ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΟΕ ΟΤΑ
Θεωρεί επιτακτική ανάγκη το πρόγραμμα «Καλλικράτης»

Την πρόταση της ΔΑΣ ΟΤΑ για κατηγορηματική απόρριψη του σχεδίου καταψήφισε η ΠΑΣΚΕ που έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην Ομοσπονδία

Μονόδρομος οι ταξικοί αγώνες ενάντια στον αντιλαϊκό σχεδιασμό της κυβέρνησης
Μονόδρομος οι ταξικοί αγώνες ενάντια στον αντιλαϊκό σχεδιασμό της κυβέρνησης
Πλήρη στήριξη στο αντιλαϊκό πρόγραμμα «Καλλικράτης» προσφέρει η ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ-ΟΤΑ), στην οποία η ΠΑΣΚΕ έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Αυτό επιβεβαιώθηκε και στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, όπου η ΠΑΣΚΕ απέρριψε την πρόταση των ταξικών δυνάμεων, της ΔΑΣ ΟΤΑ, για καταδίκη του προγράμματος «Καλλικράτης». Ενώ πριν λίγες μέρες η ΠΑΣΚΕ με ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής το κρίνει θετικό και αναγκαίο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παρατάξεις ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Συνδικαλιστική Κίνηση» (ΣΥΡΙΖΑ) απέφυγαν να πάρουν θέση για την πρόταση των ταξικών δυνάμεων.

Στην πρότασή της η ΔΑΣ ΟΤΑ επισημαίνει ότι η προτεινόμενη παραπέρα μείωση του αριθμού των ΟΤΑ και η διεύρυνση του χώρου ευθύνης τους γίνεται «για την ισχυρότερη κρατική παρέμβαση, για τη δημιουργία ευνοϊκότερων όρων για επενδύσεις επιχειρηματικών ομίλων στα νέα (...) τοπικοαυτοδιοικητικά σχήματα». Ετσι, προωθείται αποτελεσματικότερα «η στρατηγική των ιδιωτικοποιήσεων, των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου. Επιπλέον, με τη μεταφορά στους ΟΤΑ των κοινωνικών τομέων της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας θα διαλυθεί ο όποιος ενιαίος χαρακτήρας υπάρχει ακόμα σε αυτούς τους τομείς. Με αποτέλεσμα την ένταση της ταξικής διαφοροποίησης, την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, την επέκταση της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης και την πρόσθετη επιβάρυνση του λαού, στη βάση της λογικής της ανταποδοτικότητας και επιχειρηματικότητας».

Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΑΣ απορρίπτει κατηγορηματικά το κυβερνητικό σχέδιο «Καλλικράτης» και σημειώνει ότι θα πρωτοστατήσει «να αναπτυχθούν αγώνες για να μη γίνει πράξη ο αντιλαϊκός σχεδιασμός της κυβέρνησης, στην προοπτική γενικότερων κοινωνικοοικονομικών ανατροπών». Καταλήγοντας αναδεικνύει την ανάγκη διεκδίκησης αιτημάτων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και έρχονται σε σύγκρουση με αυτές τις πολιτικές. Αιτήματα όπως: Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου που καθιστά επιχειρήσεις τους ΟΤΑ, πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ακόμα ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα και άλλα.

Στην αντίπερα όχθη η ΠΑΣΚΕ, μέσω της ανακοίνωσης της Εκτελεστικής Επιτροπής, θεωρεί ότι το πρόγραμμα «Καλλικράτης» αποτελεί «επιτακτική ανάγκη» και πιο κάτω σημειώνει πως «η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση είναι στη σωστή κατεύθυνση και κρίνεται κατ' αρχήν θετικά από την ΠΟΕ ΟΤΑ». Για την ΠΑΣΚΕ το μόνο που απομένει είναι «για να υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα, να «κλείσουν» όλα τα εκκρεμή ζητήματα που το σχέδιο διαβούλευσης δεν ξεκαθαρίζει». Οπως, ποιες κρατικές αρμοδιότητες μεταφέρονται, η ανακατανομή των αρμοδιοτήτων και ο τρόπος απόδοσης των πόρων, η αναλυτική κοστολόγηση του όλου εγχειρήματος και άλλα. Πρόκειται για μια συνειδητά τεχνοκρατική προσέγγιση, που έχει στόχο να συγκαλύψει τους αντεργατικές και αντιλαϊκές στοχεύσεις, όπως αυτές αναδεικνύονται και στην πρόταση της ΔΑΣ.

Νομοσχέδιο για την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης

Ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος παραμένει στο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ επανέρχεται κουτσουρεμένος ο θεσμός του αυτοδιοίκητου

Σε ...λίφτινγκ της νομοθεσίας για την επιλογή της ηγεσίας στις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης, προχωρά η κυβέρνηση, χωρίς, ωστόσο, να αλλάζει την ουσία του υπάρχοντος νομοθετήματος, αφού και πάλι τον πρώτο και τελευταίο λόγο θα έχει το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ χρησιμοποιείται «ως φύλλο συκής» η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Με το ίδιο νομοσχέδιο επαναφέρεται κουτσουρεμένος και χειρότερος ο θεσμός του αυτοδιοίκητου των μεγάλων δικαστηρίων, αφού καθιερώνεται η αρχαιότητα στους υποψήφιους αλλά και κώλυμα ακόμη και για μια απλή επίπληξη.

Με το νομοσχέδιο που έδωσε χτες στη δημοσιότητα για διαβούλευση ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης στην ηγεσία Ανωτάτων Δικαστηρίων, (δηλαδή για την επιλογή των προέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, του γενικού επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του γενικού επιτρόπου των διοικητικών δικαστηρίων) θα προεπιλέγονται για κάθε θέση αρχικά με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έξι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, που έχουν τα τυπικά προσόντα. Τα ονόματα των έξι προεπιλεγμένων θα διαβιβάζονται στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, η οποία θα εκφράσει θετική γνώμη για τους τρεις από τους έξι υποψηφίους και αφού προηγουμένως καλέσει σε ακρόαση και τους έξι. Σημειώνεται ότι η διάσκεψη των προέδρων θα εκφράζει τη γνώμη της ομόφωνα ή με πλειοψηφία τουλάχιστον των 4/5 των μελών της. Ωστόσο, το Υπουργικό Συμβούλιο θα είναι αυτό που θα αποφασίζει, χωρίς να δεσμεύεται από την επιλογή της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης προσπάθησε «να καλυφθεί» πίσω από το άρθρο 90 του Συντάγματος, ότι δηλαδή είναι συνταγματική επιταγή η επιλογή της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων από το Υπουργικό Συμβούλιο, χωρίς να αναφερθεί στις ευθύνες του κόμματός του για τη μη αναθεώρηση αυτού του άρθρου κατά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση.

Μάλιστα, ερωτώμενος για το αίτημα των δικαστικών ενώσεων, η προεπιλογή της ηγεσίας να γίνεται από τις Ολομέλειες των οικείων δικαστηρίων και οι προτάσεις αυτές να κατατίθενται στο υπουργικό συμβούλιο, ο Χ. Καστανίδης δικαιολογήθηκε πως η κυβέρνηση δε θα ήθελε η επιλογή της ηγεσίας να γίνει θέμα συζητήσεων και αντιπαραθέσεων από το δικαστικό Σώμα...

Στο μεταξύ, με το νομοσχέδιο επανέρχεται το αυτοδιοίκητο σε 14 μεγάλους δικαστικούς σχηματισμούς της χώρας (σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά). Ο Χ. Καστανίδης ισχυρίστηκε, βέβαια, ότι η επαναφορά του αυτοδιοίκητου ενισχύει το κύρος της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Ωστόσο, το αυτοδιοίκητο που επαναφέρει τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ χειρότερο από το προηγούμενο γιατί:

  • Καθιερώνεται η αρχαιότητα ως βασικό κριτήριο εκλογιμότητας. Υποψήφιοι για τη θέση προέδρου ή εισαγγελέα μπορεί να είναι μόνο οι πέντε έως 20 αρχαιότεροι, ανάλογα με τον αριθμό των οργανικών θέσεων του δικαστηρίου και υποχρεωτικά οι αρχαιότεροι εφέτες.
  • Καθιερώνεται κώλυμα εκλογής, που αυτό, όμως, μπορεί να είναι και μια απλή επίπληξη και οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν πως μπορεί με το παραμικρό να δοθεί επίπληξη σ' ένα δικαστικό λειτουργό.
ΗΣΑΠ
Κλειστό το τμήμα «Ειρήνη - Κηφισιά»

Εκτός λειτουργίας, λόγω ανακαίνισης της σιδηροδρομικής γραμμής, αναμένεται να τεθεί το τμήμα του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου «Ειρήνη - Κηφισιά» την Κυριακή 31 Δεκέμβρη. Η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού σε αυτό το κομμάτι θα πραγματοποιείται από τη λεωφορειακή γραμμή «Χ5», που η αφετηρία της θα είναι επί της Νερατζιωτίσσης, απέναντι από την είσοδο του σταθμού «Ειρήνη», και το τέρμα της στην πλατεία Πλατάνου στην Κηφισιά.

Παράλληλα, στην κυκλοφορία δόθηκε ο σταθμός «Ανω Πατήσια» στο ρεύμα προς Πειραιά από τη Δευτέρα 25 Γενάρη. Ωστόσο, η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού δε σταματά εδώ, καθώς το τμήμα της γραμμής «Φάληρο - Καλλιθέα» θα παραμείνει κλειστό μέχρι και την Πέμπτη 1η Απρίλη. Η εξυπηρέτηση των επιβατών γίνεται από τη λεωφορειακή γραμμή «Χ13», ένα δρομολόγιο που μπορεί να διαρκέσει από 25 λεπτά έως και μία ολόκληρη ώρα, τις ώρες αιχμής! Σημειώνεται ότι το έργο έχει ξεπεράσει κατά πολύ το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του κι αναμένεται να λήξει, σύμφωνα με τη διοίκηση, τον ερχόμενο Ιούνη.


Ζητάμε συγγνώμη

ΓΙΑΝΝΟΥ ΜΙΝΑ
ΓΙΑΝΝΟΥ ΜΙΝΑ
Σε ένα σοβαρό λάθος υπέπεσε χτες η εφημερίδα μας, καθώς, δημοσιεύτηκε προσφορά συντρόφων από τη Θεσσαλονίκη στη μνήμη της παλαίμαχης κομμουνίστριας Μίνας Γιάννου, από λειψή επαγρύπνηση. Ο «Ρ», για το απαράδεκτο αυτό λάθος, το ελάχιστο που μπορεί να κάνει, είναι να ζητήσει συγγνώμη από τη συντρόφισσα Μίνα Γιάννου, ευχόμενος να ζήσει για πολλά ακόμη χρόνια, ζητά επίσης συγγνώμη από τους οικείους της και τους αναγνώστες του.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Παραμένουν σε εγρήγορση

Επικεντρώνοντας στο αίτημα αιχμής για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ) και τη θεμελίωση ενός πλαισίου λειτουργίας που θα κατοχυρώνει εργασιακά και επιστημονικά όλους τους εργαζόμενους, το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης παραχώρησε χτες συνέντευξη Τύπου.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν το υπάρχον πλαίσιο - που θεσπίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1997, με το οποίο συγχρηματοδοτούνται τα Κέντρα κατά 50% από τον ΟΚΑΝΑ και 50% από τη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία και τη βιωσιμότητά τους - να μετατραπεί σε ΝΠΔΔ. Παράλληλα, εκφράζουν την ανησυχία τους και παραμένουν σε επαγρύπνηση και μπροστά στο πρόγραμμα «Καλλικράτης», επισημαίνοντας ότι δε θα δεχτούν το κλείσιμο έστω κι ενός ΚΠ, προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι «δεν είμαστε ανοιχτοί σε διαλόγους διαχείρισης ή υποβάθμισης του επιστημονικού μας έργου». Υπενθυμίζεται ότι με το πρόγραμμα «Καλλικράτης», η ανάθεση νέων αρμοδιοτήτων σε δήμους και περιφέρειες θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε περαιτέρω εμπορευματοποίηση δημόσιων ή δημοτικών κοινωνικών υπηρεσιών (Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας) μέσω της «αποκέντρωσης» και της εξάρτησής τους από το τοπικό φορολογικό βάρος.

  • Με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης επιβλήθηκε να γίνει επιστημονική διημερίδα με θέμα: «Πρόληψη επί της ουσίας: Απολογισμός και Προβολή του Εργου των Κέντρων Πρόληψης». Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι - στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους το προηγούμενο διάστημα απέναντι στην πολιτική υποχρηματοδότησης των ΚΠ - αρνήθηκαν να παρουσιάσουν τα παραπάνω στοιχεία στο ΕΚΤΕΠΝ. Το έργο των Κέντρων και τα απολογιστικά στοιχεία για το 2008 θα παρουσιαστούν στη διημερίδα που θα γίνει στις 27 - 28 Φλεβάρη, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ