Δευτέρα 9 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Οι διεθνείς αντιδράσεις μετά τη νέα όξυνση

Οι ΗΠΑ στέλνουν αεροπλανοφόρο στην Ανατ. Μεσόγειο και αναγγέλλουν νέα βοήθεια στο Ισραήλ

Από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας

Copyright 2023 The Associated

Από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας
Τα αντιτιθέμενα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα στην ευρύτερη Μέση Ανατολή αντικατοπτρίζουν οι διαφορετικές τοποθετήσεις διεθνών δυνάμεων για τη νέα ανάφλεξη της σύγκρουσης στην κατεχόμενη Παλαιστίνη και στο Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και σύμμαχοί τους έσπευσαν να συστρατευτούν με το Ισραήλ και το «δικαίωμά του στην αυτοάμυνα», ενώ Ρωσία και Κίνα επέλεξαν τοποθετήσεις «ίσων αποστάσεων», καλώντας σε τερματισμό των συγκρούσεων, προτάσσοντας παράλληλα την ανάγκη έναρξης «ειρηνευτικών» διαπραγματεύσεων για το Παλαιστινιακό, διαδικασία στην οποία διεκδικούν αναβαθμισμένο ρόλο.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που είχε αλλεπάλληλες επαφές με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου, δήλωσε το Σάββατο ότι «είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε όλα τα κατάλληλα μέσα υποστήριξης στην κυβέρνηση και στον λαό του Ισραήλ (...) Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τον λαό του».

Παράλληλα τόνισε ότι «οι ΗΠΑ προειδοποιούν οποιονδήποτε άλλο παράγοντα που διατείνεται εχθρικά προς το Ισραήλ να μην επιδιώξει να επωφεληθεί από αυτήν την κατάσταση».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν ανακοίνωσε ότι θα δοθεί εκτάκτως νέα στρατιωτική βοήθεια αρκετών δισ. στο Ισραήλ.

Ο δε υπουργός Αμυνας Λ. Οστιν έδωσε εντολή να κατευθυνθεί στην Ανατολική Μεσόγειο το αεροπλανοφόρο «USS Gerald R. Ford», με τα συνοδά πλοία, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ «θα παρέχουν γρήγορα στην Αμυνα του Ισραήλ πρόσθετο εξοπλισμό και πόρους, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών».

Από την πλευρά της ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ καταδίκασε έντονα «τις αδιάκριτες επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και του λαού του», ενώ και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταδίκασε «απερίφραστα» την επίθεση που πραγματοποίησαν «οι τρομοκράτες της "Χαμάς" κατά του Ισραήλ», λέγοντας ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται έναντι τέτοιων αποτρόπαιων επιθέσεων».

Στη Γερμανία ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς δήλωσε ότι το Ισραήλ «έχει το δικαίωμα να αμύνεται έναντι των βάρβαρων αυτών επιθέσεων, να προστατεύει τους πολίτες του και να διώκει τους επιτιθέμενους». Επίσης, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε πως επανεξετάζει τη βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους, ενώ κοινή ανακοίνωση υπέρ της «ασφάλειας του Ισραήλ» εξέδωσαν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των Πρασίνων, των Φιλελευθέρων (FDP) και των Χριστιανοδημοκρατών (CDU-CSU).

Αντίστοιχες τοποθετήσεις «αλληλεγγύης με το Ισραήλ» έκαναν οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Βρετανίας.

Ο Πολωνός Πρόεδρος Α. Ντούντα δήλωσε ότι το νέο κύμα βίας μεταξύ «Χαμάς» και Ισραήλ λειτουργεί υπέρ της Ρωσίας, καθώς αποσπά την προσοχή της διεθνούς κοινότητας από την επιθετικότητα της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι υπερασπίστηκε το «δικαίωμα του Ισραήλ στη νόμιμη άμυνα, που είναι αδιαμφισβήτητο».

Ο γγ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες κάλεσε τη «διεθνή κοινότητα» να καταβάλει «διπλωματικές προσπάθειες για να αποφευχθεί μια ευρύτερη ανάφλεξη».

Τοποθετήσεις υπέρ «αυτοσυγκράτησης» και «ειρηνευτικών συνομιλιών»

Η Ρωσία έκανε έκκληση για «αυτοσυγκράτηση» προς όλες τις πλευρές, ζητώντας τον τερματισμό των συγκρούσεων. Ο ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ θα συναντήσει σήμερα στη Μόσχα τον γγ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμπού Γκάιτ, και όπως επισημάνθηκε οι συζητήσεις θα εστιάσουν στις «εξελίξεις στη Γάζα».

Αντίστοιχα, και η Κίνα έκανε έκκληση για «αυτοσυγκράτηση», δηλώνοντας «βαθιά ανήσυχη» για τις εξελίξεις και επαναφέροντας την ανάγκη συμφωνίας για λύση δύο κρατών. Η τοποθέτηση προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του Ισραήλ, με τον Ισραηλινό πρέσβη στο Πεκίνο Γ. Γουάκς να δηλώνει ότι «όταν δολοφονούνται άνθρωποι (...) δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να ζητούμε λύση δύο κρατών».

Η Σαουδική Αραβία, που παζαρεύει με το Ισραήλ την υπογραφή μιας «συμφωνίας του Αβραάμ», πρότεινε στη «διεθνή κοινότητα» να αναλάβει τις ευθύνες της και να ξεκινήσει αξιόπιστη ειρηνευτική διαδικασία «στη βάση των δύο κρατών, για ασφάλεια και ειρήνη στην περιοχή».

Η Τουρκία, που επίσης προωθεί την «εξομάλυνση» των σχέσεών της με το Ισραήλ, πρότεινε «αυτοσυγκράτηση» προς όλες τις πλευρές, με τον ΥΠΕΞ Χ. Φιντάν να πραγματοποιεί επαφές με ομολόγους του σε ΗΠΑ, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Ιράν, Παλαιστίνη και Αίγυπτο για ενέργειες αποκλιμάκωσης. Ο δε Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν τόνισε ότι είναι πλέον ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ. Αντιδρώντας στις τουρκικές κινήσεις, η Ισραηλινή πρέσβειρα στην Τουρκία, Ιριτ Λιλιάν, σχολίασε ότι «είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για πρόταση διαμεσολάβησης».

Η Αίγυπτος και η Ιορδανία ζήτησαν τερματισμό των εχθροπραξιών, προχωρώντας άμεσα σε επαφές με τις δύο πλευρές ώστε να βρεθεί τρόπος «ανάσχεσης της αιματοχυσίας».

Το Κατάρ, το Ιράκ και το Κουβέιτ επέρριψαν την ευθύνη για την όλη κατάσταση στο Ισραήλ και στις δεκαετίες κατοχής και επιθέσεων.

Το Ιράν διαβεβαίωσε ότι η Τεχεράνη θα είναι στο πλευρό των Παλαιστινίων μαχητών «μέχρι την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και της Ιερουσαλήμ». Ο Πρόεδρος της χώρας Ε. Ραϊσί, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τους ηγέτες των παλαιστινιακών οργανώσεων «Χαμάς» και «Ισλαμική Τζιχάντ», κάλεσε τις «μουσουλμανικές κυβερνήσεις» να επιβεβαιώσουν την υποστήριξή τους στο παλαιστινιακό κράτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ