ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ
Αν γλιτώσουν τα μπουντρούμια, τους «φυλακίζουν» τα αφεντικά

Ως παραβάτες αντιμετωπίζει το κράτος τους ανήλικους αλλοδαπούς που κρατούνται σε συνθήκες φυλάκισης, σύμφωνα με έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, ο οποίος προτείνει απλά κάποια μέτρα αλλαγής του καθεστώτος κράτησης και απελάσεων

Σε πολλές περιπτώσεις οι ανήλικοι μένουν συνεχώς έγκλειστοι, για λόγους ασφαλείας...
Σε πολλές περιπτώσεις οι ανήλικοι μένουν συνεχώς έγκλειστοι, για λόγους ασφαλείας...
Κάτω από άθλιες συνθήκες κρατούνται φυλακισμένοι οι ανήλικοι αλλοδαποί που έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα, ενώ άγνωστη είναι η μοίρα πολλών παιδιών που απελάθηκαν και εγκαταλείφθηκαν στα σύνορα. Η κεντρική αυτή διαπίστωση έκθεσης του Συνηγόρου του Πολίτη (ΣτΠ) με θέμα «Διοικητική κράτηση και απέλαση ανηλίκων» μπορεί να προκαλεί οργή, όχι όμως και έκπληξη, αφού συνάδει απόλυτα με τη μεταναστευτική πολιτική που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση και υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση. Δηλαδή, αυτή της τρομοκράτησης των μεταναστών, της καταστρατήγησης των δικαιωμάτων τους και της αντιμετώπισής τους ως μετρήσιμων μεγεθών που μπορεί να συνεισφέρουν στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο.

Σύμφωνα με την έκθεση, την τελευταία 15ετία έχουν συλληφθεί στην Ελλάδα περίπου 3.000 ανήλικοι αλλοδαποί, εκ των οποίων η πλειοψηφία είναι άρρενες. Κι αυτό γιατί οι ανήλικοι εισέρχονται στη χώρα για να εργαστούν στη μαύρη εργασία, κυρίως σε οικοδομικές εργασίες, χωρίς ποτέ να έχει νομιμοποιηθεί η δουλιά τους. Από την αυτοψία που έγινε σε πέντε χώρους κράτησης, διαπιστώθηκε ότι οι ανήλικοι (μιλάμε κυρίως για ηλικίες από 12 έως 18) ήταν «εμφανώς καταβεβλημένοι, νωθροί και σε κακή ψυχολογική κατάσταση». Κρατούνται σε μικρούς, σκοτεινούς και ανθυγιεινούς χώρους, χωρίς εξαερισμό ή προαύλιο, συνωστισμένοι με ενήλικες.

Χώρος κράτησης ανηλίκων του Τμήματος Αλλοδαπών Αμυγδαλέζας Αττικής
Χώρος κράτησης ανηλίκων του Τμήματος Αλλοδαπών Αμυγδαλέζας Αττικής
Σε πολλές δε περιπτώσεις υπάρχουν προβλήματα υγιεινής και σίτισης, ενώ η ιατρική φροντίδα δεν είναι διαθέσιμη. Διαπιστώνεται έτσι στην έκθεση «η υποχώρηση της ιδιότητας του ανηλίκου - που χρήζει προστασίας σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας - υπέρ της ιδιότητας του παραβάτη της μεταναστευτικής νομοθεσίας, με επαχθείς συνέπειες για τους ανηλίκους και την περαιτέρω παραβίαση των δικαιωμάτων τους από εκείνες ακριβώς τις υπηρεσίες που είναι εντεταλμένες να τα προστατεύουν».

Σε ό,τι δε αφορά στη διαδικασία της απέλασης, ο ΣτΠ σημειώνει ότι «αφήνει ουσιαστικά τον ανήλικο έκθετο. Εγκαταλείπεται σε ξένο περιβάλλον, αποχωρισμένος από τους γονείς και την οικογένειά του, χωρίς προστασία και σύνδεση με κοινωνικές υπηρεσίες, αντικείμενο εύκολης εκμετάλλευσης».

Στην έκθεσή του ο ΣτΠ απλά προτείνει κάποια μέτρα αλλαγής του καθεστώτος κράτησης και απελάσεων των ανηλίκων, χωρίς - όπως είναι αναμενόμενο - να θίγει την «πηγή του κακού», που είναι το βάρβαρο σύστημα εκμετάλλευσης των μικρών παιδιών προς όφελος του κεφαλαίου, όπως αυτό αντανακλάται και στο νέο μεταναστευτικό νόμο. Τα μέτρα αυτά προβλέπουν:

  • Την κατάργηση του μέτρου της αστυνομικής κράτησης και την αντικατάστασή του από εναλλακτικά μέτρα φιλοξενίας ή προστατευτικής φύλαξης, σε κατάλληλες δομές και για όσο διαρκούν οι ενέργειες για την ταυτοποίηση των ανηλίκων, την αναζήτηση του οικογενειακού τους περιβάλλοντος και τον καθορισμό της έννομης προστασίας τους
  • Την κατάργηση του μέτρου της απέλασης και την αντικατάστασή του με τη διαδικασία του επαναπατρισμού, όταν αυτό είναι εφικτό
  • Τη συστηματική ταυτοποίηση και κεντρικά τηρούμενη καταγραφή των ανήλικων αλλοδαπών που εντοπίζονται ασυνόδευτοι στη χώρα, με στόχο να προσδιοριστεί το ενδεχόμενο να αποτελούν θύματα εργασιακής ή άλλης εκμετάλλευσης και να καταστεί εφικτή η αναζήτηση της οικογένειάς τους ή η δυνατότητα επαναπατρισμού τους.

Σχολιάζοντας τις διαπιστώσεις της έκθεσης ο Σήφης Μαυροκεφαλίδης, μέλος της Επιτροπής Μεταναστών της ΚΟΑ του ΚΚΕ, υπογράμμισε ότι εντάσσονται στη γενικότερη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θέλει την τρομοκράτηση των μεταναστών, την εξάλειψη των ορίων της επιείκειας απέναντι στα ανήλικα παιδιά και την εξομοίωσή τους με τους ενήλικες.

Συμπλήρωσε ακόμα πως είναι συχνά τα κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας σε βάρος ανήλικων αλλοδαπών, με πιο φανερό την έφοδο σε σχολεία και τις συλλήψεις μαθητών. Αυτό συμβαίνει όταν υποτίθεται ότι «το νομοθετικό πλαίσιο επιτρέπει την πρόσβαση των αλλοδαπών μαθητών στην εκπαίδευση, καλώντας όμως ταυτόχρονα τους επιθεωρητές των σχολείων να γίνουν καταδότες των παρανόμων», σημείωσε ο Σ. Μαυροκεφαλίδης.

Αποκλεισμός της Εθνικής Οδού

Την Εθνική Οδό Αθηνών - Ευζώνων, στο ύψος του Αγίου Αθανασίου Θεσσαλονίκης, απέκλεισαν χτες το πρωί, για μισή ώρα, ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων από περιοχές του Νομού Πέλλας στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν από την περασμένη Κυριακή.

Φορτηγά μεταφοράς κοντέινερ και διεθνών μεταφορών παρέμειναν και χτες για τέταρτη μέρα στη διασταύρωση του Αγίου Αθανασίου, στα διόδια των Μαλγάρων, στη Γέφυρα και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Οι ιδιοκτήτες των φορτηγών μεταξύ άλλων διεκδικούν τη διαμόρφωση κομίστρου και στην Ελλάδα, μείωση των ασφαλίστρων και διενέργεια αυστηρότερων ελέγχων στα φορτηγά του εξωτερικού, καθώς υποστηρίζουν ότι τους αφαιρούν μέρος της δουλιάς.

Να μπει λουκέτο στη χωματερή

Σε κινητοποίηση προχωρούν την ερχόμενη Δευτέρα οι μαθητές πέντε σχολείων της Πετρούπολης

Σε πορεία και συμβολική κατάληψη της λεωφόρου Πετρουπόλεως θα προχωρήσουν οι μαθητές του ΤΕΕ, 1ου, 2ου, 3ου και 5ου ΕΛ Πετρούπολης, μετά από απόφαση του τοπικού Συντονιστικού Αγώνα, διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχιζόμενη λειτουργία της χωματερής των Ανω Λιοσίων. Οι κίνδυνοι για την υγεία των κατοίκων του συγκεκριμένου Δήμου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Θριασίου Πεδίου, «σπρώχνουν» τους μαθητές των πέντε σχολείων να συγκεντρωθούν τη Δευτέρα, 17 Οκτώβρη, στις 11 το πρωί, στην κεντρική πλατεία της Πετρούπολης.

«Το ζήτημα του ΧΥΤΑ έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο, καθώς οι περιπτώσεις προβλημάτων υγείας, όπως λιποθυμίες, αναπνευστικά προβλήματα, τάσεις για εμετό και αφόρητη δυσοσμία συνεχώς πληθαίνουν», επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οι μαθητές των παραπάνω σχολείων. Παράλληλα, τονίζουν τις τεράστιες ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων, οι οποίες αν και έχουν πλήρη αίσθηση της κατάστασης «επιλέγουν εδώ και χρόνια την περαιτέρω λειτουργία της ήδη κορεσμένης χωματερής και την επιβάρυνσή της με τα λύματα της Ψυττάλειας, προκαλώντας την ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση της περιοχής και εξυπηρετώντας οικονομικά συμφέροντα».

Οι μαθητές απαιτούν την άμεση και οριστική απομάκρυνση της χωματερής των Ανω Λιοσίων από την ευρύτερη περιοχή του Θριασίου Πεδίου. Καθώς επίσης και το άμεσο σταμάτημα της μεταφοράς της λυματολάσπης στη χωματερή των Ανω Λιοσίων και την κατασκευή της μονάδας ξήρανσης της λάσπης. Παράλληλα, οι μαθητές εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους της χωματερής και των τριγύρω Δήμων.

Απαγορεύεται η οικοδομική δραστηριότητα

Στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί φυσικού κάλλους απαγορεύεται κάθε είδους οικοδομική δραστηριότητα, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Ειδικότερα, το ΣτΕ απέρριψε αίτηση ιδιοκτήτριας 107 στρεμμάτων στην εκτός σχεδίου περιοχή Γαυρίου - Παλαιόπολης της Ανδρου, η οποία ζητούσε να ακυρωθεί το Προεδρικό Διάταγμα του 1977 που χαρακτήριζε την επίμαχη περιοχή της Ανδρου ως απόλυτης προστασίας.

Στην περιοχή αυτή, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, επιτρέπεται μόνο η βοσκή, μελισσοκομία και οι ομπρέλες για τους λουόμενους. Το ΣτΕ στην υπ' αριθμό 3361/2005 απόφασή του μεταξύ άλλων αναφέρει ότι οι περιορισμοί του Προεδρικού Διατάγματος είναι αναγκαίοι, γιατί οι εκτάσεις που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές απειλούνται και πρέπει να αποφευχθεί η περαιτέρω υποβάθμισή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ