Πέμπτη 9 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τσακίστε το χέρι του πυρηνικού Αρμαγεδδώνα

Ασβεστη η μνήμη της πυρηνικής φρίκης. Για την εξαφάνιση της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι. Για την εξαέρωση των ανθρώπων σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Για τους «Χιμπακούσα» που φέρνουν τις πληγές που έγιναν χρόνια έλκη. Για τα παιδιά τους με τις γενετικές παραμορφώσεις, τις τερατογενέσεις και τις καρκινογενέσεις.

Για την άοσμη, άγευστη και αόρατη ραδιενέργεια, που εκτός από τα ακαριαία αποτελέσματα θα μένει για χρόνια και χρόνια, ως κατάρα και ως απειλή κατά της ανθρωπότητας.

Αυτές τις μέρες, εκεί στο πάρκο της Ειρήνης, στη Χιροσίμα, στη χαμένη πολιτεία, όπου άνθρωποι, δέντρα, χώμα, γυαλί έγιναν ένας ηφαιστειακός πολτός, ένα πυρηνικό μάγμα, ακούστηκε πάλι η καμπάνα της ειρήνης, για να θυμίζει και να προειδοποιεί τους πυρηνοφόρους καταστροφείς...

Και σε μας, ψηλά από τον ιστορικό βράχο της Ακρόπολης, ακούστηκε και πάλι η διάτορη φωνή του κόσμου, που παλεύει, που αντιστέκεται για να μην επαναληφθεί το ιστορικό έγκλημα. Για να θυμίσει ότι πρόσφατα, πολύ κοντά μας, έπεσαν και πάλι οι βόμβες της καταστροφής με το απεμπλουτισμένο ουράνιο. Για να θυμίσει ότι η ραδιενέργεια δεν έχει σύνορα, στη γη, στον αέρα και τα νερά. Για να θυμίσει ότι ο μεγάλος τότε ένοχος, συνεχίζει σήμερα, ως εκφραστής της «νέας τάξης», το πρόγραμμα της φονικής πυρηνικής αράχνης και στο (και από) το διάστημα.

Η Ακρόπολη, όπου τόσα χρόνια ακούγεται η φωνή της αντίστασης στη φρίκη, με τις κινητοποιήσεις της ΕΕΔΥΕ, αποτελεί διαχρονικό σύμβολο αναφοράς. Και εκεί, λίγα μέτρα από τον Αρειο Πάγο των συμβολισμών, μένει η ορειχάλκινη πλάκα που είχε φιλοτεχνήσει ο αλησμόνητος Βάσος Καπάνταης για να θυμίζει, από τις πρώτες ανθρώπινες ασπίδες των χιλιάδων αγωνιστών της Ειρήνης, το μεγάλο έγκλημα.

Μια βαριά ορειχάλκινη πλάκα, χτυπημένη σ' όλη της την επιφάνεια από διάσπαρτους πυρηνικούς κρατήρες, για να θυμίζει την καταστροφή, αλλά και το χρέος αντίστασης και υπεράσπισης της ειρήνης. Για να τσακίσουν, οι λαοί, το χέρι του πυρηνικού Αρμαγεδδώνα.


Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ