Πέμπτη 9 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Διαίρει και βασίλευε...

Δεν είναι ανακάλυψη των Βρετανών το «διαίρει και βασίλευε». Μπορεί την εποχή της αποικιοκρατίας να το διατύπωσαν με ιδιαίτερο κυνισμό οι τότε υπηρεσίες τους, αλλά, σαν πρακτική, εφαρμόζεται από τα πρώτα βήματα των ανταγωνιστικών κοινωνιών.

Πάντοτε, ο μελλοντικός κυρίαρχος ανακάλυπτε πιθανές εσωτερικές αντιθέσεις και, αν δεν υπήρχαν, τις κατασκεύαζε, ώστε να μπορεί εύκολα να επιβληθεί, είτε δημιουργώντας προσωρινές συμμαχίες πότε με το ένα και πότε με το άλλο στρατόπεδο μέχρι να τους αδυνατίσει, είτε για να «χώνεται» σαν διαιτητής, είτε για να έχει άλλοθι απευθείας εισβολής...

Μια τακτική, που προκύπτει στις μέρες μας σαν αντικειμενική πρακτική των ιμπεριαλιστών, που, προκειμένου να υποτάξουν λαούς και να προωθήσουν στρατηγικά τους συμφέροντα, βάζουν φιτιλιές, δημιουργούν αντιθέσεις, επιβάλλονται σαν μεσολαβητές, κατασκευάζουν ή χαλούν συμφωνίες.., μέχρι να πάνε τα πράγματα εκεί που τους βολεύουν. Αρχικά ή σε διαφορετικές φάσεις της εφαρμογής μιας τέτοιας πρακτικής, μπορεί να μπερδεύουν τον αμύητο της ιμπεριαλιστικής φύσης. Μπορεί, επίσης, «πολλά νερά» να θολώνονται από τον υπαρκτό, έτσι και αλλιώς, εσωτερικό ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό, που ίσως καθυστερεί φάσεις, ανακατεύει τις συμμαχίες και τους προσωρινούς στόχους.

Ομως, αργά ή γρήγορα, πάντα το γενικό στρατηγικό ιμπεριαλιστικό συμφέρον βγαίνει στην επιφάνεια και είναι αδύνατον να κρυφτεί η ασχήμια τους από τους «καημούς», τάχα, για τα «ανθρώπινα δικαιώματα», την «ειρήνη», τις «μειονότητες», την «ανάπτυξη», και δε συμμαζεύεται...

Αυτή τη δοκιμασμένη πρακτική εφαρμόζουν κατά γράμμα οι ιμπεριαλιστές από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας και στα Βαλκάνια. Ανάβουν διαρκώς φωτιές, για να μπορούν να παραμένουν σαν μοναδικοί πυροσβέστες και να οδηγούν το «νερό» κατά ιμπεριαλιστική βούληση. Από την αρχική επιβολή διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας μέχρι και σήμερα, βρίσκονται στην περιοχή, για να διαιρούν, να υποτάσσουν ή να καταστρέφουν και να βασιλεύουν...

Για παράδειγμα, στην πρόσφατη περίπτωση της ΠΓΔΜ, νιώθοντας, ίσως, οι ιμπεριαλιστές πως «παίζουν χωρίς αντίπαλο», στην κυριολεξία, δε φρόντισαν ούτε τα προσχήματα να κρατήσουν, ώστε να μη φαίνεται πως οι ίδιοι είναι οι εμπρηστές για να μένουν σαν πυροσβέστες... Σαν καγκουρό χοροπηδούν πότε με τα «δικαιώματα των Αλβανών», πότε με τους «τρομοκράτες που απειλούν την ειρήνη» και πότε με την «ανάγκη σταθερότητας στην περιοχή...».

Στόχος είναι αυτό, που, με τον κυνισμό του δολοφόνου της Γιουγκοσλαβίας, ομολόγησε για άλλη μια φορά ο Γ. Κλαρκ, δηλαδή το ταχύτερο δυνατό να γίνει η ΝΑΤΟική επέμβαση. Τα άλλα όλα, μαζί και η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, είναι σε ιμπεριαλιστική δουλιά να βρισκόμαστε... Δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι ιμπεριαλιστές διαφορετικά και όποιος έθρεφε τις όποιες αυταπάτες, πλέον μετά την περίπτωση και της ΠΓΔΜ, μόνο σαν συνένοχος των εγκληματιών μπορεί να τις διατηρήσει.

Οι μόνοι που μπορούν να σταματήσουν το καταστροφικό εγκληματικό ΝΑΤΟικό έργο στα Βαλκάνια είναι οι ίδιοι οι λαοί της περιοχής με αληθινό αντιΝΑΤΟικό, αντιιμπεριαλιστικό αγώνα. Αυτή θα είναι και η μόνη ουσιαστική απάντηση στις διασπαστικές πρακτικές, που γεννούν πολέμους και υποταγή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικίνδυνη για τους λαούς η ιμπεριαλιστική πρακτική του «διαίρει και βασίλευε» στα Βαλκάνια (2019-02-14 00:00:00.0)
Παράγοντας κινδύνου για τους λαούς οι σχεδιασμοί ΝΑΤΟ - ΕΕ (2018-01-18 00:00:00.0)
Μακριά από την ουσία (2005-04-12 00:00:00.0)
ΝΑΤΟική «ειρήνη» (2004-03-19 00:00:00.0)
Η νέα "Ιερά Συμμαχία" (1997-06-03 00:00:00.0)
Βηματισμοί αθλίων (1995-03-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ