ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 31 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Συνεχίζονται οι προσπάθειες αποσταθεροποίησης της Κούβας

Αψηφώντας τον αποκλεισμό το 22ο Καραβάνι Φιλίας και Αλληλεγγύης έφτασε με ανθρωπιστική βοήθεια στο Νησί της Επανάστασης

Στιγμιότυπο από το περσινό Καραβάνι Φιλίας και Αλληλεγγύης στην Κούβα
Στιγμιότυπο από το περσινό Καραβάνι Φιλίας και Αλληλεγγύης στην Κούβα
Τους νέους του «συνεργάτες» προσδιορίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ (υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ) στο ετήσιο πρόγραμμά του για τη διεξαγωγή αποσταθεροποιητικών ενεργειών κατά της Κούβας, σε μια προσπάθεια να ανατρέψει τη σοσιαλιστική κυβέρνηση.

Στα μέσα του Ιούνη, με ανακοίνωσή του, ζητά προτάσεις από διάφορες «οργανώσεις που ενδιαφέρονται να προωθήσουν τη δημοκρατία» στην Κούβα. Το πακέτο των 4,1 εκατομμυρίων δολαρίων που διαθέτει αποτελεί μέρος των 20 εκατομμυρίων που έχει υπολογίσει για αυτό το σκοπό. Οπως αναφέρει, πρόκειται για χρήματα «για την ενίσχυση της συμμετοχής της κοινωνίας και την ανεξαρτησία των ανεξάρτητων κοινωνικών ομάδων που στηρίζουν τη δυνατότητα των Κουβανών πολιτών να καθορίζουν ελεύθερα το μέλλον τους». Οι ΗΠΑ θεωρούν πως οι όποιες δραστηριότητες θα πρέπει να γίνονται στο νησί από ανθρώπους που μιλούν άπταιστα την ισπανική γλώσσα, που θα γνωρίζουν τα ήθη και τα έθιμα των Κουβανών για τη «μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας».

Με βάση τη συγκεκριμένη ανακοίνωση προσδιορίζεται και σε ποιους τομείς αναμένεται να διατεθεί το ποσό. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως 200.000 δολάρια θα δοθούν για την ενίσχυση της συμμετοχής των ατόμων με ειδικές ανάγκες, 600.000 δολάρια σε «επαγγελματίες δημοσιογράφους», άλλα τόσα σε διανοούμενους, καλλιτέχνες, ποιητές και μπλόγκερ, ένα εκατομμύριο δολάρια σε ομάδες που απασχολούνται με τον δήθεν «κοινωνικό αποκλεισμό και για τη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης», 300.000 δολάρια για την «προώθηση της ειρήνης», 700.000 δολάρια για «νομικές ενώσεις», ενώ για την κοινότητα που προωθεί τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων διατίθενται 300.000 δολάρια και για την τεκμηρίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων 427.024 δολάρια.

Αλληλεγγύη στον κουβανικό λαό από το 22ο Καραβάνι Φιλίας

Και ενώ η επίσημη πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ χαρακτηρίζεται από τις προωθούμενες αντεπαναστατικές ενέργειες, τον απάνθρωπο αποκλεισμό που διεξάγεται εδώ και δεκαετίες, με μοναδικό στόχο την ανατροπή του σοσιαλισμού, στις ίδιες τις ΗΠΑ δεν είναι λίγοι αυτοί που απλόχερα προσφέρουν ανθρωπιστικό υλικό για να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν τον κουβανικό λαό. Ο λόγος γίνεται για το Καραβάνι Φιλίας και Αλληλεγγύης που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 1992 από τους «Πάστορες για την Ειρήνη» στις ΗΠΑ. Φέτος, το 22ο Καραβάνι Φιλίας και Αλληλεγγύης ξεκίνησε στις αρχές του Ιούλη από τον Καναδά, όπου αντιμετώπισε σημαντικά εμπόδια από τους τελωνειακούς αξιωματούχους στα σύνορα Καναδά - ΗΠΑ, οι οποίοι επιδίωκαν να απαγορεύσουν τη διέλευση των οχημάτων που μετέφεραν ανθρωπιστικό υλικό - ιατρικό και εκπαιδευτικό υλικό, οικοδομικά υλικά και εργαλεία, ποδήλατα, μπάλες ποδοσφαίρου κ.ά. Ωστόσο, μετά από μια αναμονή επτά ωρών και χάρη σε νομικές πιέσεις και τη στήριξη, την αυταπάρνηση και την αλληλεγγύη των φίλων της Κούβας, που συγκεντρώθηκαν επί τόπου φωνάζοντας συνθήματα κατά του απάνθρωπου αποκλεισμού που επιβάλλουν δεκαετίες οι ΗΠΑ στο Νησί της Επανάστασης, κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα, κερδίζοντας έτσι την πρώτη τους νίκη. Μιλώντας στους παρευρισκόμενους, η συντονίστρια στις ΗΠΑ για τη Διεθνή Επιτροπή για την Απελευθέρωση των Πέντε Κουβανών, Αλίσια Τζράπκο, που ταξίδεψε από την Καλιφόρνια για τα σύνορα Καναδά - ΗΠΑ, σημείωσε πως ο εκφοβισμός και η καταδίωξη που αντιμετωπίζουν τα μέλη του Καραβανιού επιβεβαιώνουν τη συνέχιση της εγκληματικής πολιτικής αποκλεισμού που ακολουθεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατά της Κούβας.

Το 22ο Καραβάνι Φιλίας και Αλληλεγγύης, που φέτος μάλιστα γίνεται χωρίς τη συμμετοχή του αιδ. Λούσιους Ουόκερ, πρώην εκτελεστικού διευθυντή των «Παστόρων για την Ειρήνη», καθώς έφυγε από τη ζωή στις 7 Σεπτέμβρη του 2010 σε ηλικία 80 χρόνων, διέσχισε 130 πόλεις των ΗΠΑ και του Καναδά με 12 διαφορετικές διαδρομές, με ειδικά σχολικά λεωφορεία, φορτηγά και αυτοκίνητα.

Το «ταξίδι», όπως δηλώνουν οι διοργανωτές του, αποτέλεσε μια ευκαιρία για να ανοίξουν συζητήσεις με τον αμερικανικό λαό για τον απάνθρωπο και ανήθικο αποκλεισμό των ΗΠΑ απέναντι στην Κούβα, να αμφισβητηθεί ανοικτά η πολιτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ απέναντι στον κουβανικό λαό, καθώς και στον ίδιο τον αμερικανικό λαό που του απαγορεύουν επισκέψεις στο νησί. Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι διοργανωτές του Καραβανιού δεν ζήτησαν ούτε αποδέχθηκαν ειδική άδεια από τις αρχές για να ταξιδέψουν ή και για να παραδώσουν την ανθρωπιστική βοήθεια 100 τόνων που έχει συγκεντρωθεί, θέλοντας και με αυτό τον τρόπο να σπάσουν τον αποκλεισμό που επιβάλλεται κατά της Κούβας. Πάνω από 100 άνθρωποι συμμετείχαν στο Καραβάνι, που το Σαββατοκύριακο 16-17 Ιούλη βρέθηκε στο Τέξας και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο Μεξικό, με τελικό προορισμό την Κούβα, όπου έφτασε στις 22 Ιούλη.

Στο Νησί της Επανάστασης οι συμμετέχοντες στο Καραβάνι παίρνουν μέρος σε εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα και ειδικές εκδηλώσεις της νεολαίας, μαθαίνουν για την καθημερινή ζωή των Κουβανών, τις κατακτήσεις και τις δυσκολίες, ενώ θα λάβουν μέρος σε εθελοντικές εργασίες στο Πινάρ ντελ Ρίο. Ειδικά φέτος τιμητικά συμμετείχαν στους γιορτασμούς στην πόλη Σιέγο ντε Αβιλα για την 58η επέτειο από την επίθεση των επαναστατών στους στρατώνες της Μονκάδα στο Σαντιάγκο ντε Κούβα στις 26 Ιούλη 1953, με επικεφαλής τον Φιντέλ Κάστρο, γεγονός που αποτέλεσε την απαρχή του απελευθερωτικού αγώνα στην Κούβα μέχρι την επιτυχία της επανάστασης το 1959. Το Καραβάνι αυτό από τις ΗΠΑ αποδεικνύει ότι και στη μητρόπολη του ιμπεριαλισμού η αλληλεγγύη στη σοσιαλιστική Κούβα έχει γερές ρίζες.


Κ. Χ.


ΚΥΠΡΟΣ
Μεθοδεύσεις με την τραγωδία

Ισχυρές πιέσεις ασκούνται στην Κύπρο από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, αξιοποιώντας στο έπακρο την έκρηξη στη Ναυτική Βάση στο Μαρί των 98 κοντέινερ εκρηκτικών, που κατασχέθηκαν, από πλοίο που είχε ναυλώσει το Ιράν με προορισμό τη Συρία, από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, με εντολές των ΗΠΑ και των Ηνωμένων Εθνών. Η τραγωδία με τους 13 νεκρούς και οι συνέπειές της και στην οικονομία έχει αναδειχθεί σε «ευκαιρία» για σενάρια ένταξης της Κύπρου στο «μηχανισμό στήριξης» της ΕΕ.

Χαρακτηριστική ήταν η υποβάθμιση της Κύπρου, από το Α2 σε Βαα1, από τον οίκο «Moody's», ο οποίος έθεσε ως πρώτη αιτία την έκρηξη στη Ναυτική Βάση και το κόστος που επιφέρει, ενώ ακολουθούν η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, στην πολιτική σκηνή οι εκπρόσωποι του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ χαρακτήρισαν ανεπαρκή τα μέτρα ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ που παρουσίασε σε σύσκεψη ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χ. Σταυράκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και μήνες τα κόμματα της αντιπολίτευσης και στελέχη του ΔΗΚΟ εξαπολύουν μύδρους εναντίον της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, επιδιδόμενα σε μία άκρατη κινδυνολογία για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας και ενδεχόμενης κατάρρευσής της, συγκρίνοντάς την με την Ελλάδα και ισχυριζόμενοι ότι ακολουθεί τον ίδιο δρόμο. Αποκορύφωμα της προπαγάνδας, που επί της ουσίας απαιτεί την εφαρμογή ενός «προληπτικού» μνημονίου στην Κύπρο, που θα επιτίθεται σε εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, περικόπτοντας μισθούς και συντάξεις, αυξάνοντας τα όρια συνταξιοδότησης, επιβάλλοντας περισσότερους φόρους και περιορίζοντας κοινωνικές δαπάνες, στο πλαίσιο και της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» της ΕΕ, στάθηκαν οι πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Η έκρηξη στη Ναυτική Βάση στις 11 Ιούλη στρώνει το έδαφος για να δυναμώσουν την παρέμβασή τους οι «Κασσάνδρες». Την ίδια στιγμή η Βουλή απέρριπτε προτάσεις της κυβέρνησης, που εισηγούνταν μέτρα τα οποία θα επιβάρυναν - στο ελάχιστο - τη μεγάλη ακίνητη περιουσία και τις εταιρείες, απαιτώντας το κεφάλαιο να παραμείνει ανέπαφο.

Ωστόσο, ακόμα και μετά την έκρηξη, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου απέρριψε σχεδόν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου σε μηχανισμούς στήριξης, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Εως τώρα η Κύπρος έχει καταφέρει να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες έως τα τέλη του έτους. Αρα μην το παίρνετε ως δεδομένο ότι η Κύπρος θα προσφύγει σε μηχανισμούς στήριξης».

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι κραυγές από πλευράς ΔΗΣΥ - κυρίως - που απαιτούν ξεκάθαρα πλέον την παραίτηση του Δ. Χριστόφια από την προεδρία, επιχειρώντας να εκμεταλλευθούν το κλίμα αγανάκτησης και οργής που προκάλεσε η έκρηξη στο Μαρί και δευτερευόντως να αξιοποιήσουν τις πιέσεις στην οικονομία, ενώ προσπάθησαν να συνδέσουν την τραγωδία στη Βάση με το πραξικόπημα και την εισβολή, σε μία απόπειρα να υποβαθμίσουν τη σημασία της εθνικής προδοσίας του 1974. Ο ίδιος ο Κύπριος Πρόεδρος από την πλευρά του υπογραμμίζει ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί, διαμηνύοντας ότι κριτής του είναι ο λαός που τον εξέλεξε και όχι τα ΜΜΕ. Παράλληλα, ο Δ. Χριστόφιας ζήτησε και έλαβε την περασμένη βδομάδα τις παραιτήσεις όλων των υπουργών της κυβέρνησης και αναμένεται ένας ευρύς ανασχηματισμός, κατόπιν και εισήγησης του ΑΚΕΛ.

Οσον αφορά τις έρευνες για τα αίτια και την απόδοση ευθυνών στους υπαίτιους της έκρηξης στη Ναυτική Βάση συνεχίζονται, χωρίς να αφήνουν έξω ούτε τον Κύπριο Πρόεδρο, που δήλωσε ότι είναι έτοιμος να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες του και δεν εξαιρείται από καμία διαδικασία.


Α. Φ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ