Τρίτη 10 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 49
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Διαβεβαιώσεις «καλών προθέσεων» Μάλικι προς Ιράν

Στο επίκεντρο των επαφών του Ιρακινού πρωθυπουργού στην Τεχεράνη, η, υπό συζήτηση, συμφωνία ασφαλείας Ιράκ - ΗΠΑ για παράταση της παραμονής των αμερικανικών δυνάμεων

Από διαδήλωση κατά της συμφωνίας ασφαλείας Ιράκ-ΗΠΑ

Associated Press

Από διαδήλωση κατά της συμφωνίας ασφαλείας Ιράκ-ΗΠΑ
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Διαβεβαιώσεις ότι το ιρακινό έδαφος δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως εφαλτήριο για επιθέσεις κατά του Ιράν ή άλλων γειτονικών χωρών, έδωσε ο Ιρακινός πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην ιρανική πρωτεύουσα. Ο Νούρι αλ Μάλικι, που από την Κυριακή πραγματοποιεί την τρίτη επίσκεψή του στην Τεχεράνη, είχε επαφές με υπουργούς, τον Πρόεδρο αλλά και τον θρησκευτικό ηγέτη της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, που τόνισε ότι το Ιράν «θα υποστηρίξει σταθερά το Ιράκ» και εκτίμησε ότι «όλα τα ιρακινά προβλήματα προέρχονται από την παρουσία ξένων δυνάμεων στο έδαφός του».

Σε όλες τις συναντήσεις που είχε η ιρακινή αντιπροσωπεία, φαίνεται ότι κυριάρχησε το ζήτημα της συμφωνίας ασφαλείας που συζητά η κυβέρνηση Μάλικι με τις αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις σε μια προσπάθεια να βρει νομικό καθεστώς τέτοιο που θα επιτρέπει παράταση της παραμονής, έστω σε βάσεις, των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα πέραν του χρονικού ορίου που τίθεται από τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Σε μια προσπάθεια, περαιτέρω «καθησυχασμού», Ιράκ και Ιράν υπέγραψαν συμφωνία «ενίσχυσης της αμυντικής τους συνεργασίας με στόχο τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή».

Κατά τα άλλα, εντός Ιράκ σημειώθηκε σειρά νέων επιθέσεων, τόσο την Κυριακή όσο και χτες, με στόχο κυρίως θέσεις των κατοχικών δυνάμεων και των συνεργατών τους. Για άλλη μια φορά, στόχοι όλμων και βομβιστικών επιθέσεων έγιναν η Πράσινη Ζώνη, κέντρα στρατολόγησης, αμερικανικές περίπολοι και στρατιωτικά φυλάκια.

Σκοτώθηκαν συνολικά, 14 Ιρακινοί άμαχοι και δύο Αμερικανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν 50 Ιρακινοί πολίτες και 18 Αμερικανοί στρατιώτες σε Βαγδάτη, Μπαακούμπα, Ντιγιάλα. Παράλληλα, ο Πολωνός υπουργός Αμυνας κατέστησε σαφές ότι οι πολωνικές δυνάμεις θ' αποχωρήσουν οριστικά από το Ιράκ στα τέλη Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ