Τρίτη 5 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Συνομιλίες για μέλλον ή διάλυση της ομοσπονδίας...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Στις... Βρυξέλλες, παρουσία «διπλωματικών αξιωματούχων» της ΕΕ, επέλεξαν να συναντηθούν χτες εμπειρογνώμονες από τη Σερβία και το Μαυροβούνιο σε μία ύστατη προσπάθεια γεφύρωσης διαφορών που σχετίζονται άμεσα με το όποιο μέλλον της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

Εως χτες βράδυ δεν είχε διαρρεύσει τίποτε απ' το τραπέζι των συνομιλιών παρεκτός ότι οι ευρω-ενωσιακοί αξιωματούχοι θα ασκούσαν νέες πιέσεις για να αποτραπεί το οριστικό διαζύγιο μεταξύ των δύο εταίρων της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

Αξίζει ωστόσο να επισημανθεί πως έως και την παραμονή της συνάντησης Σέρβων και Μαυροβούνιων εμπειρογνωμόνων στις Βρυξέλλες, ανώτατοι αξιωματούχοι και των δύο πλευρών υπενθύμιζαν πως παραμένουν αμφότεροι αμετακίνητοι στις ήδη γνωστές θέσεις τους. Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Φίλιπ Μπουγιάνοβιτς, επί παραδείγματι, σχολίασε χτες πως «το Μαυροβούνιο δε θα παραιτηθεί της πρότασής του πως δύο ανεξάρτητα, αυτοκυρίαρχα κράτη είναι η καλύτερη προοπτική», ενώ απ' την άλλη πλευρά ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Εξωτερικών, Γκόραν Σβιλάνοβιτς σημείωνε πως «Σερβία και Μαυροβούνιο θα πρέπει να γνωρίζουν πως ένα κοινό κράτος είναι προς το συμφέρον όλων των Γιουγκοσλάβων πολιτών και της ΕΕ ενώ η διάλυση της ομοσπονδίας μπορεί να είναι μόνο μία πολύ δαπανηρή διαδικασία που θα καθυστερήσει δραματικά οποιεσδήποτε μεταρρυθμίσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ