ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φτωχότερη η τέχνη

Κηδεύεται σήμερα, δημοσία δαπάνη, από το Α' Νεκροταφείο ο Σίμων Καράς. "Εφυγε" ο Γιάννης Φέρμης

Αφιέρωσε τη ζωή του στην ελληνική παραδοσιακή μουσική, συλλέγοντας, διασώζοντας και διαδίδοντάς την. Ο Σίμων Καράς,ο μεγάλος δάσκαλος και ακούραστος επιστήμονας - ερευνητής του μουσικού μας πολιτισμού, δεν υπάρχει πια, όμως το δημιουργικό έργο που άφησε πίσω του είναι ανεκτίμητο, τεράστιο σε όγκο και ποιότητα. Πλήρης ημερών, σε ηλικία 96 χρόνων, άφησε την τελευταία του πνοή, προχτές το βράδυ (11μ.μ.), στο "Σισμανόγλειο", όπου νοσηλευόταν εδώ και αρκετό καιρό. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα το μεσημέρι, δημοσία δαπάνη, από το Α Νεκροταφείο, ενώ η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί στις 2μ.μ., στη Μητρόπολη Αθηνών. Η σορός του μέχρι εκείνη την ώρα θα εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι του "Συλλόγου προς διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής" (Ερσης 9 και Πουλχερίας, λόφος Στρέφη).

Η καταγραφή χιλιάδων δημοτικών τραγουδιών και αρκετών σελίδων εκκλησιαστικής μουσικής αποτελούν την παρακαταθήκη του στον πολιτισμό μας, που τόσο λάτρεψε και μετέδωσε στους πολυπληθείς μαθητές του. Από το 1920 μέχρι το 1975 "όργωσε" την Ελλάδα, συλλέγοντας με μεγάλες δυσκολίες και καταγράφοντας πάνω από 25.000 δημοτικά τραγούδια. Θέτοντας τις βάσεις της μουσικής παλαιογραφικής έρευνας και της μεταγραφής βυζαντινών και μεταβυζαντινών μουσικών κωδίκων κατέγραψε πάνω από 70 τόμους εκκλησιαστικής μουσικής.

Γεννημένος το 1903 στο Στροβίτσι (Λέπρεον) Ολυμπίας μαθαίνει την ελληνική μουσική κοντά στον ιερέα Στάθη Λαμπρινόπουλο. Από το 1920 αρχίζει να συλλέγει δημοτικά τραγούδια καταγράφοντάς τα στη βυζαντινή παρασημαντική, ενώ οκτώ χρόνια αργότερα γράφει μουσική για τις Δελφικές Γιορτές του Αγγελου και της Εύας Σικελιανού. Το 1929 ιδρύει το "Σύλλογο προς διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής", ενώ το 1938 τοποθετείται στην Εθνική Ραδιοφωνία, όπου παραμένει μέχρι το '73 και ιδρύει το Τμήμα Εθνικής Μουσικής (μετά τη διάλυση του Τμήματος το αρχειακό υλικό του διασκορπίζεται). Λίγο αργότερα ταξιδεύει με τους Καλιγά και Πολίτη στην Κωνσταντινούπολη, όπου φωτογραφίζουν βυζαντινά μουσικά χειρόγραφα, τα οποία μεταφέρονται στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Την περίοδο 1940 - 1941 υπηρετεί στο μέτωπο και στη συνέχεια με τη χορωδία του επισκέπτεται τους τραυματίες στα νοσοκομεία για να τους ψυχαγωγήσει. Από το 1957 - 1973 ηχογραφεί συστηματικά και παρουσιάζει από το ραδιόφωνο πάνω 700 εκπομπές, που δίνουν την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να έρθει σ' επαφή με τις τοπικές μουσικές παραδόσεις. Το 1995 ανακηρύχτηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Πολιτισμού αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι "η ανεκτίμητη προσφορά του στο πλαίσιο της 70χρονης δραστηριότητας του Συλλόγου αποτελεί πραγματική κιβωτό της παραδοσιακής μουσικής μας κληρονομιάς, σημείο αναφοράς για την πολιτισμική ταυτότητα και τη συλλογική μας μνήμη".

"Εφυγε" ο Γιάννης Φέρμης

Αθόρυβα, όπως έζησε, έτσι έφυγε, "προχθές", ο ηθοποιός Γιάννης Φέρμης,που τόσο γέλιο χάρισε με τις κινηματογραφικές και θεατρικές ερμηνείες του. Ξεχασμένος, αφότου αποχώρησε από τη σκηνή, ο Γιάννης Φέρμης ζούσε 15 χρόνια τώρα, στη γενέτειρά του Λάρισα, κοντά σε συγγενείς, με μια μικρή σύνταξη 110.000 δρχ. (!) Ποτέ, όμως δε διαμαρτυρήθηκε. Δεν ήθελε να τον λυπούνται, ούτε να γίνεται βάρος. Την τελευταία του πνοή την άφησε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου νοσηλευόταν από τα Χριστούγεννα, χτυπημένος από την επάρατο. Ο Γιάννης Φέρμης γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1920 και προσφυγόπουλο ήρθε στη Λάρισα το 1921. Σπούδασε στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από όπου ξεκίνησε και τη σταδιοδρομία του.

"Διάλογοι" τεχνών

Δέκα γοητευτικούς "Διαλόγους ανάμεσα στην εικόνα, το λόγο και τη μουσική" προτείνουν η "Ορχήστρα των Χρωμάτων" και το Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη.Οπως ανακοίνωσαν χτες εκπρόσωποι των δύο οργανισμών, (ο Ζυλ Ντασσέν λόγω αδιαθεσίας δεν παραβρέθηκε), οι εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν στο ίδρυμα (Πολυγνώτου 9-11, Πλάκα) μέχρι τις 26 του Απρίλη. Η πρώτη εκδήλωση (1/2, 8.30μμ) με θέμα "Η Μελίνα και ένα πιάνο", σε επιμέλεια Μ. Παυλίδου, περιλαμβάνει παρουσίαση βίντεο, βασισμένο σε αρχειακό υλικό για της ζωή της Μ. Μερκούρη (το επιμελήθηκε η Δ. Τζαφέρη), και μουσικές διαδρομές στο πιάνο από τους Ντόρα Μπακοπούλου, Μίλτο Λογιάδη, Γιώργο Κουρουπό,σε έργα συνθετών, με τους οποίους συνεργάστηκε. (Είσοδος ελεύθερη, με προσκλήσεις). Οπως εξήγησε η Ι. Ηλιοπούλου, εκ μέρους της Ορχήστρας, "σκοπός του προγράμματος "Διάλογοι" είναι να καταδείξει το διαρκές μυστικό του ανθρώπου, τη δύναμη της ευαισθησίας του".

Ο Γ. Κουρουπός, καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας, αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού είπε, μεταξύ άλλων, ότι "δεν είναι η καλύτερη εποχή για τον πολιτισμό, όμως νομίζω ότι δεν υπάρχει ανησυχία για το μέλλον της ορχήστρας. Κάνουμε προσπάθειες να βρούμε και νέες πηγές εσόδων".

  • Η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Εκπολιτιστικών Σωματείων Ηλείων θα πραγματοποιήσει εκδήλωση για την πρωτοχρονιάτικη πίτα της, την 1η του Φλεβάρη, στις 6μμ, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ευελπίδων 14, δίπλα από τα Δικαστήρια - παλιά Σχολή Ευελπίδων).

Η γαλλική πρεσβεία, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και η εφημερίδα το "Βήμα" διοργανώνουν σήμερα στο Γαλλικό Ινστιτούτο (7.30μμ) στρογγυλή τράπεζα με θέμα "Ευρω - Πανεπιστήμιο: Η οικοδόμηση μιας Ευρώπης της γνώσης". Συμμετέχουν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές Σούζι Χαλίμι (σύμβουλος του γαλλικού υπουργείου Παιδείας), Ζαν - Πιερ Ροσί (σύμβουλος του Γάλλου υπουργού Εθνικής Παιδείας), Αλέν Γκοντεμέρ (αντιπρόεδρος της διάσκεψης των προέδρων των γαλλικών πανεπιστημίων), Παναγιώτης Γετίμης και Γιάννης Πανούσης και η δημοσιογράφος Συλβάνα Ράπτη.

Η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών οργανώνει αύριο, στις 6.30μμ, στην αίθουσα "Μ. Αβέρωφ" (Γενναδίου 8, 7ος όροφος) εκδήλωση με θέμα "Νέα τάξη πραγμάτων". Θα μιλήσουν ο δημοσιογράφος Παύλος Ναθανήλ και η ποιήτρια Ελευθερία Αναγνωστάκη - Τζαβάρα.

  • Αφιερωμένη στη Δόρα Στράτου και στη συμπλήρωση 11 χρόνων από το θάνατό της, είναι η εκδήλωση που διοργανώνει στις 8 Φλεβάρη (8.30 μμ) το Θέατρο Ελληνικών Χορών "Δόρα Στράτου".Πρόκειται για μία μουσικοχορευτική παράσταση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Είσοδος μόνο με προσκλήσεις. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 32.44.395.

Ανεκτίμητη υπήρξε για το μουσικό μας πολιτισμό η προσφορά του Σίμωνα Καρά

Ο Γιάννης Φέρμης

Μαρτυρία Β. Εφραιμίδη για το "Εμπρός"

Το θέατρο "Εμπρός" και οι Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού,σε συνεργασία με την ΕΣΗΕΑ,αφιέρωσαν την περασμένη βδομάδα μια παράσταση με τον "Γυάλινο Κόσμο" του Τένεσι Ουίλιαμς στους δημοσιογράφους, θέλοντας να τιμήσουν την προσφορά όσων εργάστηκαν στα τυπογραφεία, στα οποία σήμερα στεγάζεται το θέατρο. Προσκεκλημένος ήταν και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Εφραιμίδης,ο οποίος λόγω υποχρεώσεών του στις Βρυξέλλες ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση "γραπτά". Χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία αυτή, μεταξύ άλλων γράφει: "Ημουν ανάμεσα σε αυτούς στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1950. Τα σκληρά, δύσκολα γενικά για το λαό μας, ειδικά για τον Τύπο, πιο καταθλιπτικά για τον αριστερό - δημοκρατικό.Χαρακτηριστική περίπτωση της "Αυγής". Η μια μετά την άλλη οι επιχειρήσεις που διέθεταν τυπογραφεία αρνούνταν με αστήριχτα προσχήματα να δεχτούν την έκδοσή της. Η φοβέρα εκδηλώθηκε με πιέσεις, απειλές, εκβιασμούς στις επιχειρήσεις: "μην τολμήσετε να αναλάβετε την εκτύπωση, θα έχετε συνέπειες". Το "Εμπρός" των Καλαποθάκηδων δέχτηκε να την εκτυπώσει. "Το "Εμπρός", μου είπε ο εκπρόσωπός του, διαφωνεί με τις τοποθετήσεις που θα έχει η εφημερίδα. Δε δέχεται όμως τη φίμωση του Τύπου. Συμφωνούμε και μπορείτε να εκτυπώνεστε στα τυπογραφεία του Ψυρρή". Συναισθηματικά, πολιτικά, θεώρησα χρέος μου να καταθέσω αυτή τη μαρτυρία σαν οφειλόμενη τιμή στην εντιμότητα, στη δημοκρατικότητα των Καλαποθάκηδων του "Εμπρός"".

Το Εθνικό Βραβείο Μετάφρασης "Premi Nationali per la Traduzione" του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας, απονεμήθηκε στον Μπάμπη Λυκούδη για τη μετάφραση του βιβλίου της Ιταλίδας καθηγήτριας της Αγγλικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο "La Sapienza" της Ρώμης, Νάντια Φουζίνι "Περισσότερο απ' όλα μού άρεσε το στόμα".Το βιβλίο, που έγινε μπεστ σέλερ στην Ιταλία και σημείωσε μεγάλη επιτυχία στη Γερμανία, κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις "Εκκρεμές".

"Για τον Σεφέρη και για την Κύπρο" είναι το θέμα των φροντιστηριακών εργασιών που θα παρουσιάσει σήμερα στο "Σπίτι της Κύπρου" (8.30μμ) το Τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής - Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι εργασίες των φοιτητών του Γ και Ε εξαμήνου, με την επίβλεψη του καθηγητή Φώτη Δημητρακόπουλου, περιλαμβάνουν ακρόαση - παρουσίαση ποιημάτων του Σεφέρη, μουσική επένδυση, σχέδια ζωγραφικής, φωτοτυπίες χειρογράφων του Σεφέρη, φωτογραφίες, προβολή διαφανειών και παράσταση του ποιήματος "Στα περίχωρα της Κερύνειας". Την παρουσίαση των εργασιών θα χαιρετίσει ο πρόεδρος του Τμήματος Νικόλαος Χρόνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ