ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Ιούνη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"18 ΑΝΩ"
Επιμένουν στην αποφυλάκιση του 20χρονου

Η προφυλάκιση του Χρ. Λεμπέση υποβαθμίζει τη σημασία της θεραπείας απεξάρτησης, αφού ενισχύει την κοινωνική προκατάληψη πως η θέση του εξαρτημένου είναι, έτσι κι αλλιώς, αργά ή γρήγορα στη φυλακή, τονίζει η Κοινότητα σε υπόμνημά της προς τον υπουργό Εργασίας

Την απόφασή τους να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την αποφυλάκιση του 20χρονου Χρήστου Λεμπέση διαδήλωσαν χτες τα μέλη της θεραπευτικής κοινότητας "18 Ανω", με συγκέντρωσή τους έξω απ' το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο Χρ. Λεμπέσης, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο του θεραπευτικού προγράμματος, προφυλακίστηκε πριν 14 μέρες στις φυλακές Κορυδαλλού για αδίκημα κλοπής που διέπραξε ενώ ήταν χρήστης ναρκωτικών ουσιών.

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων, αποτελούμενη από την επιστημονική υπεύθυνη του "18 Ανω" Κατερίνα Μάτσα,τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) Βασίλη Μάνο και τον Ανδρέα Λεμπέση,πατέρα του Χρήστου, συναντήθηκαν με τον υπουργό Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλο και του εξήγησαν τους λόγους, για τους οποίους απαιτείται η άμεση αποφυλάκιση του Χρήστου.

Μετά τη συνάντηση, η Κ. Μάτσα δήλωσε ότι ο Ε. Γιαννόπουλος είπε ότι ως υπουργός δεν μπορεί να παρέμβει στο έργο της Δικαιοσύνης, αλλά χαρακτήρισε απάνθρωπο αυτό που συμβαίνει. Παράλληλα, τους παρέπεμψε στο νομικό σύμβουλο του υπουργείου, προκειμένου να αναζητηθούν νομικές λύσεις. Ο υπουργός δήλωσε επίσης στην επιτροπή πως μέσα στους επόμενους τρεις μήνες θα προωθήσει ρύθμιση, προκειμένου να καλυφτεί το κενό που υπάρχει σήμερα στο νομικό πλαίσιο για τις περιπτώσεις αυτές. Βέβαια, τη ρύθμιση αυτή την είχε εξαγγείλει και πριν τρεις μήνες, όταν προφυλακίστηκε ο Τάσος Μανουσάκης,πρώην χρήστης τοξικών ουσιών και για ανάλογο αδίκημα, αλλά στο διάστημα που μεσολάβησε δεν προωθήθηκε, ώστε να αποφευχτεί η επανάληψη της ίδιας δικαστικής διαδικασίας.

Σε υπόμνημα που παρέδωσαν στον υπουργό τα μέλη της επιτροπής, μεταξύ άλλων, τονίζεται: "Η κράτησή του αυτή θέτει τεράστια επιστημονικά και ηθικά ζητήματα, αφού έρχεται να διακόψει αυθαίρετα τη θεραπευτική διαδικασία, τη στιγμή, που ο ίδιος ο νόμος κατοχυρώνει το δικαίωμα του εξαρτημένου που έχει ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα απεξάρτησης να ολοκληρώσει τη θεραπεία του. Στέλνει στη φυλακή ένα νέο άνθρωπο που κατάφερε μέσα από τη θεραπεία του να βγει από την κόλαση των ναρκωτικών, για να τον εκθέσει στον κίνδυνο της υποτροπής, μέσα στη φυλακή.

Υποβαθμίζει, επισημαίνεται στο υπόμνημα, τη σημασία της θεραπείας απεξάρτησης, αφού ενισχύει την κοινωνική προκατάληψη πως η θέση του εξαρτημένου είναι, έτσι κι αλλιώς, αργά ή γρήγορα στη φυλακή. Επιπλέον δεν παίρνει καθόλου υπόψη ότι ο απεξαρτημένος είναι ένας άνθρωπος τελείως διαφορετικός από αυτόν που κατηγορείται ότι έκανε τα αδικήματα, αφού η θεραπεία απεξάρτησης ισοδυναμεί με μια διαδικασία ριζικής αλλαγής λειτουργίας και τρόπου ζωής, μέσα από την κατάκτηση, όχι μόνο της αποχής από τις ουσίες, αλλά και αρχών, αξιών, οραμάτων, νοήματος ζωής".

Χτες συνεδρίασε το Συμβούλιο Εφετών, προκειμένου να αποφασίσει την αναστολή ή όχι της έκτισης της ποινής του Χρήστου Λεμπέση. Αύριο Πέμπτη, αναμένεται η έκδοση της απόφασης.

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
"Μοίρασαν" το προεδρείο ΔΗΚΙ και "Νέοι Γιατροί"

Η ΔΗΚΙ αρνήθηκε την πρόταση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης για τη συγκρότηση αντιπροσωπευτικού προεδρείου

Διαπαραταξιακό προεδρείο, με κοινή πολιτική όμως προέλευση το συντηρητικό χώρο, εκλέχτηκε χτες στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ). Στην πρώτη, μετά τις εκλογές, συνεδρίαση του ΔΣ του ΙΣΑ τις θέσεις του προεδρείου μοίρασαν μεταξύ τους η Δημοκρατική Κίνηση Ιατρών (ΔΗΚΙ) και οι "Νέοι Γιατροί" (ΝΓ), οι οποίοι εξάντλησαν τα πυρά της κριτικής τους προεκλογικά, ενώ η "σταθερότητά" τους για τη συγκρότηση αντιπροσωπευτικού προεδρείου εξατμίστηκε μετά το διάλειμμα της συνεδρίασης του ΔΣ.

Το αντιπροσωπευτικό προεδρείο πρότεινε η Μ. Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή τηςΔημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών (ΔΠΚ-Γ) και υιοθετήθηκε - με διαφορές βέβαια - από όλες τις παρατάξεις, πλην της ΔΗΚΙ. Η Μ. Αλειφεροπούλου υπογράμμισε ότι το αντιπροσωπευτικό προεδρείο αποτελεί θέση αρχής για τη ΔΠΚ-Γ και ότι είναι μια δημοκρατική διαδικασία.

Ο Κ. Οικονόμου (ΔΗΚΙ), απορρίπτοντας την πρόταση της ΔΠΚ - Γ, είπε ότι θα μπορούσε να δεχτεί και το αντιπροσωπευτικό προεδρείο, αν ήταν θέση αρχής, ενώ τώρα η υιοθέτησή της γίνεται από θέση ανάγκης. Ο Κ. Οικονόμου αναγνώρισε ότι το αντιπροσωπευτικό προεδρείο αποτελεί θέση αρχής για τη ΔΠΚ-Γ και ζήτησε την υπερψήφιση του ίδιου για τη θέση του προέδρου.

Στη συνέχεια οι ΝΓ ζήτησαν διακοπή της συνεδρίασης του ΔΣ για πέντε λεπτά. Με την επανέναρξη της συνεδρίασης οι ΝΓ δήλωσαν ότι θα υπερψηφίσουν για πρόεδρο τον Κ. Οικονόμου, ο οποίος συγκέντρωσε 11 ψήφους - 8 της ΔΗΚΙ και 3 των "Νέων Γιατρών". Η ΔΠΚ ψήφισε κατά, ενώ η ΠΑΣΚ-Γ και η ΑΕΓ ψήφισαν λευκό.

Στη συνέχεια η ΔΗΚΙ δήλωσε ότι δε θα έχει υποψήφιο για τη θέση του Αντιπροέδρου, για την οποία έθεσε υποψηφιότητα ο Γ. Πατούλης (ΝΓ) και πήρε 11 ψήφους (Αρνητική ήταν η ψήφος της ΔΠΚ-Γ και λευκή της ΠΑΣΚ-Γ και της ΑΕΓ).

Για τη θέση του γραμματέα ήταν υποψήφιος ο Δ. Στάθης (ΔΗΚΙ) - πήρε 11 ψήφους και εκλέχτηκε - και ο Δ. Στριμένος (ΠΑΣΚ-Γ), που πήρε 5 ψήφους, ενώ η ψήφος της ΔΠΚ-Γ ήταν άκυρη.

Για τη θέση του ταμία ήταν υποψήφιος μόνο ο Γ. Ελευθερίου ("Νέοι Γιατροί") και εκλέχτηκε με 11 ψήφους (Η ψήφος της ΔΠΚ - Γ ήταν αρνητική και λευκή της ΠΑΣΚ-Γ και της ΑΕΓ).

Το προεδρείο του ΙΣΑ είναι: Πρόεδρος: Κ. Οικονόμου (ΔΗΚΙ). Αντιπρόεδρος: Γ. Πατούλης ("Νέοι Γιατροί"). Γενικός Γραμματέας: Δ. Στάθης(ΔΗΚΙ). Ταμίας Γ. Ελευθερίου (ΝΓ).

Μέλη: Γ. Χριστοπούλου, Κ. Νικολούτσος, Δ. Αργυρός,Στ. Τσούκαλος,Ιω. Γιαννούλιας και Στ. Μηλιώτης απ' τη ΔΗΚΙ. Δ. Στριμμένος,Ειρ. Αντωνοπούλου,Σπ. Τσούπανος και Θ. Νησιώτης απ' την ΠΑΣΚ-Γιατρών. Ιω. Δατσέρης (Νέοι Γιατροί), Μ. Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή (ΔΠΚ - Γ) και Π. Κοντολέων (ΑΕΓ).

Εκκληση για βοήθεια στη Γιουγκοσλαβία

Εκκληση στους Ελληνες καταναλωτές, στις καταναλωτικές οργανώσεις της Ελλάδας, στους ανθρωπιστικούς οργανισμούς, να βοηθήσουν τη Γιουγκοσλαβία, που αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε αγαθά, μέσα υγιεινής και φάρμακα, απευθύνει η YUCA (Γιουγκοσλαβική Οργάνωση Καταναλωτών). Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν χτες εκπρόσωποί της στο Δημαρχείο Καλαμαριάς, τόνισαν ότι οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ μπορεί να σταμάτησαν, τα προβλήματα όμως για τους καταναλωτές της Γιουγκοσλαβίας μόλις αρχίζουν.

"Πολλές ζωές χάθηκαν και περιουσίες καταστράφηκαν, είπαν. Εκτός από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ο στόχος των πυραύλων ήταν, συχνά, σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία, ιστορικά μνημεία. Οι πρόσφυγες από το Κόσσοβο έρχονται στη Σερβία, όπου έχουμε ήδη πάνω από 800.000 πρόσφυγες από την Κροατία και τη Βοσνία". Πρόσθεσαν ότι η YUCA έχει διακόψει όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της και έχει αφιερωθεί στα παιδιά, αρρώστους και ηλικιωμένους, που έχουν ανάγκη περίθαλψης εξαιτίας των γεγονότων. Επίσης περιέγραψαν την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας, όπου σημειώνονται σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό. "Λόγω των ελλείψεων φαρμάκων, δεν μπορούν να γίνουν σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις στη Σερβία", υπογράμμισαν.

Η χτεσινή συγκέντρωση στο υπουργείο Δικαιοσύνης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ