ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Γενάρη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πάνω από το 60% της πολιτιστικής κληρονομιάς της Γάζας έχει καταστραφεί

Μια άλλη πλευρά του εγκλήματος που συντελείται σε βάρος του παλαιστινιακού λαού από το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ φωτίζει με ανακοίνωσή της η Αραβική Περιφερειακή Ομάδα στο Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS).

Οπως σημειώνεται, «εν μέσω έντονων βομβαρδισμών, που δεν κάνουν διάκριση μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών στόχων ή ανθρώπινης και πολιτιστικής κληρονομιάς, έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί σοβαρή ζημιά περισσότερες από 200 από τις 325 καταγεγραμμένες τοποθεσίες στη Γάζα που θεωρούνται εθνικής ή παγκόσμιας ιστορικής, αρχαιολογικής, φυσικής, θρησκευτικής και ανθρωπιστικής σημασίας. Αυτό μεταφράζεται σε καταστροφή πάνω από το 60% της πολιτιστικής κληρονομιάς της Γάζας».

Και μάλιστα σε μια περιοχή η Ιστορία της οποίας εκτείνεται σε πολιτισμούς που χρονολογούνται από το τέλος της Νεολιθικής Εποχής. Οπως αναφέρεται, «ο πολιτισμός της κοιλάδας της Γάζας, ιδιαίτερα η περιοχή Tell el-'Ajjul, στη βόρεια όχθη της κοιλάδας της Γάζας θεωρείται η πρώτη τοποθεσία ανθρώπινης εγκατάστασης στην πόλη της Γάζας, από την οποία πήρε το όνομά της η Λωρίδα της Γάζας.

Μεταξύ των αξιοσημείωτων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων που έχουν καταστραφεί μερικώς ή πλήρως, είναι η τοποθεσία Tell el-'Ajjul (3η χιλιετία π.Χ.), η τοποθεσία του Ρωμαϊκού Αρχαιολογικού Κοιμητηρίου (1ος αιώνας π.Χ.), ο Αρχαιολογικός Χώρος του Τελ Ουμ Αμέρ, γνωστός και ως Αγιος Ιλαρίωνας (4ος αιώνας μ.Χ.), ενώ και ιστορικές τοποθεσίες της εποχής των Μαμελούκων (13ος - 16ος αιώνας) και της οθωμανικής εποχής έχουν καταστραφεί.

Ακόμα και άλλα ιστορικά μνημεία έχουν υποστεί ζημιές, όπως η εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου (5ος αιώνας μ.Χ.) ή το Μεγάλο Τζαμί Ομάρι, που είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους με ρίζες που χρονολογούνται από τον 1ο αιώνα π.Χ.

Αντίστοιχα και στη Δυτική Οχθη, «παλαιστινιακά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς που καταγράφονται ως Παγκόσμια Κληρονομιά σε Κίνδυνο υφίστανται συστηματικές και επίμονες επιθέσεις από ένοπλους Ισραηλινούς εποίκους υπό την προστασία του ισραηλινού στρατού, συμπεριλαμβανομένης της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ».

Επίσης έχουν αποδεκατιστεί πολλά κέντρα «που εργάζονται για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και εργαστήρια και εργοστάσια παραδοσιακής χειροτεχνίας, τα οποία όχι μόνο αντιπροσωπεύουν μια πλούσια πηγή τοπικής γνώσης και δεξιοτήτων, αλλά προάγουν επίσης την αίσθηση της εθνικής ταυτότητας και το πιο σημαντικό χρησιμεύουν ως το μοναδικό μέσο διαβίωσης για πολλούς κατοίκους της Γάζας».

«Αυτή η σκόπιμη καταστροφή της ανθρώπινης και πολιτιστικής κληρονομιάς της Γάζας», αναφέρει η Αραβική Περιφερειακή Ομάδα στο Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών, «συνιστά έγκλημα πολέμου και σαφή παραβίαση των όρων, των συμβάσεων και του διεθνούς δικαίου προστασίας της κληρονομιάς». Σε αυτό το πλαίσιο η Ομάδα καλεί και τους οργανισμούς και φορείς της πολιτιστικής κληρονομιάς να καταδικάσουν τις βάρβαρες επιθέσεις κατά του παλαιστινιακού λαού, αλλά και να διεξάγουν κοινές επιστημονικές αποστολές για την ανασκόπηση και αξιολόγηση των ζημιών στην πολιτιστική και φυσική κληρονομιά και σε πολιτιστικούς οργανισμούς, να παρέχουν τεχνική και υλική βοήθεια για αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

«17 ταπεινά ρέκβιεμ για το μέλλον» στην Πάτρα

Η παράσταση της Μαρίας Παπαγεωργίου «17 ταπεινά ρέκβιεμ για το μέλλον», ένα συγκινητικό μουσικό ταξίδι στο έργο του Θάνου Μικρούτσικου, που αγαπήθηκε και καταχειροκροτήθηκε στην Αθήνα, έρχεται σήμερα, Τετάρτη, στο θέατρο «Πάνθεον» στην Πάτρα.

Η σπουδαία ερμηνεύτρια επιλέγει και παρουσιάζει 17 «Ταπεινά ρέκβιεμ για το μέλλον» από τη δισκογραφία του Θάνου Μικρούτσικου, ανάμεσά τους χιλιοτραγουδισμένα κομμάτια, όπως τα «Χαρούμενο τραγούδι για τη Σύλβια Πλαθ», «Γαμμαγραφία», «Η πιο όμορφη θάλασσα», «Kuro Siwo», «Ρόζα Λούξεμπουργκ», και πολλά άλλα.

Η Μαρία Παπαγεωργίου αναφέρει για τον Θάνο Μικρούτσικο και για τον τρόπο που προσέγγισε το έργο του: «Το έργο του Θάνου Μικρούτσικου, πολυσχιδές και άνευ συνόρων, είχε πάντα μια συμπαγή οικογένεια. Μελοποίησε ανθρώπους που κρατούσαν πένες - ξυράφια, τραγουδήθηκε από φωνές που η δόνηση του στήθους τους είχε πιο πολλή ένταση και από τις συχνότητες της φωνής τους την ώρα που τραγουδούσαν, γίνανε όλοι τους μπουλούκια εξόριστων που βλέπαν τη ζωή σαν ένα χορό πάνω στο φτερό του καρχαρία. Ακόμα και οι επανεκτελέσεις, κάτω από τις καθοδηγήσεις και το κούνημα των χεριών του, μεγάλωναν αυτήν την οικογένεια, όπως μεγάλωνε μέσα από την τέχνη τους η πίστη και η ελπίδα σε έναν κόσμο πιο ρομαντικό και πιο δίκαιο.

Ο Θάνος Μικρούτσικος άνοιξε την πόρτα και σε μένα, μα μόλις έφτασα δεν ήταν εκεί. Εχοντας δίπλα μου τους ανθρώπους του, που με αφήνουν εν λευκώ να φτιάξω το δικό μου αφήγημα μέσα από το έργο του, αρχίζω σιγά σιγά να απαντώ το αρχικό μου ερώτημα: Αντλώ 17 "ταπεινά ρέκβιεμ για το μέλλον" από τη δισκογραφία του, που υφαίνουν σαν κλωστή τη συνέχεια του ανθρώπου, με μοναδικό μου κριτήριο την αγάπη μου σε αυτά και την πίστη μου πως αφορούν τη γενιά μου και όλες όσες έπονται».

Παίζουν οι: Μιχάλης Βρέττας (βιολί), Ευριπίδης Ζεμενίδης (ηλεκτρική κιθάρα), Γιώργος Θεοδωρόπουλος (synths, bass), Θάνος Μιχαηλίδης (τύμπανα), Μαρία Παπαγεωργίου (κιθάρες).

Προπώληση εισιτηρίων: more.com και για κρατήσεις θέσεων τηλεφωνικά στα 2610.223.443 - 2610.325.778.

«The Last Bird» στους «Μοντέρνους Καιρούς»

Συνεχίζεται μέχρι τα τέλη του Γενάρη στο θέατρο «Μοντέρνοι Καιροί» (Δαμοκλέους 8, Γκάζι) η παράσταση «The Last Bird» του Keith Johnstone, που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε σκηνοθεσία του Frank Totino, φίλου και επί χρόνια στενού συνεργάτη του συγγραφέα.

Ενα ορφανό κορίτσι μαζί με τον παππού της αναζητούν το τελευταίο πουλί μέσα σε μία εμπόλεμη ζώνη. Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού έρχονται αντιμέτωποι με όλες τις φρικαλεότητες του πολέμου. Είναι οι άνθρωποι που παραμένουν αγνοί, ενώ όλα γύρω τους διαλύονται. Οι ίδιες οι λέξεις δεν έχουν πια το ίδιο νόημα.

Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε το 1971 στη Δανία, σε μια εποχή όπου τρομακτικές εικόνες από τον πόλεμο στο Βιετνάμ είχαν κατακλύσει τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, ενώ ο συγγραφέας άντλησε επίσης έμπνευση από τον αντιαποικιοκρατικό αγώνα της Αλγερίας εναντίον των Γάλλων, την αγγλική παρουσία στην Τασμανία και τη βελγική κυριαρχία στο Κονγκό.

Ερμηνεύουν οι: Κωνσταντίνος Αγγελής, Αθηνά Βαλαντάση - Μαντέλλου, Κρίστι Βυθούλκα, Νικόλας Δρανδάκης, Γιώργος Κασαπάκης, Μάρω Λεσιώτη, Ιάσονας Μαμωνάς, Λαμπρινή Ξένου, Δέσποινα Χρυσικού

Παραστάσεις κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.00.

Το έργο περιέχει σκηνές λεκτικής και σωματικής βίας. Συστήνεται η είσοδος σε άτομα κάτω των 15 ετών με συνοδό.

Εισιτήρια: Γενική είσοδος: 15 ευρώ, Ομαδικό, οικογενειακό, φοιτητικό, ανεργίας, ΑμεΑ: 12 ευρώ

Για ομαδικές κρατήσεις άνω των 20 ατόμων καλέστε στο 6987070334.

Συνεχίζεται η έκθεση «Κάτω από τον ίδιο ουρανό»

RIZOSPASTIS

Εως τις 21 Γενάρη συνεχίζεται η ομαδική έκθεση «Κάτω από τον ίδιο ουρανό» στον χώρο «The Art Foundation» στο Μοναστηράκι (Νορμάνου 5), με τη συμμετοχή και συνεργασία 75 καλλιτεχνών από χώρες της ευρύτερης περιοχής (Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Βόρεια Μακεδονία, Ιταλία, Τσεχία, αλλά και από το μακρινό Μεξικό), η οποία έχει ως θέμα τον πόλεμο και την αλληλεγγύη των λαών.

Η έκθεση παρουσιάζεται από την καλλιτεχνική ομάδα FireArt.

Η έκθεση είναι επισκέψιμη Τετάρτη με Κυριακή, 3 μ.μ. - 11 μ.μ.

Εκθεση Cartoons, Comics & illustrations

Από την Παρασκευή 19 Γενάρη η Delirium Athens gallery (Ευστρατίου Πίσσα 49, Νέος Κόσμος) φιλοξενεί την έκθεση Cartoons, Comics & illustrations. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή από τις 8 το βράδυ.

Ο κόσμος της τέχνης ακροβατεί από το σκοτάδι στο φως... Ενας κόσμος γεμάτος κόμικς, εικονογράφηση και σκιτσογραφία. Την παράδοση και τη σύνδεση της ζωγραφικής που εμπνέεται από δημοφιλείς υποκουλτούρες και τη φαντασία μέσα από γραμμές σε χαρτί, σε καμβά και τρισδιάστατη μορφή, εξερευνά αυτή τη φορά η Delirium Athens με τη συγκεκριμένη έκθεση.

Συμμετέχουν οι Vang, Φώτης Κολοκύθας, Yeti, Ιάκωβος Βάης, Rayve, Γιάννης Τσιλίκας, Heri, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Daniel Tale, Junkart, Sergios, Γρηγορία Βρύτια, Μ. Αναστοπούλου, Βασίλης Νικολόπουλος, Διονύσης Διγώνης.

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Δεύτερα 11.00-14.00, Τρίτη 18.00-21.00, Τετάρτη 18.00-21.00, Πέμπτη 18.00-21.00, Παρασκευή 11.00-14.00, Σαββάτο 11.00-14.00.

Οι «Alcedo folk band» γιορτάζουν!

Την Πέμπτη 25 Γενάρη οι «Alcedo folk band» δίνουν ραντεβού στο Caja de musica (Σινώπης 27, Αθήνα) για να γιορτάσουν τα 5 χρόνια ύπαρξης της μπάντας!

Πέντε χρόνια οι «Alcedo» μάς φέρνουν μουσικές από παντού και σμίγουν το παλιό με το καινούργιο, το γνωστό με το άγνωστο. Στις νύχτες της Αλκυόνης ο Μπαχ χαμογελάει δίπλα στον Βαμβακάρη και τον Τσιτσάνη ενώ ο Woody Guthrie και ο Angelo Braduardi χορεύουν πάνω σε έναν ιρλανδέζικο σκοπό, που μπορεί να καταλήξει σε ζωναράδικο ή πεντοζάλη...

Πέντε χρόνια τώρα οι «Alcedo» είναι εδώ για να μας πουν ότι τα τραγούδια έχουν πατρίδες αλλά δεν έχουν σύνορα...

Παίζουν οι μουσικοί: Μαρία Μιχαλάκα (τραγούδι, βιολί, τζουράς), Στέφανος Χατζηαναγνώστου (φλάουτο, φλογέρα), Γιάννης Ταυλάς (κιθάρα, κρουστά, φλογέρα, τραγούδι), Δημήτρης Κουφαλάκος (φαγκότο, φυσαρμόνικα), Μενέλαος Μωραΐτης (τούμπα), Κώστας Κωνσταντάτος (κρουστά, βιολί, μαντολίνο, κιθάρα, τραγούδι).

Κρατήσεις στο τηλέφωνο 6945.166.085 και στο mail: info@cajademusica.gr.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ