Πέμπτη 9 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Γιορτή της διεθνιστικής αλληλεγγύης και του αγώνα

Αρχισε χτες στο Αλγέρι με τη συμμετοχή χιλιάδων νέων

(Της απεσταλμένης μας ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ).-

Με την καθιερωμένη πανηγυρική εκδήλωση έναρξης έγινε χτες η πρεμιέρα του 15ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών στο Αλγέρι με τη συμμετοχή χιλιάδων νέων από όλες τις γωνιές του πλανήτη που συγκεντρώθηκαν στο Ολυμπιακό Στάδιο της πόλης. Ενωμένοι κάτω από το σύνθημα και τη φλόγα του αγώνα τους για «να παγκοσμιοποιηθεί η πάλη για ειρήνη, αλληλεγγύη και ανάπτυξη ενάντια στον ιμπεριαλισμό».

Μέσα σε κλίμα μεγάλου ενθουσιασμού και έκφρασης της διεθνιστικής αλληλεγγύης, το πολύχρωμο ποτάμι των διεθνών αντιπροσωπειών ενώθηκε με την αλγερινή νεολαία που συμμετέχει σύσσωμη με νεολαιίστικες οργανώσεις και φοιτητικές ενώσεις.

Οι αντιπροσωπείες που συμμετέχουν άρχισαν να προσέρχονται στο στάδιο γύρω στις 7.00 μμ (τοπική ώρα, 9.00 μμ ώρα Ελλάδας)και έγιναν εγκάρδια δεκτές από τον ντόπιο πληθυσμό. Ξεχώρισε η ελληνική αντιπροσωπεία, της ΚΝΕ και των άλλων μαζικών οργανώσεων που με το δυναμισμό και τα συνθήματά τους έδωσαν το έναυσμα να ανέβει η μαχητικότητα του πλήθους. «Ελλάδα, Κύπρος, Παλαιστίνη, Αμερικάνος δε θα μείνει», «Κούβα, Σαντινίστας, Βιετκόνγκ κι εδώ θα την πατήσετε yankees go home» και «Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός» ήταν η αρχή για να ξεκινήσει ένας διάλογος συνθημάτων μεταξύ των νέων του κόσμου. Η ισπανική και ιταλική αντιπροσωπεία απάντησαν «Χο Τσι Μινχ, Τσε Γκεβάρα, Λένιν, συνεχίζουμε» ενώ η έλευση και άλλων αντιπροσωπειών συνοδεύτηκε με νέα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα και τραγούδια, σε όλες τις γλώσσες.

Ολες οι αφρικανικές αντιπροσωπείες που παραβρίσκονταν στη γιορτή της νιότης, εξέφραζαν τη μεγάλη τους χαρά που η ταλαιπωρημένη μαύρη ήπειρός τους είναι ο οικοδεσπότης. Τα ίδια συναισθήματα διακατείχαν και τους νέους από τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Η πολυπληθής Παλαιστινιακή αποστολή της Ιντιφάντα που θα συνεχιστεί μέχρι τη δημιουργία της ελεύθερης πατρίδας αλλά και η μεγάλη αντιπροσωπεία της Κούβας που μπήκε με το σύνθημα - υπόσχεση «Ελεύθερη πατρίδα ή θάνατος», κέρδισαν τα περισσότερα χειροκροτήματα.

Το ίδιο εντυπωσιακές οι αντιπροσωπείες της ΚΝ Βιετνάμ και ΛΔ της Κορέας και το ίδιο μεγάλες οι εκδηλώσεις συμπαράστασης στον αγώνα που δίνουν οι ηρωικοί λαοί αυτών των χωρών της Ασίας. Ακολούθησαν δεκάδες ακόμα αντιπροσωπείες από όλες τις ηπείρους με ξεχωριστή αυτή του Βελγίου που κρατούσε ένα μεγάλο πανό που καλούσε μετά τη Γένοβα στο νέο αντιιμπεριαλιστικό ραντεβού στις 14 Δεκέμβρη στο Βέλγιο όπου θα γίνει η σύνοδος κορυφής της ΕΕ. Εξίσου ενθουσιώδεις οι Γερμανοί που μπήκαν στο στάδιο με κιθάρες και τραγουδώντας επαναστατικά τραγούδια.

Το πρόγραμμα αναμενόταν να συνεχιστεί με ομιλίες από εκπρόσωπο της Αλγερινής Οργανωτικής Επιτροπής και μέλος της ΠΟΔΝ, χαιρετισμό του προέδρου της χώρας που φιλοξενεί το Φεστιβάλ καθώς και πλούσιο πρόγραμμα με μουσικοχορευτική παράδοση. Ταυτόχρονα ήδη στα κλαμπ των ηπείρων που έχουν φτιαχτεί λειτουργούν εκθέσεις με υλικό διάφορες γωνιές του πλανήτη, πραγματοποιούνται συναντήσεις και γίνεται ανταλλαγή εμπειρίας από τους πολύμορφους αγώνες ανά τον κόσμο. Δε λείπουν βέβαια οι γιορτές και τα χάπενινγκ με το ξεχωριστό χρώμα της κάθε χώρας, του κάθε πολιτισμού. Κοινή αρχή και τέλος η επικοινωνία της διεθνιστικής αλληλεγγύης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2009-02-19 00:00:00.0)
Πλημμύρισε ελπίδα το στάδιο(2007-10-09 00:00:00.0)
«Αυλαία »στο Αλγέρι με αισιοδοξία για το μέλλον(2001-08-18 00:00:00.0)
Νύχτες με μουσική(1996-08-30 00:00:00.0)
Γιορτινή Μουσική(1996-06-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ