ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα δολοφονία ακριβείας οξύνει την ένταση
  • Πέντε Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινή δολοφονία ακριβείας, υποστηρίζουν οι Παλαιστίνιοι, ενώ ο ισραηλινός στρατός δηλώνει άγνοια
  • Αναβρασμός συζητήσεων και πρωτοβουλιών, σε λεκτικό επίπεδο πάντα

Στα χαλάσματα, που κάποτε ήταν το σπίτι τους

Associated Press

Στα χαλάσματα, που κάποτε ήταν το σπίτι τους
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΡΑΦΑ.-

Νέα όξυνση της έντασης προκάλεσε ο θάνατος πέντε Παλαιστινίων από άλλη μια δολοφονία ακριβείας, όπως υποστήριξαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, παρά τις δηλώσεις άγνοιας του ισραηλινού στρατού. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης κατηγόρησε την ισραηλινή κυβέρνηση ότι θέλει να τορπιλίσει κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης. Την ίδια στιγμή, τόσο εντός της ΕΕ, όσο και στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στη Νέα Υόρκη, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έγιναν αντικείμενο πολλών συζητήσεων με τους περισσότερους να συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να επιμείνει στις προσπάθειές της για πολιτική επίλυση του θέματος.

Σε «δολοφονία ακριβείας» απέδιδαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι την έκρηξη που συγκλόνισε αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν 4 Παλαιστίνιοι, ενώ διερχόταν από δρόμο κοντά στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν οι επιβαίνοντες και άλλος ένας Παλαιστίνιος. Το «Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» ανακοίνωσε ότι οι 4 επιβαίνοντες ήταν μέλη του και προειδοποίησε για «εκδίκηση της ισραηλινής τακτικής δολοφονιών, που θα κάνει τη γη να τρέμει κάτω από τα πόδια των κατακτητών».

Ο ισραηλινός στρατός, από την άλλη, τόνιζε ότι δε σχετίζεται με την έκρηξη και άφηνε να διαρρεύσει ότι πιθανότατα το αυτοκίνητο εξερράγη, επειδή μετέφερε κάποια βόμβα. Εντούτοις, στην περιοχή πετούσε, τη συγκεκριμένη στιγμή, ισραηλινό κατασκοπευτικό αεροσκάφος. Λίγο νωρίτερα, ισραηλινό ελικόπτερο εξαπέλυσε επίθεση με ρουκέτες εναντίον κτιρίου, στο προσφυγικό στρατόπεδο Τζαμπάλιγιε, επίσης στη Λωρίδα της Γάζας, υποστηρίζοντας ότι στέγαζε βιοτεχνία κατασκευής όλμων. Από την επίθεση δεν έγινε γνωστό αν υπάρχουν θύματα. Αργά το βράδυ της Κυριακής, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε, για λίγο, στη Βηθλεέμ, όπου σημειώθηκαν ανταλλαγές πυρών, χωρίς, πάλι, να γίνει γνωστό αν υπήρξαν θύματα.

Αραφάτ κατά παλαιστινιακών «τρομοκρατικών οργανώσεων»

«Η ισραηλινή κυβέρνηση δε θέλει να αποκλιμακωθεί η ένταση», δήλωνε ο Παλαιστίνιος ηγέτης λίγο μετά τη χθεσινή πολύνεκρη «επίθεση ακριβείας» στη Ράφα, τονίζοντας ότι ο παλαιστινιακός λαός δεν πτοείται από τέτοιες πράξεις και θα συνεχίσει τον αγώνα του μέχρι τέλους. Μία ημέρα νωρίτερα, σε άρθρο του στην αμερικανική εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», ο Γιάσερ Αραφάτ, αν και επέρριπτε τις ευθύνες για την αποτυχία της εκεχειρίας σε «ισραηλινά προσχέδια πολέμου», καταδίκαζε απερίφραστα τις παλαιστινιακές οργανώσεις, που «επιτίθενται σε Ισραηλινούς πολίτες», υπογραμμίζοντας ότι δεν ωφελούν τον παλαιστινιακό σκοπό και ότι είναι ξεκάθαρα τρομοκρατικές οργανώσεις.

Το άρθρο του Αραφάτ έγινε δεκτό με θετικά σχόλια από τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών και τον Αμερικανό ομόλογό του. Οι Σιμόν Πέρες και Κόλιν Πάουελ μίλησαν για «μια πολύ καλή αρχή», σπεύδοντας, όμως, να τονίσουν ότι θα πρέπει να συνοδεύεται από πράξεις. Αρνητική, όμως, ήταν η αντίδραση του Ισραηλινού πρωθυπουργού και της συμβούλου του Προέδρου Μπους, Κοντολίζα Ράις, που τόνισαν ότι «πρόκειται για λόγια χωρίς ουσία, αφού δεν υπάρχουν ανάλογες πράξεις». Πάντως, στο πλαίσιο της συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, πολλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι από διάφορες χώρες κάλεσαν τις ΗΠΑ να επιμείνουν στις διαμεσολαβήσεις τους, υπογραμμίζοντας ότι «αν δεν επιλυθεί το Μεσανατολικό, η Ουάσιγκτον θα αντιμετωπίσει προβλήματα στην αντιτρομοκρατική της εκστρατεία».

Ταυτόχρονα, εντός των Αυτονόμων έντονος προβληματισμός επικρατεί μετά την ανακοίνωση του «Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης», το Σάββατο, ότι δε συμμετέχει πλέον στις συνόδους της ΟΑΠ, της οποίας είναι η δεύτερη σε μέγεθος οργάνωση. Αιτία της αποχώρησης είναι η παρατεταμένη κράτηση του ηγέτη της οργάνωσης, Αχμάντ Σααντάτ, από την παλαιστινιακή αστυνομία, η οποία, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «εμποδίζει την ύπαρξη ενότητας εντός της ΟΑΠ».

Πολλά λόγια, αναμένονται πράξεις

«Καρκίνωμα για όλο τον κόσμο», χαρακτήρισε την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ο Ιταλός υφυπουργός Εξωτερικών, Αλφρέντο Μαντίκα, ανοίγοντας τις εργασίες συνόδου Ισραηλινών και Παλαιστινίων αξιωματούχων, που διεξάγεται στη Ρώμη. Ταυτόχρονα, έγινε γνωστό από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ότι ο Γιόσκα Φίσερ προετοιμάζεται για μια νέα απόπειρα διαμεσολάβησης εκ μέρους της ΕΕ, που θα αρχίσει στα μέσα Φεβρουαρίου. Μέχρι τότε, ο υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα, θα προσπαθήσει, όπως λέγεται, να εκμαιεύσει από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ δέσμευση συνεργασίας για την ανοικοδόμηση των παλαιστινιακών υποδομών, που καταστράφηκαν από ισραηλινές επιδρομές.

Μάλιστα, η ΕΕ ενημέρωσε επισήμως την ισραηλινή ηγεσία ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να απαιτήσει αποζημιώσεις για τις καταστροφές αυτές, ύψους 14,7 εκατομμυρίων ευρώ. Ανάμεσα στις υποδομές, που αναφέρει η ΕΕ, δε συγκαταλέγονται τα σπίτια που κατεδαφίζει καθημερινά ο ισραηλινός στρατός, και σύμφωνα με την ισραηλινή φιλειρηνιστική οργάνωση «Β` Tselem» έχουν αφήσει, τις τελευταίες εβδομάδες, 5.100 Παλαιστινίους αστέγους.

Αποφασισμένος να συνεχίσει τις επαφές του με Παλαιστινίους αξιωματούχους εμφανιζόταν, από την πλευρά του, ο Αριέλ Σαρόν, παρά τις σφοδρότατες επικρίσεις που δέχτηκε από τους ακροδεξιούς συγκυβερνώντες του. Πάντως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι δε διαπραγματεύεται τίποτε, ούτε προτίθεται να χαλαρώσει την «πίεση που ασκείται στον Γιάσερ Αραφάτ», διευκρινίζοντας ότι οι επαφές αυτές στοχεύουν αποκλειστικά στην αποκλιμάκωση της βίας. Ο Ισραηλινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Νατάν Σαράνσκι, αρχίζοντας, χθες, διήμερη επίσκεψη στη Μόσχα, κάλεσε τη ρωσική ηγεσία να επανεξετάσει την «ελαστική στάση της απέναντι στον Γιάσερ Αραφάτ».


ΗΠΑ - ΙΡΑΚ - ΙΡΑΝ
Βομβαρδισμοί «ρουτίνας» ενώ οξύνεται ο λεκτικός πόλεμος

«Πιθανότατα θα πλήξουμε το Ιράκ ακόμη και αν επιστρέψουν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ ή έχουν αντιρρήσεις οι Ευρωπαίοι», δηλώνει ο επικεφαλής του Συμβουλίου Αμυντικής Πολιτικής των ΗΠΑ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ.-

«Επεισόδιο ρουτίνας» χαρακτηρίζει η ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου τους χθεσινούς βομβαρδισμούς στο βόρειο Ιράκ μετά από τα αντιαεροπορικά πυρά που δέχτηκαν, όπως αναφέρει, τα αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη που περιπολούσαν στη βόρεια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων». Σύμφωνα, όμως, με ανακοίνωση της Βαγδάτης, η «ρουτίνα» στοίχισε τη ζωή σε 4 πολίτες.

Ταυτόχρονα, οξύνεται η λεκτική πολεμική ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στις ηγεσίες του Ιράν και του Ιράκ, που μαζί με τη Β. Κορέα αποτελούν, σύμφωνα με τον Αμερικανό Πρόεδρο, «τον άξονα του κακού». Ο Ιρακινός αντιπρόεδρος Τάχα Γιασίν Ραμαντάν προειδοποίησε ότι η αμερικανική επιθετική πολιτική που προκάλεσε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη έχει οξυνθεί και «αν συνεχιστεί θα συμβεί κάτι χειρότερο».

Εκκληση για αποδοχή των επιθεωρητών του ΟΗΕ απηύθυνε προς τον Σαντάμ Χουσεΐν ο Τούρκος πρωθυπουργός. Ο Μπουλέντ Ετσεβίτ προειδοποίησε ότι «η Τουρκία προσπαθεί να αποτρέψει τη νέα απειλή κατά του Ιράκ γιατί είναι ανησυχητικές οι συνέπειες ενός ενδεχόμενου πλήγματος και για την ίδια, αλλά θα πρέπει και η Βαγδάτη να κάνει κάτι».

Προειδοποιήσεις ακούγονται και από την Τεχεράνη. «Οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι το Ιράν δεν προσφέρεται για τυχοδιωκτισμούς και ένας πόλεμος εναντίον του είναι εξαιρετικά επικίνδυνος» υπογράμμιζε ο πρώην Πρόεδρος Αλί Ακμπάρ Ραφσαντζανί προειδοποιώντας ότι «εξαιτίας της γεωπολιτικής θέσης του Ιράν, θα προκληθεί ενεργειακή κρίση και το πετρέλαιο θα ξεπεράσει τα 50 δολάρια/βαρέλι». «Ανεπανόρθωτο σφάλμα» χαρακτήρισε μια πιθανή αμερικανική επίθεση ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι «έχουν παραισθήσεις αν πιστεύουν ότι το Ιράν βοηθά την Αλ Κάιντα».

Σαφέστεροι όλων, όμως, εμφανίζονται οι Αμερικανοί αξιωματούχοι. Ο Ρίτσαρντ Περλ, επικεφαλής του Συμβουλίου Αμυντικής Πολιτικής και σύμβουλος του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, καθιστούσε σαφές ότι «ο πόλεμος με το Ιράκ είναι πιθανός ακόμη και αν επιστρέψουν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ. Ο Σαντάμ δεν μπορεί να μας πείσει για τίποτε». Ο Περλ δηλώνει προκλητικά ότι «αν οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει το Ιράκ αλλά δεν επιθυμούν να συμπράξουν μαζί μας, οι αντιρρήσεις τους δεν πρόκειται να μας πτοήσουν, θα προχωρήσουμε μόνοι μας» απαντώντας κατάλληλα σε όλες τις «ευρωπαϊκές ανησυχίες». Με τον Περλ φαίνεται να συμφωνεί και η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, που τόνισε ότι «το Ιράν υποθάλπει την τρομοκρατία, η Β. Κορέα κατασκευάζει όπλα μαζικής καταστροφής και το Ιράκ αποσταθεροποιεί τη Μ. Ανατολή, άρα είναι υπαρκτή απειλή και πρέπει να αντιμετωπιστεί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ