ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Στην τελική ευθεία το ξεπούλημά τους

  Η κυβέρνηση,  αντί να  εφαρμόσει το επενδυτικό σχέδιο για το οποίο είχε δεσμευτεί, απολύει 450 εργαζόμενους και παράλληλα δίνει από το κρατικό ταμείο 30 δισεκατομμύρια δραχμές για να διευκολύνει το ξεπούλημα του  μεγαλύτερου ναυπηγείου της Ανατολικής Μεσογείου

Με τριάντα δισεκατομμύρια δραχμές θα επιβαρυνθεί και ο ελληνικός λαό από το ξεπούλημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Η απόφαση αυτή ελήφθη σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Στη σύσκεψη αυτή, που μετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι συναρμόδιοι υπουργοί και υφυπουργοί και της ΕΤΒΑ, αποφάσισαν να διώξουν 450 εργαζόμενους από το Ναυπηγείο, με «κίνητρο» την καταβολή των 3/4 του μισθού τους, αλλά και των ασφαλιστικών τους εισφορών μέχρι αυτοί οι εργαζόμενοι να βγουν στη σύνταξη. Παράλληλα, αποφασίστηκε να δοθεί από την ΕΤΒΑ δάνειο ύψος 1,5 δισεκατομμυρίων δραχμών στο Ναυπηγείο, προκειμένου να καλύψει λειτουργικές δαπάνες έως ότου ιδιωτικοποιηθεί.

Η λήψη της κυβερνητικής απόφασης για το ύψος των... κινήτρων στους εργαζόμενους που θα απολυθούν, ήταν ένα από τα σημαντικότερα «εμπόδια» για την κυβέρνηση και τους πρασινογάλαζους συνδικαλιστές των ναυπηγείων που έχουν συμφωνήσει και αποδεχτεί την πώληση του 100% των ναυπηγείων. Με δεδομένο ότι στη χτεσινή σύσκεψη, ξεπεράστηκε κι αυτό το «εμπόδιο», ο Σκαραμαγκάς μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία του ξεπουλήματος, για το οποίο, η κοινοπραξία που έχει αναλάβει την ιδιωτικοποίηση, θα έχει ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες εντός τεσσάρων μηνών.

Πρωτοφανές σκάνδαλο

Μπορεί τα... κίνητρα που θα δοθούν στους απολυμένους να φαίνονται σοβαρά, εντούτοις, σήμερα προκύπτει - και με τον πιο καταφανή τρόπο- ότι η πώληση του Σκαραμαγκά είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της κυβέρνησης. Πέρα από τη συστηματική απαξίωση που επιδιώκει η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να δικαιολογήσει το απροκάλυπτο ξεπούλημα, δίνει από τα κρατικά ταμεία 30 δισεκατομμύρια δραχμές, ώστε το νέο αφεντικό να τα βρει «καθαρά» από πλεονάζον προσωπικό. Εάν αυτά τα 30 δισ. διατίθονταν για επενδύσεις στο ναυπηγείο, είναι σίγουρο ότι θα εκσυγχρονιζόταν στο σύνολό του. Αλλά προκύπτει και το ερώτημα. Το τίμημα του ξεπουλήματος θα είναι στο ύψος των 30 δισεκατομμυρίων που δίνει η κυβέρνηση, για να διώξει το «πλεονάζον» προσωπικό; Οι εκτιμήσεις λένε πως όχι, αφού γίνεται συστηματική προσπάθεια για την απαξίωσή του, προκειμένου να πωληθούν τσάμπα.

Είναι γνωστό στους πάντες, ότι οι δυνατότητες του Σκαραμαγκά είναι τεράστιες και με ένα συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο, πολύ μικρότερο από ό,τι δίνει η κυβέρνηση για να διώξει τους εργαζόμενους, το ναυπηγείο θα εξασφάλιζε όχι μόνο βιωσιμότητα, αλλά και κερδοφορία για τουλάχιστον δύο δεκαετίες. Ωστόσο, αυτές τις προοπτικές, τις αφήνουν για τον υποψήφιο ιδιώτη.

Πριν λίγο καιρό ο πρόεδρος του Σκαμαραγκά και διοικητής της ΕΤΒΑ Γ. Κασμάς, δήλωσε ότι για τα επόμενα 16 χρόνια, το ναυπηγείο έχει εξασφαλισμένη δουλιά. Ομως αυτές οι δουλιές που έχουν ανατεθεί από παραγγελίες του Πολεμικού Ναυτικού, του ΟΣΕ, κλπ., και ανέρχονται στο ύψος του 1 τρισεκατομμυρίου δραχμών, θα παραδοθούν στον ιδιώτη. «Το ξεπούλημα του Σκαραμαγκά, είναι σίγουρο ότι θα γραφεί στην ιστορία. Διότι είναι η πρώτη φορά μέχρι σήμερα, που η κυβέρνηση ξεπουλάει μία επιχείρηση που έχει συμφωνίες για παραγγελίες ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δραχμών!

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΕΗ
Επίκεντρο η ιδιωτικοποίηση με ανατιμήσεις και απολύσεις

Στον αέρα τινάζεται ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας. Παρότι προβλέπεται σημαντική αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας για τα επόμενα χρόνια, η διοίκηση της ΔΕΗ - ακολουθώντας τις κυβερνητικές εντολές - «στηρίζει» την κάλυψη των αναγκών στις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας και όχι με τη δημιουργία μονάδων στη χώρα. Αυτό οφείλεται στις προσπάθειες να εμφανίσει η ΔΕΗ στον ισολογισμό του 2001 αυξημένα κέρδη, τα οποία θα αποτελέσουν και την αφετηρία για την ιδιωτικοποίησή της. Στα πλαίσια αυτά και με βασικό κριτήριο την επιτυχή έκβαση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης, στον προϋπολογισμό της ΔΕΗ για το έτος 2001, έχει προβλεφτεί η μείωση του προσωπικού κατά 1.300 εργαζόμενων, η αύξηση των τιμολογίων κατά 3%, που θα συμβάλουν στην προϋπολογισθείσα αύξηση κερδών κατά 350%.

Στον προϋπολογισμό της Επιχείρησης για το 2001 υπάρχει η εκτίμηση ότι αύξηση του όγκου των πωλήσεων θα είναι κατά 3,8% περίπου μεγαλύτερη από το περασμένο έτος, ενώ εκτιμάται ότι η αύξηση της αγοράς και ανταλλαγής ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι αυξημένη κατά 406% (!), όταν προβλέπεται αύξηση της παραγωγής της ΔΕΗ μόνο κατά 2,4%. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι η παραγωγή θα είναι 49.784 γιγαβατώρες,, ενώ η αγορά και η ανταλλαγή ηλεκτρικής ενέργειας θα ανέλθει στις 1.451 γιγαβατώρες από 357 γιγαβατώρες που ήταν πέρσι. Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από τρίτους υπολογίζεται ότι θα ανέρχεται στα 18,9 δισεκατομμύρια δραχμές, εκ των οποίων τα 13 δισ. θα πάνε σε προμηθευτές από το εσωτερικό και τα υπόλοιπα από αγορές του εξωτερικού.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι το 2001:

  • Τα συνολικά έσοδα της ΔΕΗ θα ανέλθουν σε 1.084 δισ. δραχμές, από 1.040 δισ. δραχμές που υπολογίζεται ότι ήταν το 2000.
  • Τα κέρδη προ φόρων προϋπολογίζονται να φτάσουν τα 60,2 δισεκατομμύρια δραχμές, από 13,4 δισ. που υπολογίζονται αυτά του 2000, αυξημένα κατά 349,3%.
  • Το απασχολούμενο στην επιχείρηση προσωπικό θα μειωθεί κατά 1.300 άτομα, προκειμένου στα τέλη του έτους να απασχολούνται στη ΔΕΗ 29.603 άτομα.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
Οι 14 στις 100 βρέθηκαν με «λάθη»

Το υπουργείο Οικονομικών φορτώνει στους φορολογούμενους και την πρωτοφανή καθυστέρηση στην αποστολή των δεκάδων χιλιάδων  εκκαθαριστικών 

Σωρεία λαθών διαπίστωσε και φέτος η Εφορία στις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 1999 και δηλώθηκαν το έτος 2000, γεγονός που αποδεικνύει ότι η λεγόμενη «απλούστευση του φορολογικού συστήματος», βρίσκεται μόνο στα λόγια και στη φαντασία των κυβερνώντων και του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, λάθη υπάρχουν σε 647.973 δηλώσεις, δηλαδή σε ποσοστό 14% των δηλώσεων που υποβλήθηκαν και οποίες έφτασαν σε περίπου 4,6 εκατομμύρια. Η δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών, είναι πιθανό να εντάσσεται στην προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να ρίξει τις ευθύνες για τη μεγάλη καθυστέρηση της εκκαθάρισης των περσινών φορολογικών δηλώσεων στους φορολογούμενους. Ακόμα και σήμερα δεκάδες χιλιάδες ενδιαφερόμενοι, ορισμένοι από τους οποίους σχετικά σύντομα θα πάρουν τα φορολογικά έντυπα για τις φετινές δηλώσεις, δεν έχουν πάρει ακόμα το εκκαθαριστικό του προηγούμενου χρόνου.

Η μετάθεση των ευθυνών στους φορολογούμενους έχει και μια ακόμα πλευρά. Την προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών, αντί να συντάξει κατανοητά και απλά για το ευρύ κοινό φορολογικά έντυπα, να «σπρώξει» τους φορολογούμενους στις διάφορες φοροτεχνικές εταιρίες. Γι' αυτό, άλλωστε, και αποσιωπά τις ευθύνες του υπουργείου, που με τις συνεχείς αλλαγές στα έντυπα των φορολογικών δηλώσεων, κάνει όλο και πιο δύσκολη τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης.

Μεταξύ των σημαντικότερων λαθών που παρατηρούνται στις φορολογικές δηλώσεις και αναφέρονται σε σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, είναι και οι ακόλουθες:

  • Μη ολοκληρωμένη αναγραφή των στοιχείων που αφορούν τους τόκους για την αποπληρωμή στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας. Το λάθος αυτό συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό (13,4%) των λαθών που εντοπίστηκαν. Το λάθος οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στο υπουργείο Οικονομικών και το έντυπο που έχει συντάξει. Και εξηγούμαστε. Οι τόκοι των δανείων που χορηγούνται για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, όχι μόνο δεν αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης, αλλά στο σύνολό τους, δηλαδή σε ποσοστό 100%, εκπίπτουν από τα εισοδήματα των φορολογουμένων. Ωστόσο, κόντρα σε κάθε λογική που υπαγορεύεται από την παραπάνω ρύθμιση, το υπουργείο απαιτεί τα σχετικά ποσά να μη γράφονται μόνο στο σχετικό κωδικό «τόκοι για στεγαστικά δάνεια απόκτησης πρώτης κατοικίας», αλλά και σε άλλο κωδικό, εκεί που υπολογίζεται η ετήσια τεκμαρτή δαπάνη.
  • Παράλειψη υπολογισμού και αναγραφής του ενοικίου δευτερεύουσας κατοικίας (πάνω από 100 τ.μ), πέρα από τον πίνακα που αφορά την ιδιοκατοίκηση και στον πίνακα με τα τεκμήρια.
  • Λάθη στην αναγραφή των τετραγωνικών μέτρων της ιδιοκατοικίας, καθώς και υπέρβαση του 100% σε περιπτώσεις συνιδιοκτησίας μεταξύ συζύγων.
  • αν και δηλώνονται παρακρατηθέντες φόροι από τόκους δάνειων ημεδαπής προέλευσης, μερίσματα τίτλων κλπ, ή αλλοδαπής προέλευσης, εν τούτοις δεν εγγράφονται τα σχετικά καθαρά εισοδήματα.

Ο πίνακας που δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων περιλαμβάνει ακόμη και περιπτώσεις μεγάλης διαφοράς μεταξύ του φόρου που παρακρατήθηκε και του φόρου που αναλογεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ