ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Επιτέλους λύστε, τώρα, τα προβλήματα των πολιτικών προσφύγων»!

Μεγάλη εκδήλωση - συγκέντρωση χιλιάδων επαναπατρισμένων Πολιτικών Προσφύγων στον Αγ. Νικόλαο Νάουσας

Περισσότεροι από 5.000 επαναπατρισθέντες πολιτικοί πρόσφυγες που ήρθαν με κάθε μεταφορικό μέσο από όλα τα μέρη της Ελλάδας συμμετείχαν στην 12η καθιερωμένη συνάντησή τους που έγινε την Κυριακή στον Αγιο Νικόλαο Νάουσας. Πρόκειται για μια από τις μαζικότερες κοινωνικές - πολιτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιείται στη χώρα μας με διοργανωτή το Κεντρικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Πολιτικών Προσφύγων.

Για μια ακόμη φορά, ο Αγιος Νικόλαος της Νάουσας έγινε ο χώρος του ανταμώματος των μαχητών και μαχητριών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ που, μαζί με τις άλλες χιλιάδες αγωνιστών που 'πεσαν στα πεδία των μαχών, αντιστάθηκαν τα χρόνια εκείνα στα καταχθόνια σχέδια του αγγλοαμερικανικού ιμπεριαλισμού, που θέλησαν να πνίξουν τη φωνή του ΕΑΜ, να διαλύσουν τον ΕΛΑΣ και να εξοντώσουν το ΚΚΕ, για να υποτάξουν τον αγωνιστή λαό μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι νέοι, παιδιά και εγγόνια των πολιτικών προσφύγων συμμετέχουν στις εκδηλώσεις αυτές.

Ηταν πολλοί οι εκπρόσωποι μαζικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν τους συγκεντρωμένους, ενώ εκπροσωπώντας το ΚΚΕ, ο Γ. Νταφούλης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και γραμματέας της Περιοχής, απηύθυνε εγκάρδιο αγωνιστικό χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους. Ο ομιλητής, αφού επισήμανε ότι η 12η πανελλαδική εκδήλωση των πολιτικών προσφύγων συμπίπτει με την ωμή επέμβαση των ΝΑΤΟικών στην ΠΓΔΜ, πρόσθεσε, ανάμεσα στα άλλα: «Εσείς γνωρίζετε καλά τι σημαίνει ιμπεριαλιστική επέμβαση, με όποιον μανδύα και αν ντύνεται. Τότε, πριν 52 χρόνια χτύπησαν το λαϊκό κίνημα και τους πρωτοπόρους αγωνιστές - μαχητές του ΔΣΕ για να... σώσουν τη χώρα μας από την "κομμουνιστική απειλή". Τώρα, εδώ και μια δεκαετία, χτυπάνε τμηματικά τους λαούς των Βαλκανίων για να τους σώσουν από τις "εθνικές αντιπαραθέσεις" και να τους εκπολιτίσουν με τα δικά τους "δημοκρατικά ιδεώδη"».

Ο κεντρικός ομιλητής, ο πρόεδρος της ΠΕΕΠΠ Γρηγόρης Φώτου, τόνισε ανάμεσα στα άλλα: Πέρασαν 20 και πλέον χρόνια από τότε που δειλά - δειλά άνοιξαν οι πόρτες του επαναπατρισμού, ενώ για αρκετές χιλιάδες αγωνιστές και τα παιδιά τους οι πόρτες αυτές παραμένουν ακόμα κλειστές. Δεκαπέντε χιλιάδες υποχρεώθηκαν να παραμείνουν στην προσφυγιά και να πεθάνουν εκεί επειδή δεν πρόλαβαν να επαναπατριστούν στα πολύ σφιχτά χρονικά πλαίσια που έθετε ο Ν.1539/85 και οι υπουργικές αποφάσεις τους. Κατήγγειλε ακόμη ότι παιδιά πολιτικών προσφύγων δε γίνονται δεκτά στην πατρίδα επειδή οι γονείς τους πέθαναν στην προσφυγιά και εδώ είναι διαγραμμένοι απ' τα Μητρώα Κοινότητας λόγω της συμμετοχής τους στο ΕΑΜ και το ΔΣΕ, μια πρακτική που ακολούθησε το εμφυλιοπολεμικό κράτος του δωσιλογισμού.

Τέλος, κάλεσε σε πλατύτερη συσπείρωση τους πολιτικούς πρόσφυγες για καλύτερη οργάνωση της πάλης τους και για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την αδικία που γίνεται σε βάρος τους, καθώς πολλά από τα προβλήματά τους παραμένουν άλυτα και σήμερα.

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης που διάβασε ο Γ. Σύρος, μέλος του ΚΣ της ΠΕΕΠΠ, τονίζεται ότι «παραμένουν άλυτα τα προβλήματα που απασχολούν τους πολιτικούς πρόσφυγες και οι απαντήσεις που τελευταία παίρνουμε από τους αρμόδιους υπουργούς είναι περιφρονητικές, αφού μας απαντάνε, ότι η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει όλες τις ευαισθησίες της προς εμάς! Θέλουν να αγνοούν ότι υπάρχουν πάρα πολλοί επαναπατρισθέντες πολιτικοί πρόσφυγες που, σύμφωνα με το νόμο 1539/85, δεν έχουν τη δυνατότητα ν' αναγνωρίσουν τα χρόνια απασχόλησής τους στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης γήρατος. Με το θέμα της ένταξής μας στους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς της Ελλάδος, ιδιαίτερα για τις ηλικίες κάτω των 55 χρόνων για τους άνδρες και κάτω των 50 για τις γυναίκες, έχει δημιουργηθεί ένας λαβύρινθος που κανένας από τους υπαλλήλους του ΙΚΑ δεν μπορεί να δώσει σωστές εξηγήσεις στους ενδιαφερόμενους».

Στο χαιρετιστήριο τηλεγράφημα προς τους πολιτικούς πρόσφυγες που παραμένουν ακόμα στην προσφυγιά, το οποίο διάβασε ο Κ. Κατσιάβαλος, μέλος του ΚΣ της ΠΕΕΠΠ, οι επαναπατρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες στέλνουν «.. αδελφικό αγωνιστικό χαιρετισμό και διαβεβαιώνουν ότι "θα εντείνουμε τις συνεχείς προσπάθειές μας και την πάλη που κάνουμε για να επιστρέψετε επί τέλους στην πατρίδα μαζί με τις οικογένειές σας, για την οποία παλέψατε να είναι ελεύθερη και ανεξάρτητη, αλλά που, δυστυχώς, σαν αντάλλαγμα αντιμετωπίζετε την άρνηση της Πολιτείας για την επιστροφή σας».

Χαιρέτισαν επίσης, η Σ. Βαρδαγιαννίδου, εκ μέρους της ΠΕΕΠ Νάουσας, ενώ στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα συμμετείχαν η χορωδία Εθνικής Αντίστασης, το Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας, το συγκρότημα Παζαρέντζη, ενώ ενθουσίασαν τους συγκεντρωμένους τα ποντιακά συγκροτήματα από την Επανωμή Νάουσας.

Ελαμψε το «άστρο» του καπετάν Διαμαντή

Από την εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων της προτομής του καπετάν Διαμαντή και των εγκαινίων του Μουσείου

Γ. Λιονάκης

Από την εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων της προτομής του καπετάν Διαμαντή και των εγκαινίων του Μουσείου
Κάτω Αγόριανη. Ενα από τα χωριά που έδρασε και μεγαλούργησε ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας (ΔΣΕ). Εκεί βρισκόταν το Αρχηγείο της Παρνασσίδας, εκεί πολέμησε και σκοτώθηκε, από τις δυνάμεις του μοναρχοφασισμού στις 21 Ιούνη του 1949, μαχόμενος για μια ελεύθερη Ελλάδα, για το σοσιαλιστικό μέλλον της χώρας, ο θρυλικός καπετάν Διαμαντής - Γιάννης Αλεξάνδρου.

Το σπίτι του, από τα τελευταία του χωριού καθώς ανεβαίνουμε προς τις κορφές του Παρνασσού, μετατράπηκε, την περασμένη Κυριακή, σε μουσείο της Εθνικής Αντίστασης και λαογραφικό, μετά από πολύχρονες και επίπονες προσπάθειες της Ενωσης Φίλων Μνήμης του Διαμαντή, με την πολύτιμη συνεισφορά των απογόνων του καπετάν Διαμαντή και φίλων του. Παράλληλα, έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Διαμαντή, που κοσμεί πλέον την αυλή του σπιτιού, ενώ, τιμήθηκαν τα αδέρφια του Διαμαντή - Τάσος, Ανδρέας και Θύμιος - που γεννήθηκαν στο ίδιο σπίτι και έπεσαν μαχόμενα για τα ίδια ιδανικά.

Το 1946 ο Διαμαντής αναδείχτηκε ο αρχηγός και οργανωτής των πρώτων ομάδων του ΔΣΕ στη Ρούμελη. Διοικητής συγκροτήματος στην αρχή και, στη συνέχεια, διοικητής του Αρχηγείου Παρνασσίδας. Από τις αρχές του 1948 ανέλαβε διοικητής του Αρχηγείου Ρούμελης - της ΙΙ Μεραρχίας του ΔΣΕ. Πήρε διαδοχικά τους βαθμούς του αντισυνταγματάρχη, του συνταγματάρχη και το Σεπτέμβρη του 1948 το βαθμό του υποστρατήγου του ΔΣΕ. Νωρίτερα, στην Εθνική Αντίσταση, είχε φτάσει στο βαθμό του Ταγματάρχη και διοικητή συντάγματος του ΕΛΑΣ.

Η εκδήλωση άνοιξε με τα αποκαλυπτήρια της προτομής, 52 χρόνια μετά το θάνατο του κομμουνιστή καπετάνιου. Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Γιάννης Βούζας (Λαδιάς), πρόεδρος της Ενωσης Φίλων Μνήμης του Διαμαντή, που είπε ότι «οι αγωνιστές που πολέμησαν με τον Διαμαντή και επέζησαν μετά τη δραματική ήττα του ΔΣΕ, κρατάνε ζωντανό στη μνήμη τους τον Διαμαντή και θεωρούν καθήκον τους να μεταλαμπαδεύσουν στη νέα γενιά την πραγματική ιστορία της πατρίδας μας, που συστηματικά και συνεχώς διαστρεβλώνεται».

Ο Γ. Μαντζώρος, συναγωνιστής του καπετάν Διαμαντή, φίλος του από το δημοτικό σχολείο και δωρητής του ανδριάντα, θα πει: «Ο Διαμαντής αγωνιζόταν για την ελευθερία του λαού και τον αγώνα αυτόν είχε καταστήσει σκοπό και νόημα της ζωής του». Επίσης, ήταν ο εμπνευστής του ρητού που υπάρχει κάτω από τον ανδριάντα: «Πολλούς γενναίους άνδρες γέννησε η Παρνασσίδα που υπερείχαν κατά την ανδρεία και τις άλλες αρετές. Αλλά όσο ο ήλιος υπερέχει των άστρων, τόσον ο Διαμαντής υπερτερεί των άλλων και κατά τα δύο».

Από την Επιτροπή Περιοχή Στερεάς Ελλάδας του ΚΚΕ, ο Γ. Παναγής, χαιρετίζοντας θα υπογραμμίσει πως «με τα εγκαίνια του μνημείου γίνεται ακόμα εντονότερα φανερή η αντίθεση ανάμεσα στα αισθήματα του λαού και την επίσημη αντιμετώπιση από το κράτος που οικοδομήθηκε τα τελευταία 50 χρόνια, μετά τη στρατιωτική ήττα του ΔΣΕ. Το κράτος αυτό στάθηκε πάντα εχθρικό απέναντι στις ιδέες της Εθνικής Αντίστασης και του μετέπειτα αγώνα του ΔΣΕ».

Ο ανιψιός του Διαμαντή, Κομνάς Αλεξάνδρου, στο σύντομο χαιρετισμό του, επισήμανε ότι «αυτό το μουσείο, μπορεί να αποτελέσει μια εστία αντίστασης κατά της παγκοσμιοποίησης, που σήμερα θέλει να ισοπεδώσει την ανθρώπινη προσωπικότητα». Ο δήμαρχος Παρνασσίδας Δ. Τζιβάρας, σημείωσε πως «μέσα από αυτό το μνημείο θα προσπαθήσουμε να τηρήσουμε την υπόσχεσή μας στον Διαμαντή, και να αγωνιστούμε για τα ίδια ιδανικά, που σήμερα φαντάζουν πολύ πιο δύσκολα από τότε».

Εκ μέρους του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ, μίλησε ο Φ. Τσέκερης, σημειώνοντας: «Ο ελληνικός λαός σήμερα έχει ανάγκη από ανθρώπους περήφανους σαν τον Διαμαντή, που με τη ζωή τους διδάξανε το ήθος και την αξιοπρέπεια και αυτή η ζωή θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία».

Ο Ν. Σπέντζος, μέλος της ΚΕ του ΔΗΚΚΙ, σημείωσε στο χαιρετισμό του ότι η Γκιώνα και ο Παρνασσός είναι υπερήφανοι που βρίσκονται όλοι μαζί οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης στον τόπο που έδρασε ο καπετάν Διαμαντής.

Να σημειωθεί ότι η Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων, προσέφερε 50.000 δραχμές για να στηθεί το μουσείο και ο Ηλίας Καρατζάς, εκ μέρους του ΔΣ της Ενωσης, σημείωσε πως «νιώθουμε και εμείς υπερήφανοι για την ωραία σας αυτή πράξη». Η Χρ. Γκόγκογλου, γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Αντιστασιακών Τραυματιών Αναπήρων Θυμάτων ΔΣΕ, έδωσε την υπόσχεση πως «εμείς, οι συμμαχητές και συμμαχήτριες του καπετάνιου, θα δίνουμε το παρών στους νέους αγώνες».

Τέλος, ο Χρ. Ραχιώτης, συναγωνιστής του Διαμαντή, αναφέρθηκε στη σημασία της προσωπικότητας του Διαμαντή, ενώ ο Δ. Σούλιος, πρόεδρος του Συλλόγου Αγοριανιτών, ανέφερε δύο περιστατικά από τη ζωή του καπετάν Διαμαντή, που δείχνουν τη μεγαλοσύνη του ηγέτη. Λόγω χρόνου, αρκετοί κατέθεσαν τις γραπτές ομιλίες τους στο προεδρείο της εκδήλωσης - ανάμεσά τους και ο Β. Καΐλλας, πρόεδρος ΠΕΑΕΑ Λαμίας.

Εκτός των άλλων, την εκδήλωση τίμησαν και οι Λ. Γκούνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αντιπρόσωπος Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κ. Γεωργούσης.

ΠΕΡΑΜΑ
Απέκλεισαν το πορθμείο διαμαρτυρόμενοι

Ο για μια ώρα αποκλεισμός του πορθμείου των φέρι μποτ Περάματος - Σαλαμίνας που πραγματοποίησαν οι κάτοικοι και η Δημοτική Αρχή του Περάματος είναι μόνο η αρχή. Αν οι αρμόδιοι δεν αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των τροχαίων στο μοναδικό δρόμο που ενώνει το Πέραμα με τον Πειραιά επισπεύδοντας την ολοκλήρωση του δεύτερου δρόμου, τότε σε 15 μέρες η κινητοποίηση θα επαναληφθεί και θα ακολουθήσει ο αποκλεισμός του λιμανιού του Πειραιά. Αυτό δήλωσε ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος.

Το Πέραμα πληρώνει βαρύ φόρο αίματος. Τα τροχαία ατυχήματα σκορπούν το θάνατο στις Λεωφόρους Δημοκρατίας και Ειρήνης από το Ικόνιο μέχρι την προβλήτα των φέρι μποτ. Κάθε χρόνο υπάρχουν τουλάχιστον 10 νεκροί και δεκάδες τραυματίες. Οι προτάσεις του δήμου για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι συγκεκριμένες:

Γενική μελέτη των δρόμων Δημοκρατίας και Ειρήνης, εκτέλεση των απαραίτητων παρεμβάσεων και επιτάχυνση των ρυθμών κατασκευής του δεύτερου δρόμου. Υποχρεωτική κίνηση όλων των βυτιοφόρων πετρελαιοειδών και των βαρέων οχημάτων από το δρόμο που υπάρχει μέσα στο λιμάνι. Μεταφορά των φέρι μποτ σε χώρο του ναυτικού. Αμεση υλοποίηση των πεζογεφυρών στον ΑΡΜΟ και στο ΤΕΛ. Ακόμα να πραγματοποιηθούν οι παρεμβάσεις που έχουν εγκριθεί ήδη από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Ο δήμος και οι κάτοικοι αντιδρούν επίσης στη μεταφορά της Τροχαίας από την περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ