Τρίτη 5 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΙΣΜΟΣ 6R ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Η ίδια τραγωδία

Σκηνές καταστροφής. Η επαρχία Αφιόν μετρά τους νεκρούς της από το Σεισμό της Κυριακής...

Associated Press

Σκηνές καταστροφής. Η επαρχία Αφιόν μετρά τους νεκρούς της από το Σεισμό της Κυριακής...
ΕΜΠΕΡ, ΕΠΑΡΧΙΑ ΑΦΙΟΝ.--

Με κατακόκκινα μάτια, άυπνοι, τρέμοντας από το κρύο, τον τρόμο, την οργή και την απόγνωση, οι κάτοικοι της πόλης Εμπέρ άρχισαν χτες να κηδεύουν τους νεκρούς τους, όπως κι οι κάτοικοι των υπόλοιπων πόλεων της επαρχίας Αφιόν της κεντροδυτικής Τουρκίας. Η περιοχή θρηνεί 45 νεκρούς, αν και ο αριθμός που μετέδιδαν ως χτες τα ειδησεογραφικά πρακτορεία δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι είναι ακριβής. Η δόνηση των 6 Ρίχτερ που κατέγραψαν οι σεισμογράφοι το πρωί της Κυριακής κατέστρεψε ζωές, τις ισχνές περιουσίες των φύσει και θέσει φτωχών κατοίκων της αγροτικής περιοχής, και σε πολλές περιπτώσεις κάθε ελπίδα για το μέλλον. «Ζούμε ακόμα, αλλά είναι σα να είμαστε νεκροί», λέει ο Ισμαήλ, κάτοικος της Εμπέρ.

Τα σωστικά συνεργεία 12 ώρες μετά το σεισμό ανακοίνωσαν ότι σταματούν τις προσπάθειες ανάσυρσης επιζώντων και παρέδωσαν τα συντρίμμια στη δικαιοδοσία των σκαπτικών μηχανημάτων. Αυτοκίνητα των δήμων με μεγάφωνα περνούσαν χτες από τους δρόμους των πόλεων, ανακοινώνοντας τα ονόματα των νεκρών και το πότε και πού θα γίνουν οι κηδείες τους. Ο αριθμός των τραυματιών είχε ξεπεράσει τους 300.

Ενας από τους βασικούς λόγους που οι Αρχές πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν άλλοι ζωντανοί κάτω από τα συντρίμμια είναι η σύνθεση των σπιτιών: Είναι συνήθως χτισμένα με τούβλα από λάσπη, που όταν κατέρρευσαν δεν άφησαν κανένα περιθώριο να περνά αέρας στους εγκλωβισμένους κάτωθέ τους. Οι συνεχιζόμενοι μετασεισμοί, που είχαν ξεπεράσει τους 993 ως χτες το απόγευμα, αποτελούσαν μια διαρκή υπενθύμιση του τρόμου για τους κατοίκους.

Η κυβέρνηση Ετζεβίτ προσπάθησε να δώσει την εικόνα πως «αντέδρασε άμεσα» αυτή τη φορά στην καταστροφή, προσπαθώντας να αποτινάξει τη ρετσινιά της καταστροφής του 1999, όταν στη Νικομήδεια και την Κωνσταντινούπολη είχαν χαθεί επισήμως 18.000 άνθρωποι -- οι ανεπίσημες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για κάπου 40.000 νεκρούς.

«Το κράτος κέρδισε πολλή εμπειρία (από το 1999)», είπε ο Μπουλέντ Ετζεβίτ στους δημοσιογράφους. «Πριν από τους σεισμούς του 1999 οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας δεν ήταν αρκετά αποτελεσματικές». Τα οχήματα με τα εφόδια, τις κουβέρτες και τις σκηνές συνέχιζαν να φτάνουν στην περιοχή το απόγευμα χτες. Αλλά η βοήθεια δε φτάνει για τους χιλιάδες άστεγους. «Εχω 17 άτομα οικογένεια... και δεν έχουμε πάρει τίποτα», έλεγε ένας κάτοικος του χωριού Τζομπανλάρ.

Οι λόγοι που ο σεισμός δεν ήταν τόσο φονικός ήταν ότι πάρα πολλές επιχειρήσεις ήταν κλειστές, καθώς ήταν Κυριακή, αλλά και το ότι η περιοχή, λόγω της αγροτικής και κτηνοτροφικής της οικονομίας, δεν είναι τόσο πυκνοκατοικημένη. Από τα περίπου 500 κτίσματα που ο κυβερνήτης της Αφιόν, Χαλίλ Ιμπραχίμ Τούρκογλου, υπολογίζει ότι κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές, αρκετά ήταν άδεια.

Ο καθηγητής Αχμέτ Ισικαρά, διευθυντής του σεισμολογικού ινστιτούτου Καντιλί της Κωνσταντινούπολης, έκανε μια απίστευτη δήλωση χτες: η Επιτροπή Ελέγχου των Κτιρίων, είπε, δε λειτουργεί στην πληγείσα από το σεισμό περιοχή (!). Προφανώς, η μαφία των οικοδομών έχει οργιάσει στην περιοχή... Ο Ισικαρά έκανε με νόημα έκκληση προς ιδιωτικές και κρατικές τράπεζες να διευκολύνουν στη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων για την ανέγερση νέων, αντισεισμικών κτιρίων.

Σύμφωνα με την τηλεόραση του NTV η Ελλάδα, η Ολλανδία, η Γαλλία και η Γερμανία εκδήλωσαν προθυμία να στείλουν βοήθεια, αλλά η Αγκυρα απάντησε αρνητικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ