Παρασκευή 29 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νομοσχέδιο για την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης

Ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος παραμένει στο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ επανέρχεται κουτσουρεμένος ο θεσμός του αυτοδιοίκητου

Σε ...λίφτινγκ της νομοθεσίας για την επιλογή της ηγεσίας στις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης, προχωρά η κυβέρνηση, χωρίς, ωστόσο, να αλλάζει την ουσία του υπάρχοντος νομοθετήματος, αφού και πάλι τον πρώτο και τελευταίο λόγο θα έχει το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ χρησιμοποιείται «ως φύλλο συκής» η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Με το ίδιο νομοσχέδιο επαναφέρεται κουτσουρεμένος και χειρότερος ο θεσμός του αυτοδιοίκητου των μεγάλων δικαστηρίων, αφού καθιερώνεται η αρχαιότητα στους υποψήφιους αλλά και κώλυμα ακόμη και για μια απλή επίπληξη.

Με το νομοσχέδιο που έδωσε χτες στη δημοσιότητα για διαβούλευση ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης στην ηγεσία Ανωτάτων Δικαστηρίων, (δηλαδή για την επιλογή των προέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, του γενικού επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του γενικού επιτρόπου των διοικητικών δικαστηρίων) θα προεπιλέγονται για κάθε θέση αρχικά με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έξι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, που έχουν τα τυπικά προσόντα. Τα ονόματα των έξι προεπιλεγμένων θα διαβιβάζονται στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, η οποία θα εκφράσει θετική γνώμη για τους τρεις από τους έξι υποψηφίους και αφού προηγουμένως καλέσει σε ακρόαση και τους έξι. Σημειώνεται ότι η διάσκεψη των προέδρων θα εκφράζει τη γνώμη της ομόφωνα ή με πλειοψηφία τουλάχιστον των 4/5 των μελών της. Ωστόσο, το Υπουργικό Συμβούλιο θα είναι αυτό που θα αποφασίζει, χωρίς να δεσμεύεται από την επιλογή της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης προσπάθησε «να καλυφθεί» πίσω από το άρθρο 90 του Συντάγματος, ότι δηλαδή είναι συνταγματική επιταγή η επιλογή της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων από το Υπουργικό Συμβούλιο, χωρίς να αναφερθεί στις ευθύνες του κόμματός του για τη μη αναθεώρηση αυτού του άρθρου κατά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση.

Μάλιστα, ερωτώμενος για το αίτημα των δικαστικών ενώσεων, η προεπιλογή της ηγεσίας να γίνεται από τις Ολομέλειες των οικείων δικαστηρίων και οι προτάσεις αυτές να κατατίθενται στο υπουργικό συμβούλιο, ο Χ. Καστανίδης δικαιολογήθηκε πως η κυβέρνηση δε θα ήθελε η επιλογή της ηγεσίας να γίνει θέμα συζητήσεων και αντιπαραθέσεων από το δικαστικό Σώμα...

Στο μεταξύ, με το νομοσχέδιο επανέρχεται το αυτοδιοίκητο σε 14 μεγάλους δικαστικούς σχηματισμούς της χώρας (σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά). Ο Χ. Καστανίδης ισχυρίστηκε, βέβαια, ότι η επαναφορά του αυτοδιοίκητου ενισχύει το κύρος της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Ωστόσο, το αυτοδιοίκητο που επαναφέρει τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ χειρότερο από το προηγούμενο γιατί:

  • Καθιερώνεται η αρχαιότητα ως βασικό κριτήριο εκλογιμότητας. Υποψήφιοι για τη θέση προέδρου ή εισαγγελέα μπορεί να είναι μόνο οι πέντε έως 20 αρχαιότεροι, ανάλογα με τον αριθμό των οργανικών θέσεων του δικαστηρίου και υποχρεωτικά οι αρχαιότεροι εφέτες.
  • Καθιερώνεται κώλυμα εκλογής, που αυτό, όμως, μπορεί να είναι και μια απλή επίπληξη και οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν πως μπορεί με το παραμικρό να δοθεί επίπληξη σ' ένα δικαστικό λειτουργό.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ