ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Διευκολύνοντας»... το κεφάλαιο

Την πλήρη παράδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης δημιουργίας στις ορέξεις του κεφαλαίου «διαφήμισε» ως ...«ώθηση στον πολιτισμό» ο υπουργός Πολιτισμού, Μ. Λιάπης, μιλώντας το περασμένο Σάββατο για τη «χορηγία» και τον «εθελοντισμό» στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Ο υπουργός επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι το ζητούμενο για το κεφάλαιο σήμερα δεν είναι απλά η αύξηση της κερδοφορίας του, μέσω της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της λεγόμενης «πολιτιστικής βιομηχανίας», αλλά και η ιδεολογική χειραγώγηση των καλλιτεχνών και μέσω αυτών της κοινωνίας. «Πλέον ο στόχος δεν είναι απλώς να διακινηθούν κάποια χρήματα. Αλλά να υπάρξει πραγματική επαφή ανάμεσα στις δύο πλευρές. Να αναζητηθούν κοινοί στόχοι (...) βλέπω ότι πλέον οι εταιρείες δε μένουν απλώς στο να δίνουν μια επιταγή. Εμπλέκονται ολοένα και περισσότερο στην όλη διαδικασία. Εντάσσουν τη δημιουργικότητα στο χώρο εργασίας. Αναζητούν την επενέργεια της τέχνης (...)», είπε ο υπουργός. Δεν ξέχασε, βέβαια, να σημειώσει ότι «δεν υπάρχει οικονομική ανάπτυξη χωρίς πολιτισμό», εννοώντας φυσικά τα επιχειρηματικά υπερκέρδη.

Ξεκαθαρίζοντας ότι ο τομέας του πολιτισμού, στο σύνολό του, αποτελεί πεδίο ιδιωτικοοικονομικής διαχείρισης χωρίς φραγμούς, ακόμη κι όταν πρόκειται για την πνευματική ανάπτυξη του λαού, ο υπουργός σημείωσε ότι «επιχειρήθηκαν (σ.σ. "πολιτιστικές") επενδύσεις μεγάλων κεφαλαίων, χωρίς όμως να επιτευχθούν αξιόλογα αποτελέσματα». «Κάτι που οφειλόταν στο γεγονός ότι ελλείψει πολιτιστικής υποδομής ο πληθυσμός των συγκεκριμένων περιοχών είχε παραμείνει ανεκπαίδευτος και υποβαθμισμένος και κατά συνέπεια αδύναμος να συμβάλει στην τοπική ανάπτυξη. Γι' αυτό, κεντρικός στόχος είναι να έρθει πιο κοντά η οικονομία με τον πολιτισμό»!

Η δε «πολιτεία», απλώς ...«έχει την τεράστια ευθύνη να διευκολύνει αυτήν την προσπάθεια», «να ρυθμίσει το απαιτούμενο θεσμικό πλαίσιο», «να δημιουργήσει το κατάλληλο ευνοϊκό χορηγικό περιβάλλον». «Ενα περιβάλλον που θα πολλαπλασιάσει τους πόρους του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι θα κατευθύνονται στον πολιτισμό»! Πιο απλά, το κράτος προσφέρει στο κεφάλαιο κάθε μέσο υπερεκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και... «ανταποδίδει» «χορηγίες», με όρους ιδεολογικής χειραγώγησης. Αλλωστε, «ως μια κυβέρνηση που πρεσβεύουμε τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, δεν έχουμε πολιτικά συμπλέγματα στην αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα». Αλίμονο...

Τέλος και αρχή παραστάσεων

«Ο πρίγκιπας του Χόμπουργκ»
«Ο πρίγκιπας του Χόμπουργκ»
Την ερχόμενη Κυριακή (20/4) ολοκληρώνονται οι εξής παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου: «Η τρικυμία» του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζόπουλου στο θέατρο «Κάππα». «Στο βυθό» του Γκόρκι, σε διασκευή - σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη στην Πειραματική Σκηνή («Από Μηχανής Θέατρο»). «Οι παίκτες» του Γκόγκολ, σε σκηνοθεσία Ελένης Μποζά στην Πειραματική Σκηνή («Από Μηχανής Θέατρο»). «Στάλιν, μια συζήτηση για το ελληνικό θέατρο» των Ακύλα Καραζήση - Μιχαήλ Μαρμαρινού, στη Νέα Σκηνή («Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας»). «Λιωμένο βούτυρο» του Σάκη Σερέφα, σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα στη Νέα Σκηνή («Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας»).

Οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, που θα συνεχιστούν μετά το Πάσχα στο «Παιδικό Στέκι», είναι οι εξής: «Η ωραιότερη ιστορία του κόσμου» του Βασίλη Μαυρογεωργίου, μέχρι τις 16/5. «Καραγκιόζης» με τον Αθω Δανέλλη μέχρι τις 17/5. Στο «Κοτοπούλη - Ρεξ» θα συνεχιστεί, μέχρι την 1/6, η εξαιρετική παράσταση του κλασικού έργου του Χάινρ φον Κλάιστ «Ο πρίγκιπας του Χόμπουργκ», σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή.

Ακολουθούν όμως και νέες παραστάσεις του Εθνικού: Από 4/5: «Αίας» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα στην Α΄ Σκηνή στο «Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας». Από 7/5: «Rainbow», μια μουσική παράσταση για τον Αρθούρο Ρεμπώ, σε σκηνοθεσία Εφης Θεοδώρου, σε υπό ανακαίνιση χώρο του κτιρίου Τσίλερ. Από 9/5: «Ο άσχημος» του Μάριους φον Μάγενμπουργκ, σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στη Β΄ Σκηνή στο «Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας».

«Μύθοι γυναικών»

Η Μαρία Φαραντούρη και η Λυδία Κονιόρδου σμίγουν στο «Παλλάς» (Βουκουρεστίου 5, Σύνταγμα, τηλ. 210.3213.100), σε μια παράσταση με τίτλο «Μύθοι Γυναικών», στις 3, 4/5 (9.30 μ.μ.), ενώ στις 7/5 θα την παρουσιάσουν στο «Εργοστάσιο» της Πάτρας. Μέρος των εσόδων θα διατεθεί στο Ιατρικό Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων.

Η Μαρία Φαραντούρη αποδίδει εξαιρετικά έργα μεγάλων συνθετών, που έχουν επίκεντρο τη γυναίκα, ενώ η Λυδία Κονιόρδου απαγγέλλει ποιήματα και αποσπάσματα κειμένων επίσης μεγάλων δημιουργών. Μια διαδρομή από την αρχαία τραγωδία έως σήμερα, όπου τραγούδι και λόγος ενώνονται στη γυναικεία μορφή και στους μύθους της. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Θάνου Μικρούτσικου, Ελένης Καραΐνδρου κ.ά. - τραγούδια που σημάδεψαν την εποχή τους, όπως «Περσεφόνη», «Ελένη», «Φαίδρα», «Γογγύλα», «Ναυσικά», «Καλυψώ», «Κίρκη», «Ρόζα» κ.ά., καθώς και παραδοσιακά τραγούδια.

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Βρέθηκε αρχαίος τάφος

Αρχαίος τάφος, πιθανόν του 3ου - 4ου π.Χ. αι., αποκαλύφθηκε την περασμένη Παρασκευή κατά τις εργασίες για το δίκτυο του φυσικού αερίου, επί της οδού Εθνικής Αντίστασης στην Καισαριανή. Είναι κιβωτιόσχημος και περιείχε σκελετό, που από τη μέση και κάτω ήταν σε πολύ καλή κατάσταση και που πιθανόν ανήκε σε γυναίκα, όπως «μαρτυρά» ένα θραύσμα χάλκινου καθρέφτη, που δείχνει ότι ο τάφος είχε συληθεί. Το εύρημα ανέλαβε η Β' Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, ο τάφος έχει κάθετη, προς το δρόμο, φορά, γεγονός που, αν ισχύει, σημαίνει ότι το εύρημα συνεχίζεται και εκτός του σκάμματος.

Βραβεία «Διαβάζω»

Στις 12/5 στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138), για 11η χρονιά, θα απονεμηθούν τα λογοτεχνικά βραβεία του περιοδικού «Διαβάζω». Στην τελετή απονομής προσκλήθηκαν να παραστούν άνθρωποι των Γραμμάτων και Τεχνών, κοινωνικών, πολιτικών, πολιτιστικών φορέων (είσοδος ελεύθερη). Τα βραβεία που θα δοθούν είναι: Ποίησης, Δοκιμίου, Διηγήματος, Μυθιστορήματος, Πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα (στη μνήμη του Ηρακλή Παπαλέξη), Εικονογράφησης παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου, Παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου, Τιμητικό Βραβείο Προσφοράς στο Βιβλίο (στη μνήμη του ιδρυτή του περιοδικού, Περικλή Αθανασόπουλου). Οπως ανακοινώθηκε, 1.000 ευρώ σε κάθε βραβευμένο θα δώσει ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Εργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ).

Οπως αναφέρθηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου του περιοδικού, οι επιτροπές των βραβείων ασχολήθηκαν με όλη τη βιβλιοπαραγωγή του 2007 (βάσει των κοινών καταλόγων της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ και του «Διαβάζω» και μεμονωμένων βιβλίων που έστειλαν συγγραφείς και με μυστική ψηφοφορία αποφάσισαν τα βραβεία. Το βραβείο (γλυπτή σύνθεση του εικαστικού Θανάση Διαμαντόπουλου) συνοδεύεται με 2.500 ευρώ (το Τιμητικό Βραβείο Προσφοράς στο Βιβλίο δε συνοδεύεται με χρήματα).

Νέοι θεατρίνοι

Αρχίζει σήμερα, στις 6 μ.μ., το 3ο Φεστιβάλ Νέων θεατρίνων, μια πρωτοβουλία του θεάτρου «Τόπος αλλού», που ξεκίνησε το 2006 και επιδιώκει να γίνει το φεστιβάλ συνάντηση νέων προτάσεων, ζύμωσης θεατρικών ιδεών. Σήμερα, εμφανίζονται οι ομάδες:

«Εστω»: «Δύο ιστορίες αγάπης κι άλλη μία», μια σπονδυλωτή παράσταση - ταξίδι στις ανθρώπινες σχέσεις. Επιμέλεια: Αντώνης Κουτρουμπής. Σκηνικά: Θένια Κουτρουμπή, κοστούμια: Ολγα Γερογιαννάκη. Παίζουν: Μιράντα Βατικιώτη, Ελένη Γιαννακοπούλου, Αντώνιος Δημητρίου, Χριστίνα Μαρσέλου, Κωστής Τάσσου, Τατιάνα Φραγκούλια.

«DE PROFUNDIS»: «Εξομολόγηση». Ποιος καθορίζει τη ζωή μας; Ποιος αποφασίζει για μας πριν από εμάς; Μπορούμε να διαγράψουμε το παρελθόν μας; Συμβάλλουμε στο μέλλον μας ή είναι προκαθορισμένο; Η προσπάθεια και ανάγκη κάθε ανθρώπου για λύτρωση, μέσα από μια εξομολόγηση, όπου συγκρούονται χαρά και θλίψη, γέλιο και δάκρυ, ενθουσιασμός και απογοήτευση. Την ομάδα δημιούργησαν οι Γιάννης Παπλωματάς - Κατερίνα Μπαλαμώτη, με συμπαραστάτες τους Φουρλάνου Ουρανία, Φιστέ Συμεών, Σφακιανού Ανδρομέδα.

«Εν Πλω»: «Γύρω - γύρω όλοι» της Δήμητρας Σκλάβου. Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Ζουρνατζίδης. Μουσική: Γιώτα Ανδρικοπούλου. Συντελεστές: Κώστας Βασιλόπουλος, Μαρία Μπακέα, Γεωργία Μούργελα, Αλέξανδρος Μητρόπουλος, Γιώτα Ανδρικοπούλου, Δήμητρα Σκλάβου. Ενα σουρεαλιστικό κείμενο που αφορά τις ανθρώπινες σχέσεις.

Την Κυριακή (13/4) στην κεντρική αίθουσα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος απονεμήθηκαν το 12ο Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου και το 10ο Βραβείο «Νέες Θεατρικές Πραγματικότητες», που φιλοξενήθηκαν για δεύτερη χρονιά από το ΚΘΒΕ. Το 12ο Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου απονεμήθηκε στον Γάλλο σκηνοθέτη Πατρίς Σερό, για το σύνολο της θεατρικής προσφοράς του. Το 10ο Βραβείο «Νέες Θεατρικές Πραγματικότητες» που αφορά σε νέους δημιουργούς και ομάδες απονεμήθηκε (από κοινού) στον Πολωνό σκηνοθέτη Κριστόφ Βαρλικόφσκι και στη γερμανική ομάδα «Πρωτόκολλο Ρίμινι», που πειραματίζεται πάνω στις θεατρικές συμβάσεις. Ειδική μνεία δόθηκε στο «Ελεύθερο Θέατρο Λευκορωσίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ