Τρίτη 5 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Σφοδρές φυλετικές συγκρούσεις, μετά τις πολύνεκρες εκρήξεις...

ΛΑΓΟΣ.-

Σε πεδίο άγριων μαχών ανάμεσα σε νεαρά μέλη των φυλών Χάουσας (μουσουλμάνοι) και Γιορούμπας (χριστιανοί και ανιμιστές) μετατράπηκαν, για τρίτη μέρα, χτες, τα προάστια της νιγηριανής εμπορικής πρωτεύουσας, Λάγος. Παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας, που επιβλήθηκε το βράδυ της Κυριακής και την αποστολή ενισχυμένων αστυνομικών δυνάμεων, όχι μόνο συνεχίστηκαν οι - αδιευκρίνιστης αφορμής - συγκρούσεις, αλλά και τα κύματα γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων αμφοτέρων των φυλών, που εγκαταλείπουν, κατά χιλιάδες, τις εστίες τους.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του νιγηριανού Ερυθρού Σταυρού, ο αριθμός των νεκρών απ' τις συγκρούσεις των τελευταίων τριών ημερών ανέρχεται σε 55 και ο αριθμός των τραυματιών σε 150 με 200. Αυτόπτες μάρτυρες, που επικαλούνται ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, εξέφρασαν φόβους για μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων, κάνοντας λόγο για «πολλές δεκάδες» πτώματα, εκ των οποίων πολλά βρέθηκαν ακρωτηριασμένα και πυρπολημένα!

Οι τριήμερες συγκρούσεις ανάμεσα σε νεαρά μέλη των φυλών Χάουσας και Γιορούμπας ξεκίνησαν απ' το προάστιο Ιντι Αράμπα και γρήγορα μεταλαμπαδεύτηκαν και στις γειτονιές Φαντέγι και Ονιπάνου, με μέλη των φυλών να ανταλλάσσουν κατηγορίες για την ευθύνη της αιματοχυσίας. Οι δύο φυλές έχουν προβεί, πολλές φορές στο παρελθόν, σε άγριες, πολύνεκρες συγκρούσεις.

Εως χτες το απόγευμα, σύννεφα μαύρου καπνού υψώνονταν από δεκάδες κτίρια του Λάγος, καταστροφές και λεηλασίες είχαν σημειωθεί σε χιλιάδες σπίτια, ενώ σποραδικές ριπές όπλων ενέτειναν το κλίμα τρόμου...

Πλάι σ' όλα αυτά, και ενώ ακόμη δεν έχει καταλαγιάσει ο πόνος για τους τουλάχιστον 1.000 νεκρούς που προκάλεσε πριν μία βδομάδα το μπαράζ πυρκαγιών και εκρήξεων από φωτιά σε αποθήκη πυρομαχικών του Λάγος, ο Πρόεδρος της Νιγηρίας, Ολουσεγκούν Ομπασάντζο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πως το όλο συμβάν «μπορεί να οφειλόταν ακόμη και σε σαμποτάζ»! Ο ίδιος δεν παρέλειψε, πάντως, να επαναλάβει πως οι έρευνες για τον εντοπισμό υπευθύνων είναι σε εξέλιξη και πως θα δημοσιοποιηθεί το πόρισμα της αρμόδιας προανακριτικής επιτροπής αμέσως μόλις αυτό ολοκληρωθεί...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ