Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Στην τελική ευθεία το ξεπούλημά τους

  Η κυβέρνηση,  αντί να  εφαρμόσει το επενδυτικό σχέδιο για το οποίο είχε δεσμευτεί, απολύει 450 εργαζόμενους και παράλληλα δίνει από το κρατικό ταμείο 30 δισεκατομμύρια δραχμές για να διευκολύνει το ξεπούλημα του  μεγαλύτερου ναυπηγείου της Ανατολικής Μεσογείου

Με τριάντα δισεκατομμύρια δραχμές θα επιβαρυνθεί και ο ελληνικός λαό από το ξεπούλημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Η απόφαση αυτή ελήφθη σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Στη σύσκεψη αυτή, που μετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι συναρμόδιοι υπουργοί και υφυπουργοί και της ΕΤΒΑ, αποφάσισαν να διώξουν 450 εργαζόμενους από το Ναυπηγείο, με «κίνητρο» την καταβολή των 3/4 του μισθού τους, αλλά και των ασφαλιστικών τους εισφορών μέχρι αυτοί οι εργαζόμενοι να βγουν στη σύνταξη. Παράλληλα, αποφασίστηκε να δοθεί από την ΕΤΒΑ δάνειο ύψος 1,5 δισεκατομμυρίων δραχμών στο Ναυπηγείο, προκειμένου να καλύψει λειτουργικές δαπάνες έως ότου ιδιωτικοποιηθεί.

Η λήψη της κυβερνητικής απόφασης για το ύψος των... κινήτρων στους εργαζόμενους που θα απολυθούν, ήταν ένα από τα σημαντικότερα «εμπόδια» για την κυβέρνηση και τους πρασινογάλαζους συνδικαλιστές των ναυπηγείων που έχουν συμφωνήσει και αποδεχτεί την πώληση του 100% των ναυπηγείων. Με δεδομένο ότι στη χτεσινή σύσκεψη, ξεπεράστηκε κι αυτό το «εμπόδιο», ο Σκαραμαγκάς μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία του ξεπουλήματος, για το οποίο, η κοινοπραξία που έχει αναλάβει την ιδιωτικοποίηση, θα έχει ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες εντός τεσσάρων μηνών.

Πρωτοφανές σκάνδαλο

Μπορεί τα... κίνητρα που θα δοθούν στους απολυμένους να φαίνονται σοβαρά, εντούτοις, σήμερα προκύπτει - και με τον πιο καταφανή τρόπο- ότι η πώληση του Σκαραμαγκά είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της κυβέρνησης. Πέρα από τη συστηματική απαξίωση που επιδιώκει η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να δικαιολογήσει το απροκάλυπτο ξεπούλημα, δίνει από τα κρατικά ταμεία 30 δισεκατομμύρια δραχμές, ώστε το νέο αφεντικό να τα βρει «καθαρά» από πλεονάζον προσωπικό. Εάν αυτά τα 30 δισ. διατίθονταν για επενδύσεις στο ναυπηγείο, είναι σίγουρο ότι θα εκσυγχρονιζόταν στο σύνολό του. Αλλά προκύπτει και το ερώτημα. Το τίμημα του ξεπουλήματος θα είναι στο ύψος των 30 δισεκατομμυρίων που δίνει η κυβέρνηση, για να διώξει το «πλεονάζον» προσωπικό; Οι εκτιμήσεις λένε πως όχι, αφού γίνεται συστηματική προσπάθεια για την απαξίωσή του, προκειμένου να πωληθούν τσάμπα.

Είναι γνωστό στους πάντες, ότι οι δυνατότητες του Σκαραμαγκά είναι τεράστιες και με ένα συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο, πολύ μικρότερο από ό,τι δίνει η κυβέρνηση για να διώξει τους εργαζόμενους, το ναυπηγείο θα εξασφάλιζε όχι μόνο βιωσιμότητα, αλλά και κερδοφορία για τουλάχιστον δύο δεκαετίες. Ωστόσο, αυτές τις προοπτικές, τις αφήνουν για τον υποψήφιο ιδιώτη.

Πριν λίγο καιρό ο πρόεδρος του Σκαμαραγκά και διοικητής της ΕΤΒΑ Γ. Κασμάς, δήλωσε ότι για τα επόμενα 16 χρόνια, το ναυπηγείο έχει εξασφαλισμένη δουλιά. Ομως αυτές οι δουλιές που έχουν ανατεθεί από παραγγελίες του Πολεμικού Ναυτικού, του ΟΣΕ, κλπ., και ανέρχονται στο ύψος του 1 τρισεκατομμυρίου δραχμών, θα παραδοθούν στον ιδιώτη. «Το ξεπούλημα του Σκαραμαγκά, είναι σίγουρο ότι θα γραφεί στην ιστορία. Διότι είναι η πρώτη φορά μέχρι σήμερα, που η κυβέρνηση ξεπουλάει μία επιχείρηση που έχει συμφωνίες για παραγγελίες ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δραχμών!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η κυβέρνηση τα «χαρίζει» στο γερμανικό γκρουπ HDW (2001-10-12 00:00:00.0)
Το έγκλημα (2001-08-09 00:00:00.0)
Μέγιστη πρόκληση και σκάνδαλο ολκής (2001-04-12 00:00:00.0)
Πληρώνουμε τρισ. δραχμές για να τα ...αγοράσουν! (2000-08-03 00:00:00.0)
Χτες ήταν η σειρά της ΕΤΒΑ... (2000-06-08 00:00:00.0)
«Ερχονται» 800 απολύσεις (2000-04-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ