ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΑ
Οι 90 δραχμές έγιναν ... ευρωλεπτά!

Ανατιμήσεις που φτάνουν και το 170% στις ...«μέσες τιμές λαϊκής αγοράς» ομολογούν, την τελευταία διετία, ακόμα και τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης

ICON

Η εισαγωγή του ευρώ αποτέλεσε την αφορμή για το ξέσπασμα ενός ακόμα κύκλου ανατιμήσεων και ακρίβειας σε όλο το φάσμα των ειδών κατανάλωσης, πρώτα και κύρια στα τρόφιμα. Η πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς έδωσε για μια ακόμα φορά την ευκαιρία στους μεγαλοεπιχειρηματίες να φουσκώσουν τις τιμές στα διάφορα είδη. Με έναν πρωτοφανή αυτοματισμό επιχειρηματίες από όλους τους κλάδους αξιοποίησαν με τον καλύτερο τρόπο τη στάση της κυβέρνησης, που με δογματικό πλέον τρόπο αρνείται κάθε περίπτωση για οποιουδήποτε τύπου έλεγχο επί των τιμών.

Το όργιο της αισχροκέρδειας σε βάρος των εργαζομένων-καταναλωτών, όπως αυτό εκδηλώθηκε και με την ευκαιρία της εισαγωγής του ευρώ, αποτυπώνεται ακόμα και στα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης. Αποκαλυπτικές είναι οι τιμές του Ιούνη του 2001 - της προ ευρώ εποχής, δηλαδή - σε σύγκριση με αυτές που δίνει το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου αυτές τις μέρες. Η πρόκληση της αυθαιρεσίας είναι τόσο τεράστια που οι 90 δρχ. που κόστιζε το καρπούζι στις 22 του Ιούνη του 2001, μεταφράζονται περίπου σε ...90 λεπτά το προηγούμενο Σάββατο, 21 του Ιούνη.

Οι τιμές σε 21 οπωροκηπευτικά μέσα σ' αυτά τα δύο χρόνια έχουν αυξηθεί μέχρι 169% (παίρνοντας ως συγκρινόμενη τιμή της 21ης του Ιούνη 2003 τις μέσες τιμές οπωροκηπευτικών στις λαϊκές αγορές που δίνει το παρατηρητήριο). Προεξάρχουσα στις ανατιμήσεις θέση κατέχει το καρπούζι, που κόστιζε 90 δρχ. το κιλό (σε ευρώ 0,26) τον Ιούνη του 2001, και τώρα πουλιέται, ούτε λίγο-ούτε πολύ, με 0,85 και 0,90 ευρώ. Το ποσοστό της ανατίμησης από τα 0,26 στα 0,85 λεπτά, είναι της τάξης του 226,9%!!!

Μεγάλες ανατιμήσεις έχουν και τα άλλα καλοκαιρινά φρούτα, όπως:

  • Τα ροδάκινα κατά 102%. Τον Ιούνη του 2001 πωλούνταν με 440 δρχ. (1,17 ευρώ) και φέτος 2,37 ευρώ
  • Οι φράουλες κατά 52,3%. Πωλούνταν στις 700 δρχ. πριν από δύο χρόνια (2,05 ευρώ) και 3,13 ευρώ φέτος
  • Τα πεπόνια κατά 50,1% με μέση τιμή αυτές τις μέρες 1,41 ευρώ έναντι 320 δρχ. (0,94 ευρώ) τον Ιούνη του 2001
  • Τα βερίκοκα ανατιμήθηκαν κατά 25,23% και πωλούνται κατά μέσο όρο από τις λαϊκές, όπου έκαναν τιμοληψία τα κλιμάκια του υπουργείου Ανάπτυξης το προηγούμενο Σάββατο, 1,47 ευρώ, έναντι 400 δρχ. (1,17 ευρώ) το 2001
  • Τα κεράσια έχουν μέση τιμή λαϊκής αυτές τις μέρες 2,83 ευρώ έναντι 850 δρχ. (2,49 ευρώ) τον Ιούνη του 2001. Η αύξηση ισοδυναμεί με 13,45%

«Τσουχτερές» «αναπροσαρμογές» σε ευρώ έχουν μια σειρά ακόμα κηπευτικών σ' αυτή τη διετία, όπως τα λεμόνια κατά 77,19%, τα ραδίκια κατά 45,39%, τα καρότα κατά 40%, τα φρέσκα κρεμμυδάκια κατά 33,74%. Και βέβαια, καλό είναι να έχουμε υπόψη μας ότι αυτές είναι οι ανατιμήσεις όπως εμφανίζονται από την κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης με την ένδειξη «μέσες τιμές λαϊκής αγοράς», πράγμα που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα η ακρίβεια που βιώνουν οι εργαζόμενοι καταναλωτές είναι πολύ πιο έντονη.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΕΟΣΟΕ
Το κρασί... τραβάει την κατηφόρα

Η «έκρηξη» εισαγωγών κρασιού που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις διακινείται ως ελληνικό, επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της 40ής Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ενωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ Χρ. Μάρκου κατήγγειλε τη «διαρκή αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών του δημοσίου να ελέγξουν αποτελεσματικά τη διακίνηση, επιτρέποντας έτσι σε κερδοσκοπικά κυκλώματα εμπόρων να διακινούν εισαγόμενο κρασί ως ελληνικό, νοθεύοντας τον ανταγωνισμό και παραπλανώντας τον καταναλωτή». Ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ αναφέρθηκε «στην έκρηξη των εισαγωγών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια (1.275% στο διάστημα 1997 - 2001)» ενώ κατήγγειλε ότι «την περασμένη μόλις βδομάδα έγιναν αθρόες εισαγωγές κρασιού από συγκεκριμένο λιμάνι, δίχως όμως να φαίνεται ότι διακινείται εισαγόμενο κρασί». Κατά τη διάρκεια της ΓΣ έγινε ευρεία αναφορά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, όπως φαίνεται και από τη μείωση της παραγωγής η οποία προσεγγίζει το 20%, ενώ σημειώθηκε ότι την επόμενη χρονιά το εμπορικό ισοζύγιο κρασιού ενδέχεται να είναι αρνητικό, για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα. Ωστόσο, όσον αφορά την πολιτική κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης, η εισήγηση φρόντισε να την αφήσει στο απυρόβλητο.

Στη ΓΣ της ΚΕΟΣΟΕ παρευρέθηκε και μίλησε ο Γ. Σφυρής, υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο Γ. Σφυρής αναφέρθηκε στις ολοένα και πιο αρνητικές προοπτικές που διαμορφώνονται συνολικά για την ελληνική γεωργία και ειδικά στον αμπελουργικό τομέα, τονίζοντας ότι σε λίγο «η ελληνική αγορά θα γεμίσει με εισαγόμενα κρασιά αφού δεν υπάρχει στήριξη στην εγχώρια γεωργία». Ακόμη, απευθυνόμενος σε όσους υποστηρίζουν την προσαρμογή της ελληνικής γεωργίας στα δεδομένα που δημιουργεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική, υπογράμμισε ότι «αυτές ακριβώς οι προσαρμογές όλα τα περασμένα έτη, είναι που κάνουν την κάθε χρονιά και χειρότερη για τους αγρότες, δείχνοντας ότι η προοπτική είναι το ξεκλήρισμα για μια μεγάλη μερίδα τους. Εμείς σας καλούσαμε και σας καλούμε σε αντίσταση και ανατροπή αυτής της πολιτικής, αν θέλετε να επιβιώσετε, αν θέλετε να μην ξεκληριστείτε».

Στη ΓΣ παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ, του υπουργείου Γεωργίας, κ.ά.

Τεχνάσματα τραπεζιτών

Σε διαφημιστικά τεχνάσματα και αλχημείες επιδίδονται πλέον οι τράπεζες, σε μια προσπάθεια να αποσπάσουν - η κάθε μια για λογαριασμό της - μεγαλύτερα μερίδια αγοράς.

Η Eurobank (όμιλος Λάτση) ανακοίνωσε ένα... «νέο, πρωτότυπο τρόπο» αποπληρωμής του στεγαστικού δανείου, με το οποίο ο δανειολήπτης μπορεί να μειώσει στο μισό το ύψος της δόσης του, να μην πληρώσει μια δόση κάθε χρόνο ή να αυξήσει μέχρι και το διπλάσιο το ύψος κάποιας δόσης ανάλογα με τις ανάγκες και δυνατότητες του οικογενειακού προϋπολογισμού. Η σχετική ανακοίνωση μας πληροφορεί ότι οι ρυθμίσεις αυτές «γίνονται χωρίς καμία επιβάρυνση για τον πελάτη». Με απλά λόγια, το μόνο που κάνουν είναι να μην υπολογίσουν πανωτόκια και πρόστιμα για όσους υπαχθούν στη ρύθμιση. Γιατί βέβαια τα ποσά για την εξόφληση του κεφαλαίου θα προσαυξάνονται με τους αναλογούντες, κάθε φόρα, τόκους...

Απ' την πλευρά της, η Aspis Bank, όπως και όλες οι άλλες τράπεζες, διαφημίζει το στεγαστικό που είναι συνδεδεμένο με το διατραπεζικό επιτόκιο του ευρώ προσαυξημένο από 1,9% μέχρι και 2,5%. Στην πραγματικότητα το κυμαινόμενο αυτό επιτόκιο χορηγείται με συγκεκριμένη διάρκεια, όχι μεγαλύτερη από τα 3 χρόνια. Μετά τη λήξη η κάθε τράπεζα θα έχει όλη την ευχέρεια να καθορίσει οποιοδήποτε άλλο περιθώριο προσαύξησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ