ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Υποκριτικές υποσχέσεις ενόψει Παραολυμπιακών

Οι πολλές κυβερνητικές υποσχέσεις για «μείζονες παρεμβάσεις» και «κατάλληλες υποδομές» που θα βελτιώσουν την προσβασιμότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες και οι υποκριτικές κορόνες περί αλλαγής ...νοοτροπίας για τα άτομα με αναπηρίες, ήταν το ...ηθικό δίδαγμα της χτεσινής συνεδρίασης της διυπουργικής επιτροπής για την Ολυμπιακή προετοιμασία, στην οποία συζητήθηκε η προετοιμασία για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004 (17-29 του Σεπτέμβρη).

Ο υφυπουργός Τύπου, Τηλ. Χυτήρης, αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης μετέφερε το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού και τις βαρύγδουπες δεσμεύσεις του για έργα υποδομής που θα βοηθήσουν τα ΑμΕΑ, καθώς και τον βασικό κυβερνητικό στόχο, που είναι η βελτίωση της προσβασιμότητας στους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Κι όλα αυτά την ίδια στιγμή που, με ευθύνη της κυβέρνησης, τα άτομα με ειδικές ανάγκες βιώνουν μια δραματική κατάσταση στη χώρα μας, λόγω των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και της ανεργίας που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει πρωτοφανείς διαστάσεις. Τη στιγμή που η κυβέρνηση συνειδητά απέφυγε τα τελευταία 20 χρόνια ακόμα και την επίσημη καταγραφή των αναπήρων γιατί η απογραφή τους θα αναδείκνυε το μέγεθος του προβλήματος και την αναντιστοιχία των αναγκών με όσα γίνονται για την πρόληψη της αναπηρίας, την αποκατάσταση, την εκπαίδευση, την παραγωγική ένταξη των ΑμΕΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χώρα μας υπάρχουν μόνο 200 δημόσια κρεβάτια σε κέντρα αποκατάστασης, όλα στην Αθήνα, για τους χιλιάδες τραυματίες από εργατικά και τροχαία ατυχήματα και για την αντιμετώπιση των 30.000 εγκεφαλικών επεισοδίων το χρόνο. Απ' τα 200.000 περίπου παιδιά στη χώρα μας, που έχουν ανάγκη ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, μόνον τα 14.000 πηγαίνουν σε κάποιο δημόσιο ή ιδιωτικό ειδικό σχολείο ή ειδική τάξη. Τα υπόλοιπα 186.000 παιδιά παραμένουν εγκλωβισμένα στους τέσσερις τοίχους των σπιτιών τους...

ΔΗΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Τροφεία - «φωτιά» στους παιδικούς σταθμούς

Αυξημένα τροφεία καλούνται να πληρώνουν κάθε χρόνο οι γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Ζωγράφου, συνέπεια της κυβερνητικής πολιτικής που μετέφερε υποχρεωτικά τους πρώην κρατικούς παιδικούς σταθμούς στους δήμους, χωρίς όμως τους αντίστοιχους πόρους για τη λειτουργία τους, αλλά και της προθυμίας της Δημοτικής Αρχής να αποδεχτεί το ρόλο του φορομπήχτη.

Την κατάργηση της δωρεάν παροχής υπηρεσιών βρεφονηπιακής μέριμνας καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η παράταξη «Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου», με αφορμή την εκχώρηση - με απόφαση του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Αττικής - ακόμα δύο παιδικών σταθμών του πρώην ΙΒΣΑ στο δήμο. «Με την εκχώρηση των δύο παιδικών σταθμών ολοκληρώνεται μία διαδικασία κατακερματισμού και διάλυσης των δημόσιων δομών της βρεφονηπιακής μέριμνας. Η διαδικασία αυτή δε συνιστά δημοκρατική αποκέντρωση, αλλά τσάκισμα του όποιου δημόσιου χαρακτήρα των παιδικών σταθμών και μετάλλαξή τους με την επιβολή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων λειτουργίας», τονίζει η παράταξη στην ανακοίνωσή της.

Η «Δημοτική Πρωτοβουλία» υπογραμμίζει τις πρώτες συνέπειες αυτής της πολιτικής επιλογής, που είναι, κατ' αρχήν, η επιβολή τροφείων στις λαϊκές οικογένειες. «Η επιχορήγηση του υπουργείου Υγείας και του δήμου ελαττώνεται σταδιακά, στο μέτρο της αυξανόμενης οικονομικής επιβάρυνσης των γονέων. Σήμερα από την επιχορήγηση δεν καλύπτονται καν τα λειτουργικά έξοδα και η προμήθεια στοιχειωδών αναλώσιμων υλικών», σημειώνεται στην ανακοίνωση. Τέλος, η «Δημοτική Πρωτοβουλία» υπογραμμίζει τη θέση της «υπέρ ενός ενιαίου, δημόσιου δικτύου βρεφονηπιακής μέριμνας και πρόνοιας, χωρίς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια».

Στάση εργασίας στη Νομαρχία Αθηνών

Με 24ωρη προειδοποιητική απεργία κλιμακώνουν οι εργαζόμενοι στη Νομαρχία Αθηνών τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν τη Δευτέρα, διεκδικώντας την ικανοποίηση μιας σειράς θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων. Οι εργαζόμενοι, από τη Δευτέρα μέχρι και σήμερα, πραγματοποιούν τρίωρες στάσεις εργασίας, από τις 11.30 το πρωί έως τις 2.30 το μεσημέρι, ενώ αύριο Πέμπτη θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου. Τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στηρίζει και η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας.

Οι εργαζόμενοι ζητούν: Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων στις μετακινήσεις. Καταβολή της εκλογικής αποζημίωσης, των υπερωριών του 2002 και του τρέχοντος έτους, καθώς και του ενιαίου επιδόματος, που θα εξισώνει τους μισθούς των υπαλλήλων στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Επίσης διεκδικούν: Εφαρμογή των βαρέων και ανθυγιεινών σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, καθώς και εφαρμογή του πλαισίου υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Νέες οδηγίες για την προστασία των γυναικών προσφύγων

Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την καλύτερη προστασία των γυναικών προσφύγων από τη βία, δημοσιοποίησε η Υπατη Αρμοστεία (ΥΑ) του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η νέα έκδοση έχει τίτλο: «Σεξουαλική βία και βία βασισμένη στο φύλο κατά προσφύγων, επαναπατριζόμενων προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων: Οδηγίες για πρόληψη και αντιμετώπιση».

Στις 158 σελίδες των αναθεωρημένων οδηγιών, υπάρχουν πρακτικές για την αντιμετώπιση του προβλήματος της σεξουαλικής βίας ενάντια σε γυναίκες και κορίτσια πρόσφυγες. Αναλύεται πως ανάλογα με την περίπτωση κακομεταχείρισης ή βίας προσφέρεται η σχετική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων των αναγκών για νομική αποκατάσταση και πρόσβασης σε ιατρική, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη.

Ο βοηθός του ύπατου αρμοστή, Καμέλ Μορζάν, παρουσιάζοντας τις οδηγίες δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως οι αναθεωρημένες οδηγίες δεν ανήκουν μόνο στην ΥΑ. «Οι οδηγίες προορίζονται για χρήση από όλους τους ανθρωπιστικούς και αναπτυξιακούς εταίρους, που εργάζονται υπέρ των προσφύγων και άλλων εκτοπισμένων πληθυσμών». Παράλληλα, η ΥΑ καλεί «τις ανθρωπιστικές και αναπτυξιακές κοινότητες να ενώσουν τις δυνάμεις τους στην καταπολέμηση της βίας στις γυναίκες πρόσφυγες».

Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί ξυλοδαρμό, έχει βιαστεί ή έχει κακοποιηθεί με οποιοδήποτε άλλο τρόπο στη διάρκεια της ζωής, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Δύο εκατομμύρια γυναίκες διακινούνται μεταξύ ενός ή περισσοτέρων κρατών το χρόνο, ενώ στην Αφρική, πάνω από 90 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια είναι θύματα ακρωτηριασμού γεννητικών οργάνων, εκτιμά ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ