ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΜΗΣ ΓΚΙΩΝΗΣ
Ανώτατη Εκπαίδευση για τις λαϊκές ανάγκες

Στο ΤΕΙ Χανίων μίλησε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ κατά τη δεύτερη μέρα της περιοδείας του στην Κρήτη

«Ολη η γνώση στο πτυχίο», απαιτούν οι φοιτητές, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα μεταπτυχιακά (από πρόσφατη κινητοποίηση στην Αθήνα)
«Ολη η γνώση στο πτυχίο», απαιτούν οι φοιτητές, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα μεταπτυχιακά (από πρόσφατη κινητοποίηση στην Αθήνα)
Σε εκδήλωση στο ΤΕΙ των Χανίων μίλησε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θέμης Γκιώνης, στο πλαίσιο της περιοδείας του που πραγματοποίησε στην Κρήτη. Την εκδήλωση πραγματοποίησαν οι ΟΒ ΤΕΙ της ΚΝΕ, με θέμα: «Ανωτατοποίηση... ένα χρόνο μετά».

Ο Θέμης Γκιώνης, ξεκινώντας την παρουσίαση της κατάστασης στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των θέσεων της ΚΝΕ, σημείωσε: «Οι αλλαγές που προωθούνται σήμερα στα ΤΕΙ, αλλά και στα ΑΕΙ, έχουν στόχο να προσαρμόσουν την ανώτατη εκπαίδευση στις συνολικότερες αλλαγές που προωθούνται στην οικονομία και στις εργασιακές σχέσεις. Συμβαδίζουν με ό,τι προωθείται και στο ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης για τους εργαζόμενους».

«Το σημαντικότερο ζήτημα που κρίνεται μέσα από αυτές τις εξελίξεις - συνέχισε - είναι η ίδια η εξέλιξη της επιστήμης και της κοινωνικής της αποστολής. Η προοπτική της προς όφελος του λαού. Η ουσία της αντιπαράθεσης βρίσκεται για μας στο τι επιστήμη εμείς θέλουμε και ποιανού συμφέροντα εξυπηρετεί. Ενα χρόνο μετά την Ανωτατοποίηση, βλέπουμε πως όχι μόνο δεν έχουμε θετική εξέλιξη σε σχέση με την προοπτική των ιδρυμάτων των ΤΕΙ και των πανεπιστημίων, αλλά έχουμε μια συνολικότερη υποβάθμιση της εκπαίδευσης. Γίνεται, λοιπόν, ακόμα πιο αναγκαία η θέση της ΚΝΕ για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση».

Κλείνοντας ο Γραμματέας της ΚΝΕ, τόνισε την ανάγκη να οργανωθεί η πάλη και στο κίνημα των φοιτητών και των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων, που θα δώσει απάντηση και θα βάλει φραγμούς σε αυτή την πολιτική. Στη συζήτηση που ακολούθησε και από τις ερωτήσεις που τέθηκαν, έγινε φανερός ο προβληματισμός των σπουδαστών για τα μέτρα που προωθούνται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το ζήτημα της αξιολόγησης και της ειδίκευσης μέσα στο πτυχίο. Μεγάλο επίσης ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για τις θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και την ολοκληρωμένη πρόταση για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση.


Λ. Π.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Πρόγραμμα «Σωκράτης»: εργαλείο παρέμβασης στην εκπαίδευση

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το πρόγραμμα «Σωκράτης», υπογράμμισε: «Το πρόγραμμα "Σωκράτης" δεν είναι απλώς ένα σύστημα εκπαιδευτικών ανταλλαγών. Λειτουργεί ως εργαλείο παρέμβασης στις συνειδήσεις των νέων, αλλά και ως μηχανισμός επιβολής ενός συγκεκριμένου εκπαιδευτικού μοντέλου».

Στη συνέχεια, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε το ουσιαστικό πρόβλημα της Παιδείας, «που είναι η καθολική μόρφωση των νέων ανθρώπων, μένει έξω από τις δραστηριότητες του προγράμματος. Αντίθετα, οι δράσεις του στοχεύουν στη μεταποίηση της συνείδησης μαθητών, φοιτητών και δασκάλων, ώστε να εμπεδωθεί ο ευρωπαϊκός "μονόδρομος" και να διευκολυνθεί η υποταγή των νέων στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στους κανόνες της "οικονομίας της αγοράς" και στις λεγόμενες νέες συνθήκες "εργασίας". Ο "ευρωπαϊκός χώρος εκπαίδευσης" κρύβει μέσα του τη σύγκληση των εκπαιδευτικών συστημάτων στην κατεύθυνση της προσαρμογή τους στις ανάγκες του μονοπωλιακού κεφαλαίου, κάτι που κάθε άλλο παρά προϋποθέτει τη συνολική αναβάθμιση της εκπαίδευσης. Ακόμα και οι εκπαιδευτικές ανταλλαγές και το σύστημα κατοχύρωσης μαθημάτων λειτουργούν ως μέσα πίεσης στην κατεύθυνση αυτή».

Ο Κ. Αλυσσανδράκης κατέληξε, λέγοντας ότι η πραγματική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών συστημάτων προϋποθέτει την απόκρουση των παρεμβάσεων της ΕΕ. «Είναι, τόνισε, σε τελευταία ανάλυση, υπόθεση του λαϊκού κινήματος».

Δε «χωρούσαν» οι αγρότες στη Γεωπονική

Για τις δυνατότητες απασχόλησης των νέων γεωπόνων και την αγροτική πολιτική, θέλησε να μιλήσει η ΔΑΠ στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας και γι' αυτό διοργάνωσε σχετική εκδήλωση χτες. Ως εδώ καλά. Θα περίμενε, δηλαδή, κανείς να συζητηθεί το πρόβλημα συρρίκνωσης της αγροτικής παραγωγής, το ξεκλήρισμα χιλιάδων αγροτών, οι καταστρεπτικές για την αγροτική οικονομία της χώρας κατευθύνσεις της ΕΕ κι η συρρίκνωση αντίστοιχα των προοπτικών απασχόλησης των νέων γεωπόνων σ' αυτό το ζοφερό τοπίο.

Αλλά τζίφος! Τίποτα από όλα αυτά δεν έθιξε η «υπεύθυνη δύναμη». Μπορεί οι κινητοποιήσεις των αγροτών το προηγούμενο διάστημα να είχαν στο πλευρό τους την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, αλλά η ΔΑΠ δεν έκανε τον κόπο να φωνάξει ούτε έναν αγρότη, για να μιλήσει στους φοιτητές. Βλέπετε, η ΝΔ χρησιμοποιεί τους αγρότες μόνο όταν εκείνη κρίνει, για λόγους εντυπωσιασμού.

Πότε θα τους ακούσουμε;

Οταν, η ΔΑΠ, η ΠΑΣΠ, η ΕΑΑΚ κι οι άλλοι περί... άλλα τυρβάζουν, η κυβέρνηση ασχολείται ακούραστα με τις σπουδές φοιτητών και σπουδαστών και την επαγγελματική τους προοπτική, πολύ απλά τσακίζοντάς τες! Σε τρεις μήνες θα προωθήσει στη Βουλή το νόμο για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα, που υποβαθμίζει τα πτυχία τους στο επίπεδο των τρίχρονων bachelor και «στέλνει» την ανώτατη εκπαίδευση σε ορισμένα μεταπτυχιακά. Στο ίδιο διάστημα θα προωθήσει και την αξιολόγηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ σύμφωνα με τα συμφέροντα των επιχειρήσεων, και τα Ινστιτούτα διά βίου εκπαίδευσης, που είναι «μαγαζιά» κατάρτισης στα πλαίσια των ανώτατων ιδρυμάτων, ίδια με τα ΠΣΕ, αλλά με άλλο όνομα.

Κι όλα αυτά σε τρεις μήνες. Δηλαδή, σε λιγότερο από 100 μέρες. Εχουν σκοπό άραγε οι παραπάνω παρατάξεις να ενημερώσουν τους φοιτητές για την υποβάθμισης των σπουδών και των πτυχίων τους, την εμπορευματοποίηση και την ένταση των ταξικών φραγμών που ετοιμάζεται; Κι αν ναι, πότε περιμένουν; Να αρχίσουμε να μετράμε αντίστροφα;

Η ελπίδα στους αγώνες

Για να περάσουμε, όμως, σε κάτι πραγματικά ευχάριστο: χτες οι φοιτητές βγήκαν στους δρόμους. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη διαδήλωσαν την απαίτησή τους για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, ενώ προχτές αντίστοιχο συλλαλητήριο είχε γίνει και στα Γιάννενα. Κι αυτές οι αγωνιστικές αποφάσεις των συλλόγων πάρθηκαν μετά από τη σημαντική παρέμβαση της Πανσπουδαστικής.

Οι σύλλογοι θα συντονιστούν πανελλαδικά στις 22 του μήνα και προχωρούν αποφασιστικά, ώστε στα επόμενα συλλαλητήρια να είναι ακόμα πιο πολλές οι αγωνιστικές αποφάσεις καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής υποβάθμισης της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Επομένως, υπάρχει ελπίδα κι αυτή βρίσκεται στους μαζικούς αγώνες. Χτες εφτά σύλλογοι, αύριο δεκαεφτά και μεθαύριο θα μείνει στο συρτάρι το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά!

Εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Αθήνας

Εκδήλωση στο Φαρμακευτικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθήνας, πραγματοποιεί σήμερα η Πανσπουδαστική ΚΣ, στις 11.30 π.μ., όπου θα συζητηθεί η εργασιακή προοπτική των αποφοίτων του Τμήματος, τα ανοιχτά επαγγέλματα και οι σχετικές εξελίξεις.

Δραστηριότητες της ΚΝΕ

Για γλέντι και διασκέδαση καλεί απόψε, η ΤΟ Σιβιτανιδείου της ΚΝΕ, στα γραφεία του ΚΚΕ στην Καλλιθέα, στις 8 το βράδυ.

Αύριο Σάββατο, η ΤΟ Γκράβας της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στον Τσε Γκεβάρα, στις 6μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ (Πατησίων 280).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ