Με μεγάλη επιτυχία η πρεμιέρα, ενώ οι παραστάσεις συνεχίζονται έως τις 26 Ιανουαρίου
Το κοινό ανταποκρίθηκε με μεγάλη συμμετοχή στην πρεμιέρα του έργου την Παρασκευή. Χειροκροτώντας επανειλημμένα τους ηθοποιούς και τον σκηνοθέτη, απόλαυσε μια φαρσοκωμωδία, που παίζεται με τεράστια επιτυχία σε όλο τον κόσμο τα τελευταία 50 χρόνια και αποτυπώνει με αδρό και ξεκαρδιστικό τρόπο τη δυσφορία των ανθρώπων της εργατικής τάξης για τη μειωμένη αγοραστική τους δύναμη λόγω πληθωρισμού.
Το «παρών» στην πρεμιέρα έδωσαν ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αποστόλης Αγγελής, ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Πρασίνου Τάκης Πετρόπουλος, η πρόεδρος του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ Λυδία Καραθανασοπούλου, δημοτικοί σύμβουλοι, κριτικοί, δημοσιογράφοι, ηθοποιοί και συντελεστές της παράστασης, φίλοι του θεάτρου που παρακολούθησαν μία πολιτική σάτιρα, που συχνά αγγίζει την καταγγελία με τρόπο άμεσο, ενάντια στις παθογένειες του καπιταλισμού...
Τους ρόλους του έργου υποδύθηκαν με πολύ κέφι οι ηθοποιοί: Νικολέτα Βλαβιανού, Μαρία Ελευθεριάδη, Γιάννης Καλατζόπουλος, Βασίλης Κόκκαλης, Γιώργος Ρούφας, Στέλιος Σοφός στο λειτουργικό σκηνικό της δεκαετίας του '70, που υπογράφει η Κατερίνα Παπαγεωργίου.
Παραστάσεις: Θέατρο «Επίκεντρο+» (Αγίου Διονυσίου & Νόρμαν 16).
Προπώληση εισιτηρίων: Ηλεκτρονικά: www.ticketservices.gr, στο ταμείο του θεάτρου (δυο ώρες πριν τις παραστάσεις)
Πληροφορίες-κρατήσεις: 693 231 1567 & Βιβλιοπωλείο «Ροδόπουλος», Κορίνθου και Φιλοποίμενος.
Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ κανονικό, 8 ευρώ φοιτητές/μαθητές/ομαδικό/άνω των 65, 5ευρω ΑμεΑ και συνοδοί.
Σάββατο βράδυ. Στον Περισσό. Η αίθουσα των Συνεδρίων έμοιαζε με ναό πολιτισμού. Ηταν κατάμεστη από κόσμο, αλλά υπήρχε τόση κατάνυξη και σιωπή, κατά τη διάρκεια του προγράμματος που θύμιζε θαλπωρή φάτνης. Φυσικά το ΚΚΕ δεν έχει ανάγκη από τα δώρα των μάγων. Μας χαρίζει δώρα ακριβά τιμώντας τα ιερά σύμβολα της μουσικής. Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Σταύρος Ξαρχάκος, Θάνος Μικρούτσικος κ.ά.
Η θύελλα είχε πνευματική αύρα με υπερκόσμια κύματα μουσικά του Μάνου Χατζιδάκι από θεϊκές φωνές όπως της Μαρίας Φαραντούρη, της Νατάσσας Μποφίλιου, του Μανώλη Μητσιά και του Βασίλη Γισδάκη.
Αυτά τα χρόνια της θύελλας έχουν έναν κεντρικό ιστό. Ενα πλαίσιο, το επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Η λογοτεχνία στα χρόνια της θύελλας». Δεν αφήνει το Κόμμα μετέωρους σε μια χώρα που νιώθεις εγκατάλειψη τους συνθέτες, ποιητές, λογοτέχνες. Συντηρεί την παράδοση, διακονεί τον πολιτισμό. Δεν χάνονται τα πρόσωπα στην απεραντοσύνη τους. Παραμένουν παρόντα.
Εξαίσια η ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Αραβίδη. Η Νατάσσα Μποφίλιου, στο «Σκοτεινό Παράθυρο», που ερμήνευσε έδωσε φως και θυμηθήκαμε το 1964 όταν γράφτηκε για τον κύκλο τραγουδιών «Μυθολογία». Υπέροχη η ερμηνεία του Βασίλη Γισδάκη με την «Μπαλάντα του οδοιπόρου» και «Το μεθυσμένο κορίτσι». Ο Μανώλης Μητσιάς μετέφερε με τη φωνή του και το «Πάει ο καιρός», «Της Γης το χρυσάφι», έτσι ονομάστηκε ο δίσκος που κυκλοφόρησε το 1971. Η δοξαστική φωνή της Μαρίας Φαραντούρη ξεσήκωσε τη θύελλα, κυρίως με το τραγούδι «Σκοτεινή Μητέρα» σε στίχους του Νίκου Γκάτσου.
Στο τέλος με εντυπωσίασε όταν η Μαρία Φαραντούρη καθισμένη σε ένα ξύλινο σκαμπό πάνω στη σκηνή παραμέρισε για να ακουστούν οι φωνές των πιο νέων τραγουδιστών, ενώ αυτή σιγοτραγουδούσε.
Αποχαιρετώντας την στα καμαρίνια, της είπα ότι αυτή η κίνηση είναι σπάνια και δείχνει μεγαλείο ψυχής. Μου απάντησε η Μαρία: «Θέλω να πάει μπροστά η νέα γενιά». Τότε θυμήθηκα τον Κωστή Παλαμά όταν πήρε τα πρώτα χειρόγραφα του Γιάννη Ρίτσου και τα διάβασε, του απάντησε: «Να παραμερίσουμε ποιητή για να περάσεις». Δεν έχουμε ευτυχώς τέτοια παραδείγματα μόνο στην ποίηση αλλά και στο τραγούδι.
Το πρόσωπο του πολιτισμού στα χέρια του ΚΚΕ αποκτά μέγεθος και άλλη διάσταση. Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, που παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εκδήλωση, αποδεικνύει κάθε φορά ότι ο Πολιτισμός είναι πρωταρχικό μέλημα του Κόμματος.
Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Μουσικού Σχολείου Ζακύνθου, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Ζακύνθου, που θέλει να ενώσει Κύπριους, Κρητικούς και Ζακυνθινούς νέους, ταλαντούχους μουσικούς, με τη σύμπραξη των τριών Μουσικών Σχολείων, Ζακύνθου, Λεμεσού, Χανίων.
Στο ίδιο πλαίσιο, την Παρασκευή 20 Δεκέμβρη θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της αίθουσας εκδηλώσεων του μουσικού σχολείου Ζακύνθου, που θα ονομαστεί «Αλέκος Ξένος», ενώ το στούντιο του σχολείου θα ονομαστεί «Δημήτρης Λάγιος». Θα ακουστούν έργα των συνθετών και την παρουσίαση θα κάνουν ο Αλέξης Κωστάλας και ο Αγγελος Πυριόχος.
Πιο συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:
«Αποχαιρετούμε με θλίψη τον καταξιωμένο ηθοποιό Δημήτρη Ημελλο, που ο μεγάλος αγώνας για τη ζωή του δεν τον εμπόδισε να είναι παρών στη σκηνή μέχρι την τελευταία στιγμή, πιστός στη θεατρική τέχνη που τόσο αγάπησε.
Με στιβαρές θεατρικές σπουδές, αναδείχθηκε σε έναν από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς της γενιάς του σε μια μακριά πορεία κυρίως στο θέατρο, αλλά και στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση καταχτώντας επάξια την αγάπη του κοινού.
Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».
Ο Δ. Ημελλος γεννήθηκε στις 12 Ιούνη του 1967 στην Αθήνα και είχε καταγωγή από τη Νάξο. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών, φοίτησε στο Θεατρικό Εργαστήρι του Βασίλη Διαμαντόπουλου και αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Διομήδη Φωτιάδη. Οι καλλιτεχνικές του αναζητήσεις τον οδήγησαν στην Ακαδημία Θεατρικής Τέχνης της Μόσχας, όπου σπούδασε στο σκηνοθετικό τμήμα του Λεονίντ Χέιφιτς.
Συμμετείχε σε αρκετές θεατρικές παραστάσεις. Από το 2001 μέχρι το 2007 υπήρξε μέλος της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, ενώ υπήρξε κομμάτι και της θεατρικής ιστορίας του θεάτρου της οδού Κυκλάδων στο πλευρό του Λευτέρη Βογιατζή. Ηταν ο πρώτος άνδρας ηθοποιός που τιμήθηκε με το βραβείο «Χορν» για τη «Φρεναπάτη» του Τ. Κούσνερ σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού.
Εκτός από το θέατρο, ασχολήθηκε με την τηλεόραση και τον κινηματογράφο.
Εργα σπουδαίων Ελλήνων ποιητών και στιχουργών, που έχουν μελοποιήσει οι σημαντικότεροι συνθέτες μας όπως: Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Γιάννης Μαρκόπουλος, Σταύρος Ξαρχάκος, Δήμος Μούτσης, Ηλίας Ανδριόπουλος, Θάνος Μικρούτσικος, Χρήστος Λεοντής, Γιάννης Σπανός κ.α. Ακούγονται μελοποιημένοι: Διονύσιος Σολωμός, Κωστής Παλαμάς, Κωνσταντίνος Καβάφης, Κώστας Βάρναλης, Ναπολέων Λαπαθιώτης, Κώστας Καρυωτάκης, Γιώργος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης, Γιάννης Ρίτσος, Τάσος Λειβαδίτης, Μανόλης Αναγνωστάκης, Νίκος Καββαδίας, Νίκος Γκάτσος κ.ά. Επίσης ακούγονται τραγούδια σε στίχους Αλκη Αλκαίου, Ιάκωβου Καμπανέλλη και Μιχάλη Κακογιάννη.