Τρίτη 5 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
«Η αντίσταση του Μονάχου»

Από τις συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία

Associated Press

Από τις συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία
«Η πολιτική του πολέμου χρειάζεται απαγόρευση της δημοκρατίας, το δημοκρατικό όμως Μόναχο δε θα το επιτρέψει».

Με αυτό το σύνθημα, χιλιάδες Γερμανοί, όπως μας μεταδίδει από τη Γερμανία και ο Θανάσης Βουλγαρόπουλος, καθ' όλη τη διάρκεια της προηγούμενης βδομάδας ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης, παρά την απαγόρευση οποιασδήποτε συγκέντρωσης διαμαρτυρίας από το σοσιαλδημοκράτη δήμαρχο της πόλης αλλά και υποψήφιο στις επόμενες δημοτικές εκλογές,

Περίπου 150 οργανώσεις αποτέλεσαν τη βάση πάνω στην οποία συγκροτήθηκε η αντίσταση αυτών που διαφωνούσαν με την πολιτική του πολέμου, αλλά και την αποδυνάμωση της δημοκρατίας. Από την άλλη πλευρά χιλιάδες αστυνομικοί μαζεύτηκαν στο Μόναχο. Οπως τόνισε και ο υπεύθυνος των διαδηλωτών Claus Schreer στο Μόναχο δε συγκεντρώνονται χιλιάδων ταραχοποιών, αλλά χιλιάδες Γερμανοί από διάφορες περιοχές της Γερμανίας και μεγάλες πόλεις, όπως το Βερολίνο, τη Φρανκφούρτη κ.ά.

Παρά την απαγόρευση όλων των διαδηλώσεων, στο αποκορύφωμα των διαδηλώσεων το Σάββατο, 7.000 άνθρωποι διαδήλωσαν ενάντια στο ΝΑΤΟ, το μιλιταρισμό και τον πόλεμο. Η αστυνομία προκλητική και χωρίς λόγο προσπαθούσε να διαλύσει οποιαδήποτε παρουσία διαδηλωτών, εισπράττοντας την αγανάκτηση ακόμη και εκείνων που δε συμμετείχαν, με αποτέλεσμα να γίνουν τουλάχιστον 700 συλλήψεις. Ενδεικτικό της αντιμετώπισης της αστυνομίας είναι το γεγονός ότι όταν οι διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται στη Marienplatz, η αστυνομία με μεγάφωνα, που χάθηκαν τελικά όμως μέσα στα σφυρίγματα των συγκεντρωμένων αλλά και των αγανακτισμένων απλών πολιτών ήταν: «εγκαταλείψτε την πλατεία», «διατάχτηκε άμεση εφαρμογή», «συλλαμβάνεστε»! Είναι αξιοσημείωτο ότι πολλοί διαδηλωτές που συλλαμβάνονται, κρατούνται ακόμα έξω από τα αστυνομικά τμήματα, καθώς αναζητείται χώρος στα γεμάτα κελιά.

Ο λόγος πια όχι για την πρωτεύουσα της Βαυαρίας, αλλά για το «Οχυρό Μόναχο», όπου την ίδια στιγμή οι «στρατάρχες» μέσα στο ερμητικά κλειστό για τον έξω κόσμο ξενοδοχείο «Bayerischer Hof» ανάγγελαν τα επόμενά θύματά τους, με πρώτον τον Αμερικανό υφυπουργό Αμυνας, Πολ Γουόλφοβιτς, που ονόμασε συγκεκριμένα το Ιράκ, σαν επόμενο στόχο της ακόμη ζεστής πολεμικής τους μηχανής.

Ομως, παρά την τρομοκρατία οι επανειλημμένες προσπάθειες από την αστυνομία να σταματήσουν οι συνεδριάσεις και οι αυθόρμητες συγκεντρώσεις στο κέντρο της πόλης αποτυγχάνουν συνεχώς, ενώ χτες, ήταν προγραμματισμένη διαδήλωση κατά του «αστυνομικού κράτους» και οι διαδηλωτές δίνουν υπόσχεση ότι θα συνεχίσουν των αγώνα τους ενάντια στην αποσταθεροποίηση του πλανήτη, που έχει σαν στόχο την κυριαρχία του παγκόσμιου κεφαλαίου.

Τέλος, σε ανάλογη πορεία στη Ζυρίχη της Ελβετίας, ενάντια στο WEF, συμμετείχαν πάνω από 2.000 άτομα. Η πορεία ήτανε, μέχρι ένα σημείο, πολύ ειρηνική, αλλά μετά από χτυπήματα των μπάτσων αρχίσανε οι συμπλοκές. Τελικά οι αστυνομικοί συνέλαβαν πάνω από 100 άτομα, μετά από τη διάλυση της πορείας, χωρίς κανένα λόγο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ