ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η ΚΝΕ ΣΤΟ «ΣΥΡΜΟ»
Ταξίδι με κλασική μουσική...

...από τα Μουσικά Σύνολα της ΚΝΕ

Ενα ξεχωριστό ταξίδι, με μελωδίες κλασικής μουσικής, θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν οι «επιβάτες» του «Συρμού» (Κολωνού και Οδυσσέως, Μεταξουργείο), αύριο, Κυριακή στις 9 το βράδυ. Το πλούσιο πρόγραμμα της ΚΝΕ στο «Συρμό» αγκαλιάζει και την κλασική μουσική, με την αυριανή παράσταση των Μουσικών Συνόλων της ΚΝΕ. Με πιάνο, βιολί, κλαρινέτο, φλάουτο, κιθάρα, φαγκότο και σαξόφωνο, νέοι μουσικοί θα ταξιδέψουν τους επισκέπτες του «Συρμού» στις μελωδίες των Μπαχ, Ντεμπισί, Ντέλεμαν, Πιατσόλα, Μπαρίος, Αγκουάδο, Μπετόβεν, Προκόβιεφ. Παράλληλα, η Ομάδα Μουσικών Ερευνών των Μουσικών Συνόλων της ΚΝΕ θα επιχειρήσει και μια αποτίμηση για το ρόλο της κλασικής μουσικής μέσα από ιστορικά κείμενα για τους συνθέτες καθώς και θεωρητικά στοιχεία για το ρόλο της κλασικής μουσικής.

Οπως εξηγεί ο Στέφανος Φευγαλάς, μουσικός και υπεύθυνος των Μουσικών Συνόλων της ΚΝΕ, «αντιμετωπίζουμε την κλασική μουσική σαν μια συσσωρευμένη γνώση και συσσωρευμένη αισθητική εμπειρία, στην οποία αυτή τη στιγμή δεν έχει πρόσβαση ούτε η εργατική τάξη ούτε η νεολαία της. Εμείς κάνουμε προσπάθεια μέσα από τα Σύνολά μας να την αναδείξουμε».

Στα Μουσικά Σύνολα «υπάρχει ένας πυρήνας μουσικών που δουλεύει πάνω στο υλικό και υπάρχει πρόθεση αυτό να διευρύνεται γενικώς. Η ομάδα αποτελείται από φοιτητές, εργαζόμενους, εργαζόμενους φοιτητές και νέους που γενικά ασχολούνται με τη μουσική, σπουδάζουν δηλαδή σε ωδεία ή σε πανεπιστήμιο, καθώς και κάποιους ερασιτέχνες», σημειώνει ο Στέφανος Φευγαλάς. Για τη δουλειά των Μουσικών Συνόλων επισημαίνει ότι «αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, με την έννοια ότι είναι δεδομένος ο συμπιεσμένος ελεύθερος χρόνος», εξηγώντας ότι η απαιτητικότητα της προετοιμασίας μιας τέτοιας παράστασης είναι μεγάλη, απαιτεί χρόνο και «εμείς θέλουμε να έχει ένα ποιοτικό αποτέλεσμα».

  • Ακόμα, το πρόγραμμα της ΚΝΕ στο «Συρμό» τις επόμενες μέρες περιλαμβάνει: Σήμερα, Σάββατο, 9.30 μ.μ., χορευτική παράσταση από την ομάδα χορού της ΚΝΕ με θέμα: «60 χρόνια δράσης του ΝΑΤΟ». Τη Δευτέρα 23 του Μάρτη, 9.30 μ.μ., προβολή της ταινίας «CHE» και την Πέμπτη 26 του Μάρτη, 9.30 μ.μ., προβολή της ταινίας «Είμαι η Κούβα».
ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΓΛΩΣΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ - ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ»
Η γλώσσα ως κοινωνικό προϊόν

Ξεκίνησε χτες το τριήμερο συνέδριο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας

Τη σχέση των εικαστικών καλλιτεχνών με τη γλώσσα και τη γραφή επιχειρεί να προσεγγίσει το τριήμερο πανελλαδικό συνέδριο, με θέμα «Γλώσσα ελληνική - Γραφή και Τέχνη», που ξεκίνησε χτες τις εργασίες του στο κατάμεστο μέγαρο της παλιάς Βουλής. Πρόκειται για μια ακόμη σημαντική πολιτιστική διοργάνωση του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, στην οποία συμμετέχουν γνωστοί γλωσσολόγοι, φιλόλογοι, ιστορικοί, αρχαιολόγοι, διευθυντές μουσείων κ.ά.

Χαιρετίζοντας τις εργασίες του συνεδρίου εκ μέρους του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, η Ρίτα Νικολαΐδου, αναφέρθηκε στη σχέση της γλώσσας με την κοινωνία καθώς «η ίδια η γλώσσα είναι κοινωνικό προϊόν». «Δεν υπάρχουν ασθενείς γλώσσες», σημείωσε «αλλά κοινωνίες που ανίατα νοσούν». Παρατήρησε πως δεν πρέπει η γλώσσα να ταυτίζεται με τη γραφή «όχι μόνο γιατί ο προφορικός λόγος προηγείται, αλλά κυρίως, γιατί αν περιοριστούμε στη γραφή, ελλοχεύει ο κίνδυνος να ξεχάσουμε το ζωντανό φορέα της γλώσσας, τον άνθρωπο και να γίνουμε φορμαλιστές». Αναφερόμενη, εξάλλου, στο τι εννοεί η ΕΕ με την «πολυγλωσσία», τόνισε ότι «αυτό που πρεσβεύει είναι οι σύγχρονες ανάγκες των πολυεθνικών μονοπωλίων, οι ελευθερίες μετακίνησης εργατικού δυναμικού, υπηρεσιών, προϊόντων και κεφαλαίου. Ολα γίνονται εμπόρευμα και χάνουν την αληθινή τους αξία».

Στο χαιρετισμό της, η πρόεδρος του ΕΕΤΕ, Αννα Μοσχονά - Καλαμάρα, σημείωσε πως το συνέδριο «θα γίνει η πολύτιμη τράπεζα κατάθεσης της απόπειρας, από μέρους των εισηγητών, να φωτιστούν δεσμοί αόρατοι ανάμεσα στη νοητική λειτουργία και τις κορυφαίες μορφές επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων όπως η γλώσσα, η γραφή και η τέχνη, αλλά και να διερευνηθούν προοπτικές για το αύριο».

Ακολούθησε εισήγηση της οργανωτικής επιτροπής από την πρόεδρο, Ντιάνα Αντωνακάτου και ομιλίες των: Χριστόφορου Χαραλαμπάκη, Χρίστου Μπουλώτη, Ασπασίας Παπαδοπεράκη, Πέτρου Θέμελη, Αγαμέμνονα Τσελίκα, Μιχάλη Μερακλή.

Παραβρέθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ, Εύα Μελά και χαιρέτισαν οι βουλευτές, Αννα Φιλίνη (ΣΥΝ) και Αδωνις Γεωργιάδης (ΛΑ.Ο.Σ.), καθώς και ο διευθυντής του Βυζαντινού Μνημείου, Δ. Κωνστάντιος και ο Ιωάννης Μαζαράκης - Αινιάν (Ιστορική Εθνολογική Εταιρεία).

Σήμερα μιλούν: Βασιλική Δερουκάκη, Πέννυ Γκέκα, Αγγελος Καλογερόπουλος, Παναγιώτης Μπερεδήμας, Γιώργης Βαρλάμος, Κώστας Αναγνωστόπουλος, Γιόρκα Νικολάου, Γιώργος Γυφτοδήμος, Αγγέλικα Κοροβέση, Πολυξένη Κασδά, Μαρία Καραχρήστου, Δημήτρης Νικολιάνος, Eλένη Γκλίνου, Νίκος Ζίας, Σαράντος Ι. Καργάκος, Ναυσικά Πανσελήνου, Νίκος Μοσχονάς, Ντόρα Ηλιοπούλου - Ρογκάν, Παναγιώτης Τέτσης.

Κυριακή: Νίκος Κακαδιάρης, Ελένη Κατηφόρη, Θεολόγος, Απόστολος Πετρίδης, Mάνος Στεφανίδης, Τάκης Κατσουλίδης, Χρίστος Παπαδάκης, Λάζαρος K. Kωνσταντινίδης, Βίκυ Τσαλαματά, Κωνσταντίνος Λάβδας, Δημήτριος Αρβανίτης, Παναγιώτης Χαρατζόπουλος, Γιάννης Καρλόπουλος, Πέτρος Ζουμπουλάκης, Διονύσης Βαλάσης, Φωτεινή Καϊμάκη, Κώστας Λαμπρόπουλος, Μαίρη Σχοινά, Eμμανουήλ Mαυρομμάτης, Τάκης Παρλαβάντζας.

Ο «Μινώταυρος» και ο «Λαβύρινθος»

Ο «Μινώταυρος» της πολιτιστικής απαξίωσης και αναλγησίας συνεχίζει να τρώει ανθρώπους, προσπάθειες, οράματα... Τελευταίο θύμα του το Μουσικό Εργαστήρι «Λαβύρινθος», που διευθύνει ο Ρος Ντέιλι στο Χουδέτσι (Κρήτη). Παρότι επιτελεί ένα έργο μεγάλης πολιτιστικής ανάπτυξης, κινδυνεύει να κλείσει άμεσα, εξαιτίας οικονομικού ελλείμματος 35.000 έως 45.000 ευρώ ετησίως.

Από το 2002 που λειτουργεί το Μουσικό Εργαστήρι διοργάνωνε με επιτυχία σεμινάρια και «μάστερ κλας» με σημαντικούς δασκάλους από διάφορα μέρη του κόσμου, με 350 - 400 μαθητές το χρόνο, από 35 εθνικότητες. Ολα αυτά σε τιμή κάτω του κόστους, καθώς οι διοργανωτές δε στόχευαν σε κανένα οικονομικό κέρδος. «Παρ' όλες τις προσπάθειές μας να συνάψουμε μια κάποια συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες της πολιτείας (υπουργείο Πολιτισμού, Περιφέρεια Κρήτης, Νομαρχία Ηρακλείου κ.λπ.), δυστυχώς δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον οι συγκεκριμένοι ούτε καν να συναντηθούν μαζί μας πόσο μάλλον να συνεργαστούν», αναφέρει ο Ρος Ντέιλι. «Το μόνο που θέλουμε είναι να συμμετέχουν και αυτοί στο κόστος των σεμιναρίων, ώστε να μην περνάει όλο αυτό το οικονομικό βάρος στους μαθητές... Το οικονομικό έλλειμμα είναι γι' αυτούς ένα ευτελές ποσόν». Ο «Λαβύρινθος», πάντως, είναι αποφασισμένος ότι την επιβίωσή του δεν πρόκειται να τη συνδέσει με αύξηση της τιμής των σεμιναρίων σε βάρος του μαθητή, συρρίκνωση των δραστηριοτήτων του και έκπτωση στην ποιότητα διδασκαλίας.

Τροπολογία και απολύσεις από το ΥΠΠΟ

Την απόσυρση της τροπολογίας «Σαμαρά» για τους εργαζόμενους με ασφαλιστικά μέτρα στο υπουργείο Πολιτισμού, με την οποία διαιωνίζεται η εργασιακή ομηρία, ζήτησε το ΚΚΕ, καταψηφίζοντάς την στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Η τροπολογία εντάχθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, υπερψηφίστηκε στην επιτροπή και το μόνο που «λύνει» είναι η ανανέωση των συμβάσεων μέχρι το Νοέμβρη του 2010, οπότε και θα απολυθούν, με «δόλωμα» ...το αυτονόητο, δηλαδή την καταβολή των δεδουλευμένων των επί μήνες απλήρωτων εργαζομένων με ασφαλιστικά! Επιπλέον, όπως καταγγέλλουν οι συμβασιούχοι, η τροπολογία δεν περιλαμβάνει καν το σύνολο των 670 εργαζομένων με καθεστώς ασφαλιστικών μέτρων.

Στο μεταξύ καταγράφονται και απολύσεις εργαζομένων στον Πολιτισμό με καθεστώς αορίστου χρόνου. Από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΝΠΙΔ εποπτευόμενο από το ΥΠΠΟ) απολύθηκε εργαζόμενος που δούλευε επί πέντε χρόνια σαν οδηγός. Μάλιστα, εξαναγκαζόταν να δουλεύει με σπαστό ωράριο ξεπερνώντας και το οχτάωρο. Απολύθηκε απροειδοποίητα στις 2/2, επιστρέφοντας από αναγκαστική άδεια μιας εβδομάδας έναντι 40 ωρών υπερωρίας που είχε κάνει το προηγούμενο διάστημα, χωρίς καν να του κοινοποιηθεί εγγράφως ο λόγος της απόλυσης!

Τόσο για τη συγκεκριμένη απόλυση, όσο και για απόλυση εργαζομένου αορίστου χρόνου από την Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας (ΕΑΧΑ), διαμαρτυρήθηκε το ΠΑΜΕ με επιστολή του προς τον γγ του ΥΠΠΟ, στον οποίο έθεσε και τα γενικότερα προβλήματα των συμβασιούχων του ΥΠΠΟ.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Αντικομμουνιστικής υστερίας συνέχεια

Με άρση των πνευματικών δικαιωμάτων των Σοβιετικών συγγραφέων και εικαστικών απειλεί η Λιθουανία, κλιμακώνοντας την αντισοβιετική και αντικομμουνιστική πολιτική της, η οποία έγινε και θεσμός με την ψήφιση, το 2008, του γνωστού νόμου για την απαγόρευση των συμβόλων της ΕΣΣΔ! Για την ιστορία, ο νόμος αυτός απαγορεύει ακόμη και την πώληση σοβιετικών μεταλλίων και άλλων αντικειμένων από τους μικροπωλητές στους δρόμους!

Το σχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο της Βαλτικής αυτής χώρας από τους χριστιανοδημοκράτες και σύμφωνα με την εισήγησή τους είναι προσανατολισμένο κατά των έργων που «προπαγανδίζουν τη ναζιστική και κομμουνιστική ιδεολογία»! Κατά τον εισηγητή βουλευτή, Γιούλιους Νταούταρτας, η αφαίρεση των πνευματικών δικαιωμάτων αφορά σε έργα μουσικής, λογοτεχνίας, ζωγραφικής, κινηματογράφου και γλυπτών που δημιουργήθηκαν στη Λιθουανία το διάστημα 1940 - 1990, δηλαδή, όπως το θέτει ο βουλευτής... «την περίοδο της ναζιστικής και σοβιετικής κατοχής»! Επειδή «κάποια από αυτά τα έργα προπαγάνδιζαν τη ναζιστική και κομμουνιστική ιδεολογία, δόξαζαν τους εισβολείς», οι δημιουργοί τους «δεν πρέπει να απολαμβάνουν πνευματικών δικαιωμάτων»...

Εκτός από την οφθαλμοφανή απόπειρα να «εξισωθεί» ο φασισμός με τον κομμουνισμό - «έργο» που έχει αναλάβει «εργολαβικά» και η ΕΕ εν γένει - η ρητορική αυτή έρχεται να «αμβλύνει» την πραγματικότητα της απόπειρας «νομιμοποίησης» στην κοινωνία ως «απελευθερωτών»(!) όσων συνεργάστηκαν με τους ναζί, από τις κυβερνήσεις των χωρών της Βαλτικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ