Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι συμβαίνει με την ιδιωτικοποίηση των πλαζ του ΕΟΤ;

Με νέα Ερώτηση στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ στιγματίζουν την κυβερνητική πολιτική εκποίησης των πλαζ του ΕΟΤ και καλούν τον αρμόδιο υπουργό να καταθέσει όλα τα στοιχεία, που συνοδεύουν τις συμβάσεις ιδιωτικοποίησης

Την ιδιωτικοποίηση των πέντε οργανωμένων ακτών του ΕΟΤ στην Αττική με τις συμβάσεις και τα σχέδια που τις συνοδεύουν φέρνουν εκ νέου στη Βουλή με Ερώτησή τους και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που απευθύνεται στον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη και Αντ. Σκυλλάκος. Οι βουλευτές του Κόμματος, επισημαίνουν ότι τα στοιχεία που κατέθεσε ο υπουργός, απαντώντας σε προηγούμενη σχετική Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων ήταν ελλιπή, ενώ υπήρχαν αντιφάσεις στα σημεία που απάντησε, οι οποίες δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά. Μεταξύ άλλων, οι βουλευτές ζητούν να εξηγήσει η κυβέρνηση πώς θα γίνουν οι κλίνες και οι βίλες που προβλέπονται στη σύμβαση μεταξύ του υπουργείου και της Ολυμπιακής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων 2004 σε ξενοδοχεία των ακτών της Αττικής, εάν δεν αλλάξουν οι όροι δόμησης, όπως υποστηρίζεται στη σχετική προηγούμενη απάντηση. Ζητούν, επίσης, να κατατεθούν μια σειρά έγγραφα που ο υπουργός παρέλειψε να καταθέσει στην προηγούμενη αίτηση. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης και Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων έχει ως εξής:

«Ελλιπή ήταν τα στοιχεία που κατέθεσε ο κ. υπουργός Ανάπτυξης, απαντώντας στην Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων (ΑΚΕ) 993/128/21-8-2001. Ταυτόχρονα και στα σημεία που απάντησε διαπιστώνονται αντιφάσεις με τα στοιχεία που κατέθεσε. Ετσι:

  • Απαντώντας στο ερώτημα αν πρόκειται να μεταβληθούν οι όροι δόμησης στις ακτές και ειδικότερα στις 5 ακτές του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) που εκποιούνται σε ιδιώτες ο κ. υπουργός -διά του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΑ Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ)- ισχυρίζεται ότι «... δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο πρόθεση της κυβέρνησης να μεταβάλει τους όρους δόμησης και τις επιτρεπόμενες χρήσεις στις ακτές και δη στις 5 συγκεκριμένες...». Ωστόσο, στα έγγραφα που κατέθεσε ο κ. υπουργός περιλαμβάνεται και το «Επιχειρησιακό Σχέδιο Ολυμπιακή Φιλοξενία» στο οποίο ρητά αναφέρεται (Πίνακας της σελίδας 4) η συμφωνία που έχει συναφθεί ανάμεσα στο υπουργείο Ανάπτυξης και την Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων (ΟΕΟΑ) Αθήνα 2004, για την κατασκευή 2.400 κλινών και 140 βιλών σε ξενοδοχειακές μονάδες στις ακτές της Αττικής που ανήκουν στην ΑΕ ΕΤΑ.
  • Στην Ερώτηση & ΑΚΕ 993/128/21-8-2001 υπήρχε σαφές αίτημα κατάθεσης των αναπτυξιακών μελετών της ΑΕ ΕΤΑ για την αξιοποίηση της περιουσίας της. Ο κ. υπουργός κατέθεσε τα αναλυτικά σχέδια για τις 3 μαρίνες (Ζέας, Φλοίσβου και Αλίμου). Για τις 5 οργανωμένες ακτές δεν έχουν εκπονηθεί μελέτες ανάπτυξης; Γιατί δεν τις κατέθεσε ο κ. υπουργός;
  • Ελλιπής ήταν και η κατάθεση των Σχεδίων Συμβάσεων μεταξύ της ΑΕ ΕΤΑ και των αναδόχων κοινοπραξιών. Στα έγγραφα που κατέθεσε ο κ. υπουργός δεν περιλαμβάνονται τα στοιχεία που περιγράφονται στο άρθρο 21 των Σχεδίων και τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των μισθωτικών συμβάσεων.
  • Αντί των Μνημονίων Συνεργασίας της ΑΕ ΕΤΑ με τους Δήμους Αλίμου, Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης για τις ακτές, κατατέθηκαν ανυπόγραφα σχέδια συμβάσεων, χωρίς καμία διευκρίνιση, γιατί δεν κατατίθενται τα υπογεγραμμένα, τα οποία, εξάλλου, επικαλούνται δημόσια τόσο η ΑΕ ΕΤΑ όσο και οι Δήμοι.
  • Τέλος, ο κ. υπουργός κατέθεσε μόνο τις οικονομικές και όχι τις τεχνικές προσφορές των κοινοπραξιών, ούτε τα επενδυτικά τους σχέδια για τις ακτές.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός να εξηγήσει η κυβέρνηση πώς θα γίνουν οι 2.400 κλίνες και οι 140 βίλες σε ξενοδοχειακές μονάδες των ακτών της Αττικής που προβλέπει η συμφωνία υπουργείου Ανάπτυξης και ΟΕΟΑ Αθήνα 2004, αν δεν αλλάξουν οι όροι δόμησης στις ακτές;

Επίσης, ΚΑΛΕΙΤΑΙ ο κ. υπουργός να καταθέσει αυτή τη φορά και μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής όλα τα παρακάτω στοιχεία:

  • Τις αναπτυξιακές μελέτες για τις 5 οργανωμένες ακτές του ΕΟΤ στην Αττική.
  • Τα στοιχεία που περιγράφονται στο άρθρο 21 των Συμβάσεων ανάμεσα στην ΑΕ ΕΤΑ και τις ανάδοχες κοινοπραξίες.
  • Τα υπογεγραμμένα Μνημόνια Συνεργασίας της ΑΕ ΕΤΑ και των Δήμων Αλίμου, Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης.
  • Τις τεχνικές προσφορές των κοινοπραξιών, καθώς και τα επενδυτικά τους σχέδια για τις 5 ακτές».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ