Τρίτη 5 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΚ - ΙΡΑΝ
Βομβαρδισμοί «ρουτίνας» ενώ οξύνεται ο λεκτικός πόλεμος

«Πιθανότατα θα πλήξουμε το Ιράκ ακόμη και αν επιστρέψουν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ ή έχουν αντιρρήσεις οι Ευρωπαίοι», δηλώνει ο επικεφαλής του Συμβουλίου Αμυντικής Πολιτικής των ΗΠΑ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ.-

«Επεισόδιο ρουτίνας» χαρακτηρίζει η ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου τους χθεσινούς βομβαρδισμούς στο βόρειο Ιράκ μετά από τα αντιαεροπορικά πυρά που δέχτηκαν, όπως αναφέρει, τα αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη που περιπολούσαν στη βόρεια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων». Σύμφωνα, όμως, με ανακοίνωση της Βαγδάτης, η «ρουτίνα» στοίχισε τη ζωή σε 4 πολίτες.

Ταυτόχρονα, οξύνεται η λεκτική πολεμική ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στις ηγεσίες του Ιράν και του Ιράκ, που μαζί με τη Β. Κορέα αποτελούν, σύμφωνα με τον Αμερικανό Πρόεδρο, «τον άξονα του κακού». Ο Ιρακινός αντιπρόεδρος Τάχα Γιασίν Ραμαντάν προειδοποίησε ότι η αμερικανική επιθετική πολιτική που προκάλεσε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη έχει οξυνθεί και «αν συνεχιστεί θα συμβεί κάτι χειρότερο».

Εκκληση για αποδοχή των επιθεωρητών του ΟΗΕ απηύθυνε προς τον Σαντάμ Χουσεΐν ο Τούρκος πρωθυπουργός. Ο Μπουλέντ Ετσεβίτ προειδοποίησε ότι «η Τουρκία προσπαθεί να αποτρέψει τη νέα απειλή κατά του Ιράκ γιατί είναι ανησυχητικές οι συνέπειες ενός ενδεχόμενου πλήγματος και για την ίδια, αλλά θα πρέπει και η Βαγδάτη να κάνει κάτι».

Προειδοποιήσεις ακούγονται και από την Τεχεράνη. «Οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι το Ιράν δεν προσφέρεται για τυχοδιωκτισμούς και ένας πόλεμος εναντίον του είναι εξαιρετικά επικίνδυνος» υπογράμμιζε ο πρώην Πρόεδρος Αλί Ακμπάρ Ραφσαντζανί προειδοποιώντας ότι «εξαιτίας της γεωπολιτικής θέσης του Ιράν, θα προκληθεί ενεργειακή κρίση και το πετρέλαιο θα ξεπεράσει τα 50 δολάρια/βαρέλι». «Ανεπανόρθωτο σφάλμα» χαρακτήρισε μια πιθανή αμερικανική επίθεση ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι «έχουν παραισθήσεις αν πιστεύουν ότι το Ιράν βοηθά την Αλ Κάιντα».

Σαφέστεροι όλων, όμως, εμφανίζονται οι Αμερικανοί αξιωματούχοι. Ο Ρίτσαρντ Περλ, επικεφαλής του Συμβουλίου Αμυντικής Πολιτικής και σύμβουλος του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, καθιστούσε σαφές ότι «ο πόλεμος με το Ιράκ είναι πιθανός ακόμη και αν επιστρέψουν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ. Ο Σαντάμ δεν μπορεί να μας πείσει για τίποτε». Ο Περλ δηλώνει προκλητικά ότι «αν οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει το Ιράκ αλλά δεν επιθυμούν να συμπράξουν μαζί μας, οι αντιρρήσεις τους δεν πρόκειται να μας πτοήσουν, θα προχωρήσουμε μόνοι μας» απαντώντας κατάλληλα σε όλες τις «ευρωπαϊκές ανησυχίες». Με τον Περλ φαίνεται να συμφωνεί και η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, που τόνισε ότι «το Ιράν υποθάλπει την τρομοκρατία, η Β. Κορέα κατασκευάζει όπλα μαζικής καταστροφής και το Ιράκ αποσταθεροποιεί τη Μ. Ανατολή, άρα είναι υπαρκτή απειλή και πρέπει να αντιμετωπιστεί».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαβεβαιώσεις «καλών προθέσεων» Μάλικι προς Ιράν (2008-06-10 00:00:00.0)
«Δεν αποσυρόμαστε» (2006-11-29 00:00:00.0)
Αναζητώντας τη «χρυσή τομή» για την επίθεση (2002-08-20 00:00:00.0)
Ο «δρόμος» οδηγεί έως την Τεχεράνη; (2002-08-15 00:00:00.0)
1980: Αρχίζει ο «παράλογος» πόλεμος Ιράν - Ιράκ (2000-09-22 00:00:00.0)
Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα (1996-09-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ