ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΑΥΓΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Ανεκτίμητος πολιτιστικός θησαυρός

Ερώτηση του ΚΚΕ

Την ανάδειξη του Νεολιθικού Οικισμού Αυγής στην Καστοριά (5.700 - 4.500 π.Χ.), ανεκτίμητου θησαυρού της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ζητούν με Ερώτησή τους στον υπουργό Πολιτισμού οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου.

Ο νεολιθικός οικισμός βρίσκεται σε λόφο, 500 μ. βόρεια του σύγχρονου οικισμού της Αυγής, 7 χλμ. δυτικά από το Αργος Ορεστικό και 10 χλμ. νοτιοδυτικά της Λίμνης Ορεστιάδος και εκτείνεται σε περίπου 55 - 60 στρέμματα. Στα ανασκαμμένα 2.000 τ.μ. έχουν αναγνωριστεί τρεις διασωζόμενες διακριτές οικιστικές φάσεις: ΑΥΓΗ Ι (β' μισό της 6ης χιλιετίας), ΑΥΓΗ ΙΙ (αρχές 5ης χιλιετίας), ΑΥΓΗ ΙΙΙ (β' τέταρτο της 5ης χιλιετίας).

«Το έργο "Προστασία και ανάδειξη του νεολιθικού οικισμού Αυγής, Δήμου Αγίας Τριάδας Ν. Καστοριάς - Δημιουργία δικτύου αρχαιολογικών διαδρομών διασυνοριακής περιοχής Καστοριάς - Κορυτσάς", με φορέα υλοποίησης την ΙΖ' Εφορεία Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων, στο οποίο περιλαμβάνονταν παρεμβάσεις διεπιστημονικού χαρακτήρα στον αρχαιολογικό χώρο και στον περιβάλλοντα χώρο του, ολοκληρώθηκε με την ένταξή του στο συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ και το ελληνικό δημόσιο Διασυνοριακό Πρόγραμμα Interreg ΙΝΑ/Γειτνίαση Ελλάδα - Αλβανία 2005 - 2008.

Επιπλέον, το ΥΠΠΟΤ, μέσω της αρμόδιας ΚΘ' Εφορείας Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων, υπέβαλε στις 29/12/2010 τεχνικό δελτίο πράξης για την υλοποίηση του έργου "Ανάδειξη νεολιθικού οικισμού Αυγής, Νομού Καστοριάς", για ένταξη στο ΕΣΠΑ 2007 - 2013.

Το αντικείμενο της εν λόγω προτεινόμενης πράξης θα υλοποιούνταν με αυτεπιστασία από την ΚΘ' Εφορεία Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων. Στη συνέχεια της υποβληθείσας πρότασης, δεν υπογράφηκε το σύμφωνο αποδοχής των όρων απόφασης ένταξης του έργου από την αρμόδια για την υλοποίηση του έργου Εφορεία, λόγω αδυναμίας και σοβαρών διοικητικών προβλημάτων που προέκυψαν, με αποτέλεσμα η πρόταση προς ένταξη να απορριφθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Στη συνέχεια ανατέθηκε, με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, η υλοποίηση του έργου στην IB' Εφορεία Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων (σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Μνημείων για την εκτέλεση του υποέργου - του στεγάστρου προστασίας, των διαδρομών επισκεπτών και των κτιρίων υποδομών).

Εκτοτε αγνοείται η τύχη αυτού του πολύ ενδιαφέροντος για την περιοχή έργου, το οποίο θα προσθέσει στην ΠΕ Καστοριάς, και γενικότερα στη Δυτική Μακεδονία, ένα "ζωντανό" για τους επισκέπτες αρχαιολογικό χώρο με τη μορφή ενός Διαδραστικού Αρχαιολογικού Πάρκου, με πυρήνα το Νεολιθικό Οικισμό (www.neolithicavgi.gr) και έμφαση σε δράσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα και πειραματικής αρχαιολογίας, όπως συμβαίνει στα γνωστά "open air museums" αρκετών ευρωπαϊκών χωρών.

Σήμερα η θέση του νεολιθικού οικισμού αποπνέει εγκατάλειψη και είναι ισχυρό το ενδεχόμενο της καταστροφής των ανασκαμμένων αρχιτεκτονικών λειψάνων».

Οι βουλευτές ρωτούν τι θα κάνει η κυβέρνηση «ώστε να συνεχισθούν οι ανασκαφικές εργασίες και να αναδειχθεί ο Νεολιθικός Οικισμός Αυγής, που αποτελεί ανεκτίμητο θησαυρό του πολιτιστικού αποθέματος της Π.Ε. Καστοριάς και της χώρας μας».

Η ΓΚΑΛΕΡΙΖουμπουλάκη θα παρουσιάσει (7/3 - 6/4) τη νέα ατομική έκθεση «Doldrums» του Γιάννη Αδαμάκη. Οπως λέει ο καλλιτέχνης: «O όρος "doldrums" είναι μετεωρολογικός και αναφέρεται σε συγκεκριμένα σημεία στον Ατλαντικό και Ειρηνικό ωκεανό γύρω απ' τον Ισημερινό. Πρόκειται για ζώνη χαμηλής πίεσης, όπου επικρατεί ηρεμία. Στη ζώνη των "doldrums" συχνά οι άνεμοι εξαφανίζονται παντελώς, παγιδεύοντας τα ιστιοφόρα πλοία για ημέρες και βδομάδες». Μεταφορικά μπορεί να σημαίνει «ακινησία», σταμάτημα του χρόνου. Οι πίνακες του Αδαμάκη είναι συναισθηματικά φορτισμένοι με μνήμες και βιωματικές εμπειρίες ναυτοσύνης, αλλά και με στιγμές σε δρόμους, μπαρ, σταθμούς τρένων, εσωτερικούς χώρους.

«Αναδρομική» συναυλία Β. Δημητρίου

Ενας από τους σημαντικότερους, πολυγραφότατους και βραβευμένους συνθέτες μουσικής για το θέατρο, και όχι μόνον, ο Βασίλης Δημητρίου συμπληρώνει 45 χρόνια ενός πολυποίκιλου μαγευτικού ταξιδιού στους τόπους της ελληνικής μουσικής, έχοντας φιλοτεχνήσει μουσικές και τραγούδια για το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση («Ω τι κόσμος μπαμπά!», «Παλίρροια», «Φαύστα» και «Μήδεια» του Μποστ, αριστοφανικές κωμωδίες). Μια επιλογή από το πλούσιο έργο του θα παρουσιαστεί στο «Παλλάς» (4/3, 8 μ.μ.), με συμμετοχή του συνθέτη και τις εξαιρετικές φωνές των Μανώλη Μητσιά, Χρήστου Θηβαίου, Μίλτου Πασχαλίδη, Ρίτας Αντωνοπούλου και Ηρώς Σαϊα. Τίτλος της συναυλίας «Σ' αυτή τη χώρα των θαυμάτων».

Θα ακουστούν παλιά τραγούδια - μεγάλες επιτυχίες του συνθέτη, που πρωτοερμήνευσαν οι: Σωτηρία Μπέλλου, Στράτος Διονυσίου, Δήμητρα Γαλάνη, κ.ά., σε στίχους Νάνου Βαλαωρίτη, Μάνου Ελευθερίου, Βαγγέλη Γκούφα κ.ά. και νεότερα. Τραγούδια όπως το «Πόσο πολύ σ' αγάπησα», τραγούδια από τα σίριαλ «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά», «Πρόβα νυφικού», «Ο μεγάλος θυμός», «Η αγάπη άργισε μια μέρα» κλπ.

Εκτός από τις παλιές του δημιουργίες, ο Βασίλης Δημητρίου θα παρουσιάσει για πρώτη φορά σε κοινό το τελευταίο του έργο «Συντομογραφίες» (ποίηση Γιάννη Κακουλίδη) με βασικό ερμηνευτή τον Μανώλη Μητσιά. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Μανώλης Καραντίνης, Αντρέας Καραντίνης, Αντώνης Δελαπόρτας, Κώστας Μερετάκης, Αντώνης Κουλούρης, Νίκος Παπαδόπουλος, Νίκος Πολίτης, Θύμιος Παπαδόπουλος, Μανώλης Ανδρουλιδάκης.

Οπερα για τον Μικελάντζελο

Το Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1) παρουσιάζει (1/3 8.30 μ.μ., 3/3 6 και 8.30 μ.μ.) την όπερα δωματίου «Ο Μιχαήλ Αγγελος στη Ρώμη. Opus 84» των Φίλιππου Τσαλαχούρη - Κώστα Κουτσουρέλη. Από το 1508 ως το 1512, ο Μιχαήλ Αγγελος βρίσκεται στη Ρώμη. Ο πάπας Ιούλιος Β' του ανέθεσε να εικονογραφήσει την οροφή της Καπέλα Σιστίνα, έργο που θεωρείται ο «κολοφώνας» της Ιταλικής Αναγέννησης. Ομως ο Μικελάντζελο πίστευε ότι η κλίση του είναι η γλυπτική και ότι ένα τέτοιου μεγέθους ζωγραφικό έργο τον καταπονούσε. Ετσι άρχισαν οι προστριβές του με τον ποντίφικα. Η όπερα, λοιπόν, αφηγείται τη σχέση καλλιτέχνη και ποντίφικα. Ερμηνεύουν: Αγγελος Χονδρογιάννης (Μιχαήλ Αγγελος), Βασίλης Ασημακόπουλος (πάπας), Αντώνης Γκρίτσης, (Ουρμπίνο, βοηθός του Μ.Α.), Τάσος Δαρδαγάνης (ιερέας), Αλέξανδρος Κλημόπουλος (ψάλτης), Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο Δήμου Κορινθίων, Φάλια Παπαγιαννοπούλου, Διονύσης Βερβετσιώτης - Κάτια Καμίσκαγια (βιολιά), Γιάννης Αθανασόπουλος (βιόλα), Ελλη Φιλίππου (τσέλο), Μαρία Καρυτινού (τσέμπαλο). Μουσική διεύθυνση: Φίλιππος Τσαλαχούρης.

Επικίνδυνη πρόταση

Μια άκρως επικίνδυνη λογική υποστήριξαν προχτές στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών όλες οι παρατάξεις που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ, στο ΠΑΣΟΚ, στη ΝΔ και οι λεγόμενοι ανεξάρτητοι, προτείνοντας στις συνελεύσεις να μην τοποθετούνται οι παρατάξεις. Ουσιαστικά, η πρόταση αυτή θέλει να αποτρέψει να ακούγεται η φωνή κυρίως όσων έχουν ταξική γραμμή σύγκρουσης με την πολιτική του κεφαλαίου και καλούν τους ηθοποιούς και γενικά τους καλλιτέχνες σε συμπόρευση με το ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Η Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών, που στηρίζουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, καλεί τους συναδέλφους της να απορρίψουν τέτοιες απόψεις που θυμίζουν τα συνθήματα των λεγόμενων «αγανακτισμένων» στις πλατείες που φώναζαν «Εξω τα κόμματα», γιατί αυτές οδηγούν σε φαινόμενα ενίσχυσης ελεγχόμενων από το σύστημα «κινημάτων της μούντζας», επικίνδυνου εκφασισμού της λειτουργίας των σωματείων και τελικά υποταγής των εργαζομένων στην πολιτική που τους εξαθλιώνει. Η ταξική πάλη δεν καταργείται με αποφάσεις συνελεύσεων. Η πολιτική αντιπαράθεση όσο υπάρχει ταξική κοινωνία, θα υπάρχει και μέσα στα συνδικάτα και παντού. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάζουν συμπεράσματα και να δυναμώνουν την ταξική ενότητά τους συγκεντρώνοντας δυνάμεις για πιο αποφασιστικούς και αποτελεσματικούς αγώνες ως την ανατροπή της πολιτικής του κεφαλαίου και της εξουσίας του.

Η «ΑΣΚΗΤΙΚΗ» του Νίκου Καζαντζάκη, πολυδιαβασμένη φιλοσοφική «Βίβλος» των ιδεών του συγγραφέα, μετά την περσινή επιτυχία της στο Μέγαρο Μουσικής, φιλοξενείται στον ίδιο χώρο στις 1 - 3 και 8 - 10/3. Πρόκειται για τολμηρή παρουσίαση του φιλοσοφικού λόγου του συγγραφέα με δραματική μορφή, ώστε ο θεατής να επικοινωνήσει με τις μεγάλες αγωνίες και τα ιδανικά του Καζαντζάκη. Θεατρική προσαρμογή - σκηνοθεσία: Πάνος Αγγελόπουλος. Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου. Σκηνικά - κοστούμια: Mάιρα Βαζαίου. Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ανδρομάχη Μοντζολή. Φωτισμοί: Γιώργος Πουλίδης. Παίζουν: Γιάννης Θωμάς, Θάλεια Αργυρίου, Σοφία Κομηνέα, Δημήτρης Γρηγοριάδης, Λευτέρης Βλάχος, Νίτσα Μαμουζέλου, Γιώργος Κολιοβέτας. Χορός: Ομάδα «Θεάτρου της Ημέρας».

ΑΦΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ«Το τριανταφυλλάκι που δεν άνθισε» διοργανώνει αύριο η Παιδική Βιβλιοθήκη του Εθνικού Κήπου, στις 11.30πμ και 12.30μμ, συνοδεία κλασικής κιθάρας. Μουσική αφήγηση Αθηνά Παπαστεφάνου. Είσοδος ελεύθερη.

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΟΠΟΣ χαρακτηρίστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού η σπηλιά και ο οριοθετημένος χώρος γύρω από αυτήν στο Κεράσοβο του Δήμου Πωγωνίου, στο Νομό Ιωαννίνων, όπου στις 15 Αυγούστου του 1944 εκτελέστηκαν κάτοικοι του χωριού από τους ναζί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ