Παρασκευή 29 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Παρουσίασε τον απολογισμό του έργου της

Συμπαράταξη για την Αθήνα: Η δημοτική αρχή συνέβαλε αποφασιστικά στην επέκταση των ευέλικτων σχέσεων εργασίας, στην ιδιωτικοποίηση τομέων και στην εμπορευματοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών

Η Δημοτική Αρχή της Αθήνας παρουσίασε χτες σε δημόσιο απολογισμό τα πεπραγμένα των τελευταίων δύο χρόνων. Ενα «έργο» που καταγράφει έναν ...κόσμο πολλαπλών φεστιβάλ και εκδηλώσεων, εγκαινίων πλατειών που ήδη υπήρχαν και χώρων πρασίνου (ελάχιστων μπροστά σε αυτούς που χάθηκαν) και αυτονόητων καθηκόντων, όπως ο καθαρισμός δρόμων. Ταυτόχρονα, κρύβεται επιμελώς η έλλειψη αναβαθμισμένων κοινωνικών υπηρεσιών για όλους - είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 3.000 αιτήσεις γονέων απορρίφθηκαν από τους παιδικούς σταθμούς. Η έλλειψη έργων υποδομής στις γειτονιές - στην Κυψέλη και τα Πετράλωνα εξακολουθούν να πλημμυρίζουν σε κάθε βροχή. Η διαιώνιση της εργασιακής ανασφάλειας και ομηρίας, με τη Δημοτική Αρχή να επαίρεται για την προκήρυξη μόλις 331 θέσεων μόνιμου προσωπικού.

«Η δημοτική αρχή και σαν συνέχεια των προηγούμενων υποστηριζόμενων από το ίδιο κόμμα (ΝΔ) δημοτικών αρχών, συνέβαλε αποφασιστικά στην επέκταση των ευέλικτων σχέσεων εργασίας (συμβάσεις έργου, ορισμένου έργου, κλπ.), στην ιδιωτικοποίηση τομέων δράσης της δημοτικής δραστηριότητας και της εμπορευματοποίησης κοινωνικών υπηρεσιών, είτε με την ανάθεσή τους απευθείας σε ιδιώτες είτε μετατρέποντας οργανισμούς και ιδρύματα του δήμου σε ΑΕ», υπογράμμισε ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Στ. Λάμπρου. Συμπλήρωσε πως η δημοτική αρχή συμφωνεί με τη λογική ότι η χρηματοδότηση της ΤΑ μπορεί να αυξάνεται με την αύξηση της έμμεσης φορολογίας. Και έφερε ως παράδειγμα την αποδοχή πόρων που προήλθαν το 2009 από την αύξηση των τελών κυκλοφορίας.

Ο δήμαρχος, Ν. Κακλαμάνης, «διέκρινε»... πολιτικό πανικό στις υπόλοιπες παρατάξεις και επανέλαβε ότι θα είναι υποψήφιος, θεωρώντας ότι επί των ημερών του έγιναν θαύματα. Και ως τέτοια παρουσίασε την απόκτηση 132 στρεμμάτων για πράσινο (που δεν έχει γίνει), παραδεχόμενος ότι είναι κυρίως για το γήπεδο του ΠΑΟ στο Βοτανικό. Τη συνέργεια του δήμου στην εκποίηση της περιουσίας των ναυτεργατών με το γκρέμισμα κτιρίου του ΝΑΤ, στο κέντρο της πόλης και τη διαμόρφωση εκεί πλατείας.

Ο Στ. Λάμπρου κατέθεσε την απαίτηση της «Συμπαράταξης» να επιστραφούν στο Δήμο οι παρακρατηθέντες πόροι, ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ, που λείπουν από έργα και υπηρεσίες προς τους εργαζόμενους. Στηλίτευσε τη δημοτική αρχή ότι «από τη μια υλοποιεί μια πολιτική που δημιουργεί τη φτώχεια και από την άλλη προσπαθεί να αμβλύνει με δράσεις τις επιπτώσεις από την πολιτική αυτή». Χαρακτηριστικά ανέφερε τη λειτουργία σχολείων με διπλοβάρδια και σε ακατάλληλα κτίρια, το συνωστισμό 37 ερασιτεχνικών σωματείων σε δύο γήπεδα, την τσιμεντοποίηση δεκάδων χώρων, τη σπατάλη εκατομμυρίων ευρώ για την απόκτηση γης για το γήπεδο του ΠΑΟ.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» (ΣΥΝ) Ρήγας Αξελός είπε ότι ακολουθείται η πολιτική του τσιμέντου στον Ελαιώνα, ξεχνώντας ότι και η παράταξή του ψήφισε υπέρ της κατασκευής εκεί του γηπέδου.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Η Αθήνα αλλά-ζει», (ΠΑΣΟΚ), Κ. Σκανδαλίδης χαρακτήρισε εποικοδομητική την αντιπολίτευση της παράταξής του, κάτι που επιβεβαιώνει και η συμφωνία της στις βασικές πολιτικές κατευθύνσεις. Εξήρε τον «Καλλικράτη» που ετοιμάζει η κυβέρνηση, με τον οποίο συμφωνεί και η δημοτική αρχή. «Εξυπηρετεί τη στήριξη των καπιταλιστικών σχέσεων, δηλαδή την όλο και μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων και την αποτελεσματική προώθηση της πολιτικής προς όφελος του κεφαλαίου», σχολίασε ο Στ. Λάμπρου.

Ο ίδιος κατέληξε ότι η πολιτική της «Συμπαράταξης» βρίσκεται στον αντίποδα της πολιτικής της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής. «Ενας δρόμος υπάρχει για το λαό. Η οργάνωση και η πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής», είπε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ