρηση «Πλημμύρα του Al-Aqsa» πριν από το χάραμα του Σαββάτου, αρχικά με βομβαρδισμό πύργων παρατήρησης του ισραηλινού στρατού από drones στα σύνορα με τη Γάζα.

Ακολούθησαν βομβιστικές εκρήξεις στο τσιμεντένιο τείχος των συνόρων με το Ισραήλ, ρίψη εκρηκτικών μηχανισμών με drones σε μεθοριακές περιοχές και εκτόξευση «καταιγίδας» χιλιάδων ρουκετών, οι οποίες έφτασαν μέχρι τα προάστια του Τελ Αβίβ και της Ιερουσαλήμ.

Εκατοντάδες μαχητές της «Χαμάς» διείσδυσαν με διάφορους τρόπους στις περιοχές γύρω από τη Γάζα, καταλαμβάνοντας οικισμούς, συνοικίες και φυλάκια του ισραηλινού στρατού, μετά από σφοδρές συγκρούσεις. Εικόνες και πλάνα που έχουν δημοσιοποιηθεί, δείχνουν δυνάμεις της «Χαμάς» να παίρνουν αιχμάλωτους στρατιώτες και υψηλόβαθμους αξιωματικούς πίσω στη Γάζα, αλλά και ομήρους Ισραηλινούς πολίτες και οικογένειες. Καταγράφεται επίσης επίθεση σε χώρο όπου βρισκόταν σε εξέλιξη μαζική μουσική εκδήλωση, με πληροφορίες από την ισραηλινή πλευρά να κάνουν λόγο για εκατοντάδες νεκρούς.

Από την πλευρά του Ισραήλ, ο πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, προχώρησε σε κήρυξη πολέμου, ενώ έδωσε εντολή γενικής επιστράτευσης ξεκινώντας την επιχείρηση «Σιδερένια Ξίφη». Σε αυτό το πλαίσιο συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες άρματα μάχης στα σύνορα με τη Γάζα, όλο το Σαββατοκύριακο διεξάγονταν σκληρές μάχες για την ανακατάληψη περιοχών, ενώ ξεκίνησε ανελέητο μπαράζ αεροπορικών επιδρομών εναντίον του παλαιστινιακού θύλακα.

Ισραηλινά ΜΜΕ (ΚΑΝ, «Κανάλι 12», «Haaretz», «Times of Israel» κ.ά.) μετέδωσαν ότι οι απώλειες από τη μεριά των Ισραηλινών ξεπερνούν τους 700 νεκρούς, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 2.300. Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται τουλάχιστον 3 Αμερικανοί πολίτες, σύμφωνα με το CNN, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο και για νεκρούς πολίτες άλλων χωρών (Γερμανίας, Γαλλίας κ.ά.).

Εκπρόσωπος της «Χαμάς» ανέφερε ότι 100 Ισραηλινοί όμηροι κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο ηγέτης της παλαιστινιακής οργάνωσης «Ισλαμική Τζιχάντ», η οποία συμμετέχει ενεργά στη σύγκρουση, δήλωσε ότι η οργάνωση κρατά πάνω από 30 Ισραηλινούς ομήρους, προσθέτοντας ότι θα απελευθερωθούν μόνο μέσω ανταλλαγής με Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους.

Από την παλαιστινιακή πλευρά, το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε χτες βράδυ ότι έχουν σκοτωθεί 413 Παλαιστίνιοι στον θύλακα, εκ των οποίων 78 παιδιά και έφηβοι και 41 γυναίκες. Οι τραυματίες πλησίαζαν τους 2.200.

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι πάνω από 23.000 Παλαιστίνιοι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας αναζήτησαν καταφύγιο στα 44 σχολεία της Οργάνωσης του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), προσπαθώντας να γλιτώσουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που ισοπέδωσαν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα, σχολεία, κλινικές, τον 14ώροφο ουρανοξύστη της Γάζας, ένα νοσοκομείο, τον πυκνοκατοικημένο προσφυγικό καταυλισμό Σοπούρα, τεμένη, καθώς και στόχους της «Χαμάς» και της «Ισλαμικής Τζιχάντ».

Διπλωματικές πηγές στο Κάιρο έκαναν γνωστό ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου ζήτησε τη βοήθεια του Αιγύπτιου Προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, για τον εντοπισμό και απελευθέρωση των δεκάδων ομήρων. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διόρισε επίσης τον στρατηγό ε.α. Γκαλ Χιρς «συντονιστή των υποθέσεων αιχμαλώτων και αγνοουμένων».

Κινητοποιήσεις και συγκρούσεις διεξάγονται παράλληλα στη Δυτική Οχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, με αρκετούς Παλαιστινίους να πέφτουν νεκροί από ισραηλινά πυρά.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μ. Αμπάς, τόνισε σε δηλώσεις ότι ο Παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του «από τον τρόμο των εποίκων και των κατοχικών στρατευμάτων».

Επίσημη κήρυξη πολέμου από το Ισραήλ

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε χτες να ενεργοποιήσει για πρώτη φορά εδώ και μισόν αιώνα το Αρθρο 40 Αλεφ (Aleph), κηρύσσοντας επίσημα τον πόλεμο, για πρώτη φορά μετά το 1973 και τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ.

Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων σε κάθε επίπεδο, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις εναντίον της Λωρίδας της Γάζας - για την οποία ετοιμάζεται χερσαία επέμβαση - αλλά και της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης.

«Αυτό που συνέβη σήμερα δεν έχει ξανασυμβεί στο Ισραήλ και θα φροντίσω να μη συμβεί ποτέ ξανά. Ολόκληρη η κυβέρνηση στέκεται πίσω από αυτήν την απόφαση. Ο ισραηλινός στρατός θα χρησιμοποιήσει άμεσα όλες τις δυνάμεις του για να απενεργοποιήσει τις δυνατότητες της "Χαμάς". Θα τους πλήξουμε μέχρι θανάτου, θα τους εκδικηθούμε για τη μαύρη μέρα που επέφεραν στο κράτος του Ισραήλ και στους πολίτες του», δήλωσε μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 40 ο Νετανιάχου.

Η ενεργοποίηση του άρθρου 40 αναμένεται σήμερα να εγκριθεί τυπικά από την ισραηλινή Βουλή, όπως και η απόφαση έκτακτης ανάγκης και γενικής επιστράτευσης.

Ο Νετανιάχου πραγματοποίησε το βράδυ του Σαββάτου εκτάκτως συνάντηση με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Λαπίντ και τον πρώην υπουργό Αμυνας (που είχε μεταβεί στα μέσα της βδομάδας στις ΗΠΑ), Μπ. Γκαντς, συζητώντας τον πιθανό σχηματισμό «κυβέρνησης εθνικής ενότητας» για τη διεξαγωγή του πολέμου.

Ανταλλαγές πυρών μεταξύ «Χεζμπολάχ» και ισραηλινού στρατού

Στο φόντο των παραπάνω εξελίξεων, εκδηλώθηκε νωρίς χτες το πρωί και ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στη λιβανέζικη «Χεζμπολάχ» και τον ισραηλινό στρατό, όταν η πρώτη άρχισε να εκτοξεύει όλμους και ρουκέτες στα αγροκτήματα Σεμπάα στα κατεχόμενα από το Ισραήλ συριακά Υψίπεδα του Γκολάν. Οι ρίψεις πυρών αυτών απαντήθηκαν από τον ισραηλινό στρατό με επιθέσεις drones.

Παρότι δεν αναφέρθηκαν θύματα, τα παραπάνω προκάλεσαν εύλογα ανησυχίες για τον κίνδυνο παραπέρα διάχυσης της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή.

Η «Χεζμπολάχ» δήλωσε ότι εκτόξευσε τις ρουκέτες σε θέσεις ισραηλινών στρατευμάτων στα κατεχόμενα αγροκτήματα Σεμπάα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη «Χαμάς» και τον Παλαιστινιακό λαό, ενώ το Σάββατο είχε επισημάνει πως η επίθεση της «Χαμάς» ήταν ευθεία προειδοποίηση προς αραβικές χώρες που έχουν κάνει ή διαπραγματεύονται νέα «συμφωνία του Αβραάμ» στο πλαίσιο εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ.

Η τοποθέτηση αυτή «φωτογραφίζει» πρώτα από όλα τα παζάρια Ισραήλ - Σαουδικής Αραβίας, με διαμεσολάβηση των ΗΠΑ, για την υπογραφή μιας νέας «συμφωνίας του Αβραάμ», για την εξομάλυνση των σχέσεών τους.

Ωρες μετά, οι Ισραηλινοί απάντησαν με την εκτόξευση ενός πυραύλου «Πάτριοτ» προς τη μεριά του Λιβάνου, δίχως τελικά να πέσει στη γειτονική χώρα, ενώ Εβραίοι έποικοι στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν στα σύνορα με τον Λίβανο άρχισαν να εγκαταλείπουν μαζικά την περιοχή για προληπτικούς λόγους.

Χτες το βράδυ, μεταδίδονταν πληροφορίες και για συγκρούσεις Ισραηλινών με Παλαιστίνιους μέσα στο Τελ Αβίβ, αλλά και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι διεθνείς αντιδράσεις μετά τη νέα όξυνση

Οι ΗΠΑ στέλνουν αεροπλανοφόρο στην Ανατ. Μεσόγειο και αναγγέλλουν νέα βοήθεια στο Ισραήλ

Από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας

Copyright 2023 The Associated

Από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας
Τα αντιτιθέμενα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα στην ευρύτερη Μέση Ανατολή αντικατοπτρίζουν οι διαφορετικές τοποθετήσεις διεθνών δυνάμεων για τη νέα ανάφλεξη της σύγκρουσης στην κατεχόμενη Παλαιστίνη και στο Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και σύμμαχοί τους έσπευσαν να συστρατευτούν με το Ισραήλ και το «δικαίωμά του στην αυτοάμυνα», ενώ Ρωσία και Κίνα επέλεξαν τοποθετήσεις «ίσων αποστάσεων», καλώντας σε τερματισμό των συγκρούσεων, προτάσσοντας παράλληλα την ανάγκη έναρξης «ειρηνευτικών» διαπραγματεύσεων για το Παλαιστινιακό, διαδικασία στην οποία διεκδικούν αναβαθμισμένο ρόλο.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που είχε αλλεπάλληλες επαφές με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου, δήλωσε το Σάββατο ότι «είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε όλα τα κατάλληλα μέσα υποστήριξης στην κυβέρνηση και στον λαό του Ισραήλ (...) Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τον λαό του».

Παράλληλα τόνισε ότι «οι ΗΠΑ προειδοποιούν οποιονδήποτε άλλο παράγοντα που διατείνεται εχθρικά προς το Ισραήλ να μην επιδιώξει να επωφεληθεί από αυτήν την κατάσταση».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν ανακοίνωσε ότι θα δοθεί εκτάκτως νέα στρατιωτική βοήθεια αρκετών δισ. στο Ισραήλ.

Ο δε υπουργός Αμυνας Λ. Οστιν έδωσε εντολή να κατευθυνθεί στην Ανατολική Μεσόγειο το αεροπλανοφόρο «USS Gerald R. Ford», με τα συνοδά πλοία, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ «θα παρέχουν γρήγορα στην Αμυνα του Ισραήλ πρόσθετο εξοπλισμό και πόρους, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών».

Από την πλευρά της ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ καταδίκασε έντονα «τις αδιάκριτες επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και του λαού του», ενώ και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταδίκασε «απερίφραστα» την επίθεση που πραγματοποίησαν «οι τρομοκράτες της "Χαμάς" κατά του Ισραήλ», λέγοντας ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται έναντι τέτοιων αποτρόπαιων επιθέσεων».

Στη Γερμανία ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς δήλωσε ότι το Ισραήλ «έχει το δικαίωμα να αμύνεται έναντι των βάρβαρων αυτών επιθέσεων, να προστατεύει τους πολίτες του και να διώκει τους επιτιθέμενους». Επίσης, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε πως επανεξετάζει τη βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους, ενώ κοινή ανακοίνωση υπέρ της «ασφάλειας του Ισραήλ» εξέδωσαν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των Πρασίνων, των Φιλελευθέρων (FDP) και των Χριστιανοδημοκρατών (CDU-CSU).

Αντίστοιχες τοποθετήσεις «αλληλεγγύης με το Ισραήλ» έκαναν οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Βρετανίας.

Ο Πολωνός Πρόεδρος Α. Ντούντα δήλωσε ότι το νέο κύμα βίας μεταξύ «Χαμάς» και Ισραήλ λειτουργεί υπέρ της Ρωσίας, καθώς αποσπά την προσοχή της διεθνούς κοινότητας από την επιθετικότητα της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι υπερασπίστηκε το «δικαίωμα του Ισραήλ στη νόμιμη άμυνα, που είναι αδιαμφισβήτητο».

Ο γγ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες κάλεσε τη «διεθνή κοινότητα» να καταβάλει «διπλωματικές προσπάθειες για να αποφευχθεί μια ευρύτερη ανάφλεξη».

Τοποθετήσεις υπέρ «αυτοσυγκράτησης» και «ειρηνευτικών συνομιλιών»

Η Ρωσία έκανε έκκληση για «αυτοσυγκράτηση» προς όλες τις πλευρές, ζητώντας τον τερματισμό των συγκρούσεων. Ο ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ θα συναντήσει σήμερα στη Μόσχα τον γγ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμπού Γκάιτ, και όπως επισημάνθηκε οι συζητήσεις θα εστιάσουν στις «εξελίξεις στη Γάζα».

Αντίστοιχα, και η Κίνα έκανε έκκληση για «αυτοσυγκράτηση», δηλώνοντας «βαθιά ανήσυχη» για τις εξελίξεις και επαναφέροντας την ανάγκη συμφωνίας για λύση δύο κρατών. Η τοποθέτηση προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του Ισραήλ, με τον Ισραηλινό πρέσβη στο Πεκίνο Γ. Γουάκς να δηλώνει ότι «όταν δολοφονούνται άνθρωποι (...) δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να ζητούμε λύση δύο κρατών».

Η Σαουδική Αραβία, που παζαρεύει με το Ισραήλ την υπογραφή μιας «συμφωνίας του Αβραάμ», πρότεινε στη «διεθνή κοινότητα» να αναλάβει τις ευθύνες της και να ξεκινήσει αξιόπιστη ειρηνευτική διαδικασία «στη βάση των δύο κρατών, για ασφάλεια και ειρήνη στην περιοχή».

Η Τουρκία, που επίσης προωθεί την «εξομάλυνση» των σχέσεών της με το Ισραήλ, πρότεινε «αυτοσυγκράτηση» προς όλες τις πλευρές, με τον ΥΠΕΞ Χ. Φιντάν να πραγματοποιεί επαφές με ομολόγους του σε ΗΠΑ, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Ιράν, Παλαιστίνη και Αίγυπτο για ενέργειες αποκλιμάκωσης. Ο δε Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν τόνισε ότι είναι πλέον ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ. Αντιδρώντας στις τουρκικές κινήσεις, η Ισραηλινή πρέσβειρα στην Τουρκία, Ιριτ Λιλιάν, σχολίασε ότι «είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για πρόταση διαμεσολάβησης».

Η Αίγυπτος και η Ιορδανία ζήτησαν τερματισμό των εχθροπραξιών, προχωρώντας άμεσα σε επαφές με τις δύο πλευρές ώστε να βρεθεί τρόπος «ανάσχεσης της αιματοχυσίας».

Το Κατάρ, το Ιράκ και το Κουβέιτ επέρριψαν την ευθύνη για την όλη κατάσταση στο Ισραήλ και στις δεκαετίες κατοχής και επιθέσεων.

Το Ιράν διαβεβαίωσε ότι η Τεχεράνη θα είναι στο πλευρό των Παλαιστινίων μαχητών «μέχρι την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και της Ιερουσαλήμ». Ο Πρόεδρος της χώρας Ε. Ραϊσί, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τους ηγέτες των παλαιστινιακών οργανώσεων «Χαμάς» και «Ισλαμική Τζιχάντ», κάλεσε τις «μουσουλμανικές κυβερνήσεις» να επιβεβαιώσουν την υποστήριξή τους στο παλαιστινιακό κράτος.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο παλαιστινιακός λαός έχει δικαίωμα να παλεύει ενάντια στην πολύχρονη κατοχή

Χρειάζεται μεγαλύτερη αλληλεγγύη στον αγώνα για τερματισμό της ισραηλινής κατοχής

Σε ανακοίνωσή του για τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει την πολύχρονη κατοχή του ισραηλινού κράτους και τα εγκλήματα που διαπράττει συστηματικά σε βάρος του παλαιστινιακού λαού - με τη στήριξη των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμμάχων τους - τα οποία έχουν στοιχίσει χιλιάδες νεκρούς Παλαιστίνιους, χιλιάδες σακατεμένους και φυλακισμένους, ερειπωμένες πόλεις και χωριά, εποικισμούς σε παλαιστινιακά εδάφη.

Τα σημερινά (σ.σ. 7/10) γεγονότα δεν είναι "κεραυνός εν αιθρία" και αυτοί που ψάχνουν τις αιτίες τους θα πρέπει να κοιτάξουν κατάματα την αλήθεια, η οποία αποκαλύπτει πως κλιμακώνονται καθημερινά οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού και οδηγούν σε δεκάδες νεκρούς Παλαιστίνιους, ακόμα και ηλικιωμένους και μικρά παιδιά. Πρόκειται για εγκλήματα που έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα και έχει καταγγείλει επανειλημμένα το ΚΚΕ. Η επιθετικότητα του κράτους του Ισραήλ τελικά στρέφεται και κατά του ίδιου του ισραηλινού λαού.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ που με τις απαράδεκτες ανακοινώσεις τους στηρίζουν τις κατοχικές δυνάμεις είναι διπλά εκτεθειμένοι, γιατί από το 2015 σφυρίζουν αδιάφορα και αρνούνται να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος σύμφωνα με τη σχετική, ομόφωνη απόφαση της ελληνικής Βουλής.

Ο παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του και χρειάζεται μεγαλύτερη λαϊκή στήριξη και αλληλεγγύη για να συνεχίσει τον αγώνα του για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής, για ανεξάρτητο κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ