Πέμπτη 9 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Το έγκλημα

Με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έχει γίνει σχεδόν καθεστώς. Ορισμένες από τις επιλογές της είναι δύσκολο να χαρακτηριστούν. Περισσότερο, αυτές, που έχουν στόχο να ικανοποιήσουν τα αφεντικά της ολιγαρχίας. Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και η επικείμενη παράδοσή τους στη γερμανική πολυεθνική HDW, έναντι 1,5 (!!!) δισεκατομμυρίου δραχμών, είναι ένα παράδειγμα χαρακτηριστικό. Να το πεις σκάνδαλο κι έγκλημα; Απεχθές σκάνδαλο κι έγκλημα; Σκάνδαλο κι έγκλημα βδελυρό και εθνικών διαστάσεων; Ο,τι και να ειπωθεί, λίγο θα 'ναι. Και για όσους φαντάζονται ότι όλο αυτά είναι ξεσπάσματα της στιγμής, έχουμε και λέμε.

Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ, ο ελληνικός λαός τα έχει χρυσοπληρώσει πολλές φορές. Από την εποχή που ο Νιάρχος τα παράτησε καταληστευμένα και με υπέρογκα χρέη, μέχρι και τα διάφορα προγράμματα «κοινωνικοποίησης», «εξυγίανσης» και «εκσυγχρονισμού», που εκπόνησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Καθένα από αυτά είχε κόστος αρκετών δισεκατομμυρίων για το δημόσιο, δηλαδή, για τους εργαζόμενους. Το χειρότερο ήταν ότι αποτέλεσαν τα συστηματικά βήματα υπονόμευσης της επιχείρησης και του κλάδου των ναυπηγείων συνολικά, μια και ο καταμερισμός, στα πλαίσια της ΕΕ, έδινε προβάδισμα στα ναυπηγεία της Γερμανίας. Ο Σκαραμαγκάς, όμως, εξακολουθεί να αποτελεί μια επιχείρηση στρατηγικού για την οικονομία και εθνικού για τη χώρα χαρακτήρα.

Οι Γερμανοί θα αποκτήσουν το ναυπηγείο πληρώνοντας - αν, τελικά, πληρώσουν - το απίθανο ποσόν του 1,5 δισεκατομμυρίου δραχμών. Θα πληρώσουν, δηλαδή, όσο κοστίζει η αγορά μιας πολυκατοικίας και αυτόματα θα αποκτήσουν:

  • Το δικαίωμα να απολύσουν αμέσως 600 εργαζόμενους.
  • Εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων και κτίρια, αξίας πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων δραχμών.
  • Δύο μόνιμες και τρεις πλωτές δεξαμενές, που στοιχίζουν ακόμα μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια.
  • Κλεισμένες παραγγελίες και συμφωνίες με το Πολεμικό Ναυτικό, τον ΟΣΕ και τον ΗΣΑΠ, αξίας πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δραχμές.

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν κι από πάνω. Περίπου 110 δισεκατομμύρια δραχμές. Από αυτά, τα 60 αφορούν συσσωρευμένες ζημιές και ακόμα 50, το κόστος για τη μείωση του προσωπικού, τα πρόσφατα δάνεια που δόθηκαν από την ΕΤΒΑ και μέρος του εν εξελίξει επενδυτικού σχεδίου. Αντε, λοιπόν, να χαρακτηρίσεις όλη αυτήν την κομπίνα, που στήθηκε σε βάρος του λαού και του τόπου. Αντε, να διατυπώσεις ψύχραιμη γνώμη για τις άθλιες μεθοδεύσεις εκείνων, που διαχειρίζονται την ψήφο, που υφάρπαξαν από τον ελληνικό λαό, ως μπουρλότο που τινάζει στον αέρα τη δημόσια περιουσία και χαρίζει το συσσωρευμένο εθνικό πλούτο στο μεγάλο κεφάλαιο.

Αυτό είναι και το κύριο. Το σημαντικό. Το ίδιο το ξεπούλημα αποτελεί το σκάνδαλο και το έγκλημα. Και η κυβέρνηση, ως ανδρείκελο του κεφαλαίου και των πολυεθνικών, που οφείλει να δίνει στους πάτρωνές της καθημερινά εξετάσεις και αποτελέσματα, προχωρά ακάθεκτη, παραχωρώντας τους κερδοφόρους τομείς της οικονομίας στους ιδιώτες, κύριο μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών για τη στήριξη των καπιταλιστών. Εχουν προηγηθεί άλλα ναυπηγεία, τράπεζες, ΔΕΚΟ, μεγάλες επιχειρήσεις, οργανισμοί. Αυτές τις μέρες, ξεπουλάει την τουριστική υποδομή που ανήκε στον ΕΟΤ. Θα ακολουθήσουν η «Ολυμπιακή», η ΔΕΗ, η ΕΤΒΑ, τα λιμάνια. Και η λεηλασία της κρατικής, της δικής μας, περιουσίας δε θα σταματήσει να κλιμακώνεται, αν το δικό μας το Μέτωπο, το Μέτωπο των εργαζομένων και ολόκληρου του λαού, δε βάλει δυναμικά φραγμό στον αντιλαϊκό κατήφορο της εφαρμοζόμενης πολιτικής.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ