ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πολιτιστική «ανάσα» με Βάρναλη

Ενθουσίασε τους θεατές της πρεμιέρας ο πάντα επίκαιρος λόγος του Κώστα Βάρναλη μέσω της παράστασης «Το φως που (πάντα) καίει», βασισμένη στο κορυφαίο βαρναλικό ποίημα «Το φως που καίει», έργο «ορόσημο» και «θεμέλιος λίθος» της προοδευτικής ελληνικής λογοτεχνίας στον 20ό αιώνα. Το έργο παίζεται στο «Θέατρο της Ημέρας», σε διασκευή, δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία Βασίλη Κολοβού. Μια τονωτική πολιτιστική «ένεση», με την πνευματική παρακαταθήκη του μεγάλου «οδηγητή» των αγώνων του λαού για την κοινωνική του απελευθέρωση, για το γκρέμισμα του παλιού και το χτίσιμο του νέου κόσμου.

Μετά από ενενήντα χρόνια ο βαρναλικός λόγος παραμένει επίκαιρος. Ο Προμηθέας του Βάρναλη λέει: «Τόσο μοιάζουν το χθες με το σήμερα που μου φαίνεται πως τώρα δα έχω γεννηθεί και βλέπω το σήμερα». «Μέσα στη γενικότερη αθλιότητα του καιρού μας η απόφαση για το ανέβασμα του έργου είναι μια δικαίωση της ύπαρξής μας, ως ανθρώπων και καλλιτεχνών», σημειώνει ο Βασίλης Κολοβός.

Σκηνικά - κουστούμια: Στράτος Σαραντίδης. Μουσική επιμέλεια: Κική Κουτζανίδου. Φωτισμοί: Γιώργος Σηφάκης. Ηχοι: Δημήτρης Λαμπράκης. Παίζουν: Βασίλης Κολοβός, Ολγα Μουργελά, Τάσος Αλαφάκης, Νίκος Μαυρουδής, Χάρης Αρώνης. Ακούγεται η φωνή της Ανδριανής Τουντοπούλου στη «Μάνα Γη». Παραστάσεις κάθε Παρασκευή, Σάββατο (9 μ.μ.).

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να προστατευθεί το Σπήλαιο Φράγχθι

Την ανάδειξη και προστασία του σπηλαίου Φράγχθι στον κόλπο της κοιλάδας της Αργολίδας, προς όφελος του λαού, ζητούν με Ερώτησή τους στον υπουργός Πολιτισμού οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Ελένη Γερασιμίδου και Νίκος Μωραϊτης.

Στην Ερώτηση αναφέρεται ότι «αποτέλεσμα της πολύχρονης αντιλαϊκής πολιτικής είναι και η καταστροφή αρχαιολογικών μνημείων και η σύλησή τους από αρχαιοκάπηλους. Χαρακτηριστικά, στο Σπήλαιο Φράγχθι, ένα από τα σημαντικότερα της Ευρώπης, οι καταστροφές είναι μεγάλες. Η ανασκαφική έρευνα στο εσωτερικό του σπηλαίου βεβαιώνει τη χρήση του κατά την Ανώτερη Παλαιολιθική Εποχή (25.000 χρόνια πριν) και κατά τη Μεσολιθική και Νεολιθική εποχή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, ομάδα Ελλήνων και Ελβετών επιστημόνων πραγματοποίησε (16-209/7/2012) υποβρύχια έρευνα στον κόλπο της Κοιλάδας Αργολίδας, «η οποία θα συνεχιστεί και το 2013 για να αποκαλυφθεί ο βυθισμένος νεολιθικός οικισμός, που πιθανότατα βρίσκεται κοντά στο σπήλαιο Φράγχθι. Από τα ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί στο Σπήλαιο Φράγχθι, ελάχιστα φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου, ενώ τα περισσότερα μένουν αναξιοποίητα στις αποθήκες του. Η ανακαίνιση του παλιού δημοτικού σχολείου της Κοιλάδας και η αξιοποίησή του ως μουσείου για την ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων -δώδεκα χρόνια από την έναρξη των εργασιών- δεν έχει ολοκληρωθεί λόγω έλλειψης χρηματοδότησης».

Τέλος, οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό: Αν εξασφαλίστηκαν οι απαραίτητοι πόροι ώστε να ολοκληρωθούν οι έρευνες στο Σπήλαιο Φράγχθι, να κατασκευαστούν οι απαραίτητες υποδομές προστασίας και φύλαξής του, να αποκαλυφθεί ο βυθισμένος νεολιθικός οικισμός στον κόλπο της Κοιλάδας και να ανακαινισθεί το σχολείο της Κοιλάδας για να στεγάσει τα αρχαιολογικά ευρήματα.

Οι «ξεΡιζωμένοι» εικαστικά

Εγκαινιάζεται στις 21 Νοέμβρη (7 μ.μ.), στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθήνας «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66, Θησείο) έκθεση της Εύας Μελά με τίτλο «ξεΡιζωμένοι». Το θέμα των έργων επισημαίνει τον ξεριζωμό των λαών από τη χώρα τους, τη βιοπάλη και τις συνθήκες της ζωής τους. Ξεριζωμό, που προκαλούν η ανεργία, η φτώχεια, η αποβιομηχάνιση, η καταστροφή της παραγωγικής βάσης του τόπου. Ξεριζωμό, που προκαλούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε διάφορες χώρες και οι ανταγωνισμοί για όλο και μεγαλύτερα κέρδη των καπιταλιστών.

Τα έργα που παρουσιάζονται (έως 13/12) είναι σχέδια και ζωγραφική, που έγιναν στο εργαστήριο, με θέμα τον άνθρωπο της δουλειάς, τον άνεργο, το μετανάστη, τον πρόσφυγα. Επικεντρώνοντας στους εργαζόμενους στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος (χώρο με οξυμένα εργασιακά προβλήματα, εργατικά ατυχήματα, ανεργία που αγγίζει σήμερα το 95%, αγώνες και ταξικές συγκρούσεις) και στους μετανάστες, είτε ως εργαζόμενους στην υπερεκμετάλλευση, είτε μέσα στις δυσκολίες μιας ζωής «υπό διωγμό», στην παράνομη διαμονή, στα κρατητήρια, στο δρόμο, στο κυνηγητό, στις επιχειρήσεις - «σκούπα» της αστυνομίας, στα κέντρα κράτησης. Πρόκειται για μαυρόασπρα έργα σε χαρτί ή πανί, φτιαγμένα με κάρβουνο. Στην έκθεση, που πλαισιώνεται από σειρά πορτρέτων, με χρώμα, συμμετέχει ο ζωγράφος Νίκος Χριστοφοράκης, με το έργο-εγκατάσταση «Μες τη βαλίτσα όλα τα υπάρχοντά μου...». Ωρες λειτουργίας Τρίτη - Σάββατο 10 π.μ.- 8 μ.μ., Κυριακή 10 π.μ.- 2 μ.μ.

Οι πρεμιέρες συνεχίζονται
  • Το θέατρο «Κάτια Δανδουλάκη» επαναλαμβάνει από σήμερα, το έργο «Να ζει κανείς ή να μη ζει». Διασκευή - σκηνοθεσία: Θανάση Παπαθανασίου - Μιχάλη Ρέππα. Παίζουν: Κάτια Δανδουλάκη, Παύλος Χαϊκάλης, Κατιάνα Μπαλανίκα, Τάσος Κωστής, Σοφία Βογιατζάκη, Μάνος Παπαγιάννης, κ.ά.
  • Πρεμιέρα, σήμερα, στο θέατρο «Εμπορικόν» του έργου «Κράμερ εναντίον Κράμερ» του Αβερυ Κόρμαν. Απόδοση: Μιρέλλας Παπαοικονόμου. Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη - Δάφνη Λαρούνη. Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς. Παίζουν: Δημήτρης Αλεξανδρής, Μαρία Ζορμπά, Αθηνά Μαξίμου, Χριστόδουλος Στυλιανού, Δημήτρης Μαύρος και τα παιδιά Γιάννης Μπαριάμης, Αλκης Πανταζόπουλος, Μάρκος Δελλατόλας
  • Πρεμιέρα σήμερα στο «BIOS» του έργου «Πολιτισμένα Ζώα». Σκηνοθεσία: Γιώργος Αγγελόπουλος. Σκηνικά - κοστούμια: Κατερίνα Καλφόγλου. Παίζουν: Αντώνης Γκρίτσης, Σταμάτης Ζακολίκος, Μαρία Κουβίδη, Φάνης Παυλόπουλος, Αλέκα Τόμπρου.
  • Αύριο ανεβαίνει στο «ΒΕΤΟΝ 7» το έργο «Picasso. Στο μάτι του ταύρου» της Ειρήνης Αναγνωστοπούλου. Σκηνοθεσία: Νικήτας Τσακίρογλου. Παίζουν: Πέρης Μιχαηλίδης, Αγγελική Καρυστινού, Βάσια Χρήστου, Στεφανία Κριεζή, Βασιλική Σαραντοπούλου, Χρυσάνθη Κάντζου, Δέσποινα Ψαροπούλου, Νάντια Σπηλιωτοπούλου. Σκηνικό: Μιχάλης Αργυρού. Μουσική: Δημήτρης Μαραμής.
  • Το Σάββατο ανεβαίνει στο θέατρο «το Τρένο στο Ρουφ, το έργο «Το Καβούκι του Ελέφαντα» του Lepage σε σκηνοθεσία Τατιάνας Λύγαρη. Παίζουν: Μάνος Βακούσης, Αρης Τσαμπαλίκας.
  • Στο θέατρο «Εκάτη», κάθε Δευτέρα - Τρίτη, παρουσιάζεται το έργο «Μαύρα Τακούνια» του Γιώργου Χρονά. Σκηνοθεσία: Βαλεντίνης Λουρμπά. Μουσική επιμέλεια: Μιχάλη Σαριμανώλη. Παίζουν: Ειρήνη Γεωργίου, Γιάννης Κωσταράς, Ελένη Μπέη, Ολγα Στέφου.
  • Στον πολυχώρο πολιτισμού «Διέλευσις» (Λέσβου 15 & Πόρου, Κυψέλη, 210- 8613.739) ανεβαίνει (18/11, 8.30 μ.μ.) η παράσταση «Μητροκτονία». Σκηνοθεσία - δραματουργική επεξεργασία: Χρυσάνθη Κορνηλίου. Βοηθός σκηνοθέτη: Γιάννης Μπόγρης. Σκηνικά - κουστούμια: Ο θίασος. Φωτισμός: Σωτήρης Οικονόμου. Τεχνική υποστήριξη: Γιώργος Στούπης. Παίζουν: Τζένη Δριβάλα, Γιάννης Μπόγρης, Αγγελική Βλασοπούλου.
Υποφέρει ... οικονομικά η Ταινιοθήκη

Σε απελπιστική οικονομική κατάσταση έχει περιέλθει και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, αυτή η μοναδική «κιβωτός» της οπτικοακουστικής μνήμης του ελληνικού λαού, με έναν τεράστιο πλούτο ταινιών, αφισών και άλλου υλικού και με ανεκτίμητη προσφορά στη διάσωση και προβολή του. Από τις 250.000 ευρώ της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης, μέχρι σήμερα το ίδρυμα έχει εισπράξει μόνον 50.000 ευρώ. Η υποχρηματοδότηση έχει άσχημες επιπτώσεις και στο προσωπικό (καθυστερήσεις πληρωμών). Είναι σίγουρο ότι θα έχει και στις ταινίες, που χρειάζονται ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και φύλαξης (ειδικά ψυγεία), που κοστίζουν ακριβά, κυρίως σε ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο, λόγω της υποχρηματοδότησης, είναι απλήρωτο. Ευχόμαστε, η προτίμηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά, να μη σημαίνει... την εξαφάνιση της υλικής.

Μουσικές του κόσμου
  • Τρεις δεξιοτέχνες διεθνούς ακτινοβολίας, οι Κώστας Κοτσιώλης, Ανιέλο Ντεζιντέριο (Ναπολιτάνος) και Ζόραν Ντούκιτς (Κροάτης) θα προσφέρουν μια βραδιά κιθαριστικής πανδαισίας, σήμερα (8.30 μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Οι τρεις σολίστ, που αποτελούν το «Naxos Trio», θα ερμηνεύσουν έργα -για σόλο, ντούο και τρίο κιθάρας- των Ασαντ, Μπρόουερ, Αλμπένιθ, Μπελινάττι, Ντομενικόνι, Κοστ, Πιατσόλα, Ντε Φάλια και Μπογκντάνοβιτς. Η συναυλία εντάσσεται στη σειρά «Γέφυρες», που διευθύνει ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος.
  • Ο τραγουδοποιός και ερμηνευτής Απόστολος Ρίζος, παρουσιάζει φέτος στο «Σταυρό του Νότου» το μουσικό πρόγραμμα «Καρέ της Ντάμας», στο οποίο συμμετέχουν επίλεκτες καλεσμένες. Σήμερα η Ρίτα Αντωνοπούλου.
  • Ο Σταύρος Λάντσιας στο «Gazarte» (Βουτάδων 32-34, Γκάζι, τηλ. 210.3452.277), το Σάββατο, συμπράττει με το γνωστό μουσικό σύνολο κρουστών «KROTALA» και δοκιμάζει την ενίσχυση των μελωδιών του με τον έντονο ρυθμό και το beat των κρουστών.
Παραστάσεις της θεατρικής σκηνής «Αλέκα Παΐζη»

Η θεατρική σκηνή «Αλέκα Παΐζη» παρουσιάζει, για δεύτερη χρονιά, το θεατρικό έργο του Γεράσιμου Σταύρου «Καληνύχτα Μαργαρίτα», που βασίζεται σε πραγματικό γεγονός και πρόσωπο. Στην εκτέλεση από τους ναζί μιας ηρωΐδας της ΕΑΜικής Αντίστασης. Η θεατρική σκηνή έχει δώσει παραστάσεις στο Δήμο Καλλιθέας, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα, στα πλαίσια της εικαστικής έκθεσης και για τις Κομματικές Οργανώσεις Καλλιθέας του ΚΚΕ. Ακολουθούν παραστάσεις στις εξής ημερομηνίες: 18/11 (7μμ) Πολιτιστικό Κέντρο Μοσχάτου (Κωνσταντινουπόλεως και Σολωμού), για τις ΚΟ Μοσχάτου-Ταύρου του ΚΚΕ. 1, 2/11 (8μμ), Δημαρχείο Αργυρούπολης (Κύπρου 68, αίθουσα «Μίκης Θεοδωράκης» για τις ΚΟ Αργυρούπολης - Ελληνικού του ΚΚΕ και την Οργάνωση Νοτίων Συνοικιών της ΚΝΕ. 15, 16/12 (8μμ) Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας (Κρέμου και Φιλαρέτου), για τις ΚΟ Εκπαιδευτικών και των ΟΤΑ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ