Κυριακή 31 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Μεθοδεύσεις με την τραγωδία

Ισχυρές πιέσεις ασκούνται στην Κύπρο από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, αξιοποιώντας στο έπακρο την έκρηξη στη Ναυτική Βάση στο Μαρί των 98 κοντέινερ εκρηκτικών, που κατασχέθηκαν, από πλοίο που είχε ναυλώσει το Ιράν με προορισμό τη Συρία, από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, με εντολές των ΗΠΑ και των Ηνωμένων Εθνών. Η τραγωδία με τους 13 νεκρούς και οι συνέπειές της και στην οικονομία έχει αναδειχθεί σε «ευκαιρία» για σενάρια ένταξης της Κύπρου στο «μηχανισμό στήριξης» της ΕΕ.

Χαρακτηριστική ήταν η υποβάθμιση της Κύπρου, από το Α2 σε Βαα1, από τον οίκο «Moody's», ο οποίος έθεσε ως πρώτη αιτία την έκρηξη στη Ναυτική Βάση και το κόστος που επιφέρει, ενώ ακολουθούν η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, στην πολιτική σκηνή οι εκπρόσωποι του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ χαρακτήρισαν ανεπαρκή τα μέτρα ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ που παρουσίασε σε σύσκεψη ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χ. Σταυράκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και μήνες τα κόμματα της αντιπολίτευσης και στελέχη του ΔΗΚΟ εξαπολύουν μύδρους εναντίον της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, επιδιδόμενα σε μία άκρατη κινδυνολογία για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας και ενδεχόμενης κατάρρευσής της, συγκρίνοντάς την με την Ελλάδα και ισχυριζόμενοι ότι ακολουθεί τον ίδιο δρόμο. Αποκορύφωμα της προπαγάνδας, που επί της ουσίας απαιτεί την εφαρμογή ενός «προληπτικού» μνημονίου στην Κύπρο, που θα επιτίθεται σε εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, περικόπτοντας μισθούς και συντάξεις, αυξάνοντας τα όρια συνταξιοδότησης, επιβάλλοντας περισσότερους φόρους και περιορίζοντας κοινωνικές δαπάνες, στο πλαίσιο και της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» της ΕΕ, στάθηκαν οι πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Η έκρηξη στη Ναυτική Βάση στις 11 Ιούλη στρώνει το έδαφος για να δυναμώσουν την παρέμβασή τους οι «Κασσάνδρες». Την ίδια στιγμή η Βουλή απέρριπτε προτάσεις της κυβέρνησης, που εισηγούνταν μέτρα τα οποία θα επιβάρυναν - στο ελάχιστο - τη μεγάλη ακίνητη περιουσία και τις εταιρείες, απαιτώντας το κεφάλαιο να παραμείνει ανέπαφο.

Ωστόσο, ακόμα και μετά την έκρηξη, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου απέρριψε σχεδόν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου σε μηχανισμούς στήριξης, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Εως τώρα η Κύπρος έχει καταφέρει να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες έως τα τέλη του έτους. Αρα μην το παίρνετε ως δεδομένο ότι η Κύπρος θα προσφύγει σε μηχανισμούς στήριξης».

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι κραυγές από πλευράς ΔΗΣΥ - κυρίως - που απαιτούν ξεκάθαρα πλέον την παραίτηση του Δ. Χριστόφια από την προεδρία, επιχειρώντας να εκμεταλλευθούν το κλίμα αγανάκτησης και οργής που προκάλεσε η έκρηξη στο Μαρί και δευτερευόντως να αξιοποιήσουν τις πιέσεις στην οικονομία, ενώ προσπάθησαν να συνδέσουν την τραγωδία στη Βάση με το πραξικόπημα και την εισβολή, σε μία απόπειρα να υποβαθμίσουν τη σημασία της εθνικής προδοσίας του 1974. Ο ίδιος ο Κύπριος Πρόεδρος από την πλευρά του υπογραμμίζει ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί, διαμηνύοντας ότι κριτής του είναι ο λαός που τον εξέλεξε και όχι τα ΜΜΕ. Παράλληλα, ο Δ. Χριστόφιας ζήτησε και έλαβε την περασμένη βδομάδα τις παραιτήσεις όλων των υπουργών της κυβέρνησης και αναμένεται ένας ευρύς ανασχηματισμός, κατόπιν και εισήγησης του ΑΚΕΛ.

Οσον αφορά τις έρευνες για τα αίτια και την απόδοση ευθυνών στους υπαίτιους της έκρηξης στη Ναυτική Βάση συνεχίζονται, χωρίς να αφήνουν έξω ούτε τον Κύπριο Πρόεδρο, που δήλωσε ότι είναι έτοιμος να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες του και δεν εξαιρείται από καμία διαδικασία.


Α. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ