Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Η κυβέρνηση τα «χαρίζει» στο γερμανικό γκρουπ HDW

Η ΕΤΒΑ γνωστοποίησε χτες- ημέρα έναρξης των εργασιών του 6ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ - την κυβερνητική απόφαση να παραδώσει στους Γερμανούς τα ναυπηγεία αντί 2,1 δισ. δραχμών

Με την, κατ' ουσία, απ' ευθείας ανάθεση και έναντι του εξευτελιστικού ποσού των 2,1 δισεκατομμυρίων δραχμών, χτες η κυβέρνηση, υλοποιώντας ένα άνευ προηγουμένου σκάνδαλο, παρέδωσε στο γερμανικό γκρουπ «HDW FERROSTAAL», τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Η ανακοίνωση έγινε επίσημα από την πωλήτρια τράπεζα, την Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Αναπτύξεως (ΕΤΒΑ) που σημειώνει, ότι, «η μεταβίβαση των μετοχών θα πραγματοποιηθεί ευθύς ως ληφθεί η έγκριση από τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εκπληρωθούν ορισμένες τυπικής φύσεως προϋποθέσεις».

Με την «πώληση» του Σκαραμαγκά, το οποίο είναι το μεγαλύτερο ναυπηγείο της χώρας, το ελληνικό δημόσιο, παραδίδει και το τελευταίο ναυπηγείο που είχε υπό τον έλεγχό του, στο ιδιωτικό κεφαλαίο. Ο Σκαραμαγκάς, πέρα από τις παραμέτρους στην απασχόληση, την εθνική οικονομία, την τεχνογνωσία κ.ά, αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο για την εθνική ασφάλεια της χώρας, αφού, έχει αναλάβει για λογαριασμό του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, την κατασκευή πολλών ειδών πλοίων, υποβρυχίων, καθώς την επισκευή και συντήρηση αυτών. Αυτή την επιχείρηση, η κυβέρνηση τη χαρακτήρισε ζημιογόνα και την παραδίδει τσάμπα.

Η παράδοση του ναυπηγείου στους Γερμανούς, συνοδεύεται με «προίκα» από αναθέσεις παραγγελιών του Πολεμικού Ναυτικού, ύψους περίπου 1 τρισεκατομμυρίου δραχμών. Οι αναθέσεις αυτές, ήταν που προκάλεσαν και την εκδήλωση του ενδιαφέροντος από ευρωπαϊκά πολεμικά ναυπηγεία. Σύμφωνα με παλαιότερες, δηλώσεις του διοικητή της ΕΤΒΑ, ο Σκαραμαγκάς με τις αναθέσεις του ΠΝ, καθίσταται κερδοφόρος για τουλάχιστον 20 χρόνια! Ωστόσο, το δημόσιο έπρεπε να απεμπλακεί από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Με στημένο διαγωνισμό...

Η κατακύρωση του διεθνούς διαγωνισμού που προηγήθηκε για την πώληση του Σκαραμαγκά, κόπηκε και ράφτηκε στα μέτρα των Γερμανών. Οι δεσμευτικές προσφορές ήταν δύο, (είχαν προεπιλεγεί 6 ενδιαφερόμενοι), από τη HDW και τον όμιλο Ταβουλάρη. Τελικώς ως πλειοδότης, κατακυρώθηκε η HDW, με αρχικό τίμημα 1,5 δισ. δραχμές και άλλα 3 δισ. δραχμές για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Το γεγονός ότι οι ενδιαφερόμενοι που κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές ήταν μόνο δύο, αποτέλεσε και πηγή υποψιών, εξαιτίας του ότι, η HDW, συνεργάζεται ήδη με το Σκαραμαγκά, για την κατασκευή 4 υποβρυχίων του ΠΝ. Αποδείχτηκε ότι οι υποψήφιοι ενδιαφερόμενοι δεν είχαν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία του ναυπηγείου, επειδή αυτή ήταν η απαίτηση η HDW. Τελικά, τα στοιχεία δε δόθηκαν στο σύνολό τους, διότι έχουν παρατηρηθεί μεγάλες υπερτιμολογήσεις με πρωταρχικούς υπεύθυνους, ανώτατα στελέχη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

...και 600 εργαζόμενους λιγότερους

Με το ξεπούλημα του Σκαραμαγκά, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να απολύσει και 600 από τους 2.000 εργαζόμενους. Οι απολύσεις, επιχειρείται να εξωραϊστούν από το αποκαλούμενο πρόγραμμα «οικειοθελών αποχωρήσεων» για το οποίο ο ελληνικός λαός θα πληρώσει τουλάχιστον 23 δισεκατομμύρια δραχμές! Πληρώνουμε αυτό το ποσό, για να χαθούν 600 θέσεις εργασίας.

Οσα και να γραφούν, ακόμα περισσότερα από αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για το σκάνδαλο του Σκαραμαγκά, το γεγονός ότι, σε μια περίοδο παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας, όπου έχουν παγώσει οι επενδύσεις, οι εξαγορές κλπ, οι Γερμανοί αγοραστές, αντί να απαιτήσουν όπως αναμενόταν να καταβάλουν μικρότερο «τίμημα», σύμφωνα με αυτό που ανακοινώθηκε επίσημα, (διότι από πίσω κανείς δεν ξέρει τι γίνεται), έπραξαν το αντίθετο. Αύξησαν την καταβολή των μετρητών κατά 500 εκατομμύρια, και τη συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των ναυπηγείων κατά 11 δισεκατομμύρια. Αυτό, όταν η κυβέρνηση, ισχυρίζεται ότι ο Σκαραμαγκάς, είναι ζημιογόνος!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ