ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /28

Γιώργο, χάσατε!

Εθνική Ελλάδας, γεια σου!

Αυτό που βρήκε να πει ο Αλογοσκούφης στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη νίκη της εθνικής ομάδας επί των Αμερικάνων ήταν ότι οι Ελληνες παίκτες «πληρώθηκαν το (σ.σ.: χρωστούμενο) πριμ λίγο πριν αναχωρήσουν» για την Ιαπωνία... Θα ήταν απλώς μια ατυχής δήλωση, αν στην ουσία δεν απέπνεε τη λογική και την ιδεολογία του «κόσμου» τους, εκεί που το μέτρο και το κριτήριο της προσφοράς, της ικανότητας, της επιτυχίας, είναι το χρήμα.

*

Αλλά ο θρίαμβος της εθνικής του μπάσκετ, όπως ακριβώς και ο προηγούμενος του ποδοσφαίρου, είναι το αποτέλεσμα μιας φιλοσοφίας που κινείται στον αντίποδα της λογικής του «αγοραίου» και του «ιδιωτικού». Η επιτυχία αυτή ήρθε όχι σαν επικράτηση μιας ιδιωτικής επιχείρησης στο χώρο του μπάσκετ, όχι με κίνητρο πρωτίστως το χρήμα, όχι βασισμένη σε «βεντέτες» και σε ατομικιστικές ενέργειες. Η επιτυχία ήταν το προϊόν μιας ομάδας-ομάδας και όχι μιας ομάδας-εταιρείας. Δεν προέκυψε, δηλαδή, από μια λειτουργία βασισμένη στην κατ' εικόνα της αγοράς άναρχη λειτουργία του κόσμου των «μπίζνες».

*

Η νίκη αυτή επιτεύχθηκε στη βάση των ακριβώς αντίθετων αξιών από εκείνες που μας προβάλλουν συνεχώς σαν απαράβατες, ξεκινώντας από την «ανωτερότητα του ατόμου» μέχρι τις μπουρδολογίες περί «ανωτερότητας της φυλής». Η νίκη της εθνικής δεν ήρθε ούτε σαν αποτέλεσμα του «αρίου δέρματος», ούτε σαν δημιούργημα του «ενός». Είναι η αποθέωση του συλλογικού πάνω στο ατομικό, είναι η απόλυτη υποταγή του «εγώ» κάτω από το «εμείς», είναι το προϊόν της οργάνωσης, του σχεδιασμένου τρόπου δουλιάς και της προσήλωσης στο στόχο. Ενα στόχο που υπηρετεί όχι τη μονάδα, αλλά την ομάδα.

*

Ολα αυτά - όταν τους επιτρέπεται να ανθίσουν - είναι εκείνα που μέσα από τη συλλογικότητα δίνουν στο ταλέντο περιεχόμενο και μέσα από τη συντροφικότητα προσφέρουν στην κάθε ξεχωριστή προσωπικότητα τη δυνατότητα να ολοκληρωθεί σε κοινωνική προσωπικότητα.

Αλλά αυτά τα συστατικά, για να γίνουν κανόνας και μοντέλο οργάνωσης, που θα αφορά το λαό μας, όχι μόνο όταν πανηγυρίζει για την εθνική, αλλά κι όταν θα δουλεύει, κι όταν θα στέλνει τα παιδιά του σχολείο, κι όταν θα ψυχαγωγείται, απαιτούνται άλλες κοινωνίες, που θα είναι «άλλες» επειδή ακριβώς θα στηρίζονται σε τέτοια συστατικά. Τέτοιες κοινωνίες - και με μια έννοια η επιτυχία της εθνικής είναι μια υπόμνηση περί τούτου - είναι μπορετό να υπάρξουν!


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Του Δ. Χατζόπουλου (από τα «Νέα»)


Ψηφοθηρικά

Από τη μια οι σπουδαίες στιγμές που έρχονταν μέσω της τηλεόρασης από την Ιαπωνία. Και από την άλλη εκείνες που έρχονταν από τους τόπους των πανηγυρισμών, σε Ομόνοια, Λευκό Πύργο, Πασαλιμάνι κλπ, όπου «τσακίστηκαν» να σπεύσουν διάφοροι υποψήφιοι νομάρχες και δήμαρχοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, από Ντινόπουλο, Πιπιλή και Ψωμιάδη μέχρι Μίχα, σε μια προσπάθεια να καμωθούν ότι είναι «ένα με το λαό», μπας και κερδίσουν μερικά ακόμα δευτερόλεπτα προβολής, οικειοποιούμενοι μια υπόθεση με την οποία ουδεμία σχέση έχουν.

Γλοιώδικα πράγματα. Τουτέστιν, ψηφοθηρικά.

31 π.Χ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ιστορικών και την αναγωγή στο σύγχρονο ημερολόγιο, σαν σήμερα, το 31 π.Χ. στη ναυμαχία του Ακτιου, έξω από την Πρέβεζα, ο ρωμαϊκός στόλος υπό τον Οκταβιανό Αύγουστο καταστρέφει τα πλοία του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας. Η έκβαση της ναυμαχίας σηματοδοτεί την αρχή της περιόδου των Ρωμαίων αυτοκρατόρων.

1192 Ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος, επικεφαλής των σταυροφόρων, και ο αρχηγός των Αράβων, Σαλαδίν, υπογράφουν ειρήνη στην Παλαιστίνη.

1666 Ξεσπάει η μεγάλη πυρκαγιά του Λονδίνου. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από ένα φούρνο του Πάντιγκ Λέιν. Μαινόταν επί τέσσερις μέρες και κατέστρεψε σχεδόν ολόκληρη την πόλη.

1866 Ξεσπάει επανάσταση στην Κρήτη κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

1870 Οι πρωσικές δυνάμεις αιχμαλωτίζουν τον Ναπολέοντα 3ο στη μάχη του Σεντάν. Ανοίγει ο δρόμος για την Παρισινή Κομμούνα.

1943 Το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη Θεσσαλονίκης.

1944 Σχηματισμός κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας».

1945 Ανακηρύσσεται η Λαοκρατική Δημοκρατία του Βιετνάμ, με πρώτο Πρόεδρο τον Χο Τσι Μινχ.

1945 Υπογράφεται πάνω στο αμερικάνικο θωρηκτό «Μισούρι», που ναυλοχούσε στον κόλπο του Τόκιο, η πράξη για την άνευ όρων συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας. Με την υπογραφή της πράξης για τη συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας ολοκληρώθηκαν οι πολεμικές επιχειρήσεις στην Απω Ανατολή και στη λεκάνη του Ειρηνικού Ωκεανού και ο Β` Παγκόσμιος Πόλεμος έληξε.

Ο διάλογος διεμείφθη στο συρμό του ηλεκτρικού, από Ομόνοια προς Κηφισιά, μεταξύ μιας κυρίας περί τα 60 και ενός συνεπιβάτη της γύρω στα 70, που είχαν πιάσει ψιλή κουβεντούλα με αφορμή τη νίκη της Εθνικής.

Λέει η κυρία στον κύριο: «Οταν ξεκίνησε το παιχνίδι και είδα αυτούς τους Αμερικάνους, είπα: "Θα τα φάνε τα παιδιά μας"».

Και ο κύριος: «Αυτοί, κυρία μου, μόνο πυραύλους ξέρουν να πετάνε από μακριά. Στήθος με στήθος δεν κάνουν μία»!

«Θέλω να ευχαριστήσω το Θεό, τη δημόσια τηλεόραση που με έστειλε εδώ και τα παιδιά της εθνικής». Ετσι ξεκίνησε την ανταπόκρισή του μετά το τέλος του αγώνα ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στην Ιαπωνία.

Δεδομένης της σειράς που επέλεξε ο συνάδελφος, ας κάνει μια εισήγηση στον Παναγιώτη Γιαννάκη, στον αυριανό τελικό, να βάλει μέσα τον... Θεό να παίξει. Κι αν δεν μπορεί αυτός, ας βάλει τον Παναγόπουλο και τον Χουλιάρα της ΕΡΤ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ