Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΟΥΒΕΪΤ. -

Σε εκκρεμότητα παραμένουν τα πάντα, όσον αφορά την υπόθεση του Ιράκ: η πιθανολογούμενη αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση, με αφορμή την επιβληθείσα από τις ΗΠΑ ζώνη απαγόρευσης πτήσεων την οποία η Βαγδάτη δεν αναγνωρίζει, η στήριξη από τους συμμάχους των Αμερικανών, η δημιουργία "νεκρής ζώνης" από τις τουρκικές δυνάμεις, η οποία οδεύει πιθανότατα προς ακύρωση και - ως... "κερασάκι" - η απέλαση περίπου 2.000 Κούρδων και ιρακινών αντικαθεστωτικών οι οποίοι βοήθησαν στην, αποτυχημένη ως τώρα, επιχείρηση ανατροπής του Σαντάμ Χουσεϊν.

Ζώνη αναγόρευσης "κακών"

Η δέσμευση της Βαγδάτης ότι δε θα επιχειρήσει καμία ενέργεια εναντίον συμμαχικών αεροσκαφών στη "ζώνη απαγόρευσης πτήσεων" έδειξε να τηρείται, καθώς χθες η ιρακινή αεράμυνα απέσυρε έξι πυραύλους οι οποίοι στόχευαν κατά αμερικανικών μαχητικών που περιπολούσαν στην περιοχή.

Το γεγονός ίσως αποτελέσει την "αφορμή", την οποία οι ΗΠΑ ζητούσαν για να επέμβουν κατά της στρατιωτικής μηχανής του Ιράκ. Με το αεροπλανοφόρο "Εντερπράιζ" να απέχει ελάχιστες ώρες από τη Μεσόγειο, το "Καρλ Βίνσον" ήδη σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, αεροσκάφη "Στελθ" στο Κουβέιτ και συστοιχίες "Πάτριοτ" στη Σαουδική Αραβία, όλα δείχνουν έτοιμα για την επέμβαση.

Παράλληλα, η αμερικανική προσπάθεια να συσπειρωθούν στο πλευρό των ΗΠΑ οι σύμμαχοί τους συνεχίζεται. Η περιοδεία του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Ουίλιαμ Πέρι, στη Σαουδική Αραβία και στο Μπαχρέιν (προχτές), στο Κουβέιτ (χτες) και στην Τουρκία (σήμερα), απέφερε μέχρι στιγμής μόνο την αποδοχή του Μπαχρέιν να "φιλοξενήσει" αμερικανικά αεροσκάφη.

Αντιτιθέμενοι

Ρωσία και Αραβικός Σύνδεσμος υπήρξαν ιδιαίτερα επικριτικοί έναντι των αμερικανικών κινήσεων, η μεν ρωσική διπλωματία ανακοινώνοντας ότι θεωρεί "άκυρες" τις νέες ζώνες απαγόρευσης πτήσεων τις οποίες επέβαλαν οι Αμερικανοί, ο δε Αραβικός Σύνδεσμος καταγγέλλοντας "τις επεμβάσεις ξένων δυνάμεων" στο Ιράκ.

Και το Ιράν καταδίκασε πάλι χτες τις αμερικανικές κινήσεις, αλλά η Τεχεράνη μάλλον επιχαίρει για τα χτυπήματα κατά του Σαντάμ, κυριότερου αντίπαλού της στην περιοχή.

Ακυρώνεται η "νεκρή ζώνη";

Πληροφορίες της τουρκικής ημερήσιας εφημερίδας "Χουριέτ" ανέφεραν χτες ότι Αγκυρα και Βαγδάτη συμφώνησαν να μην πραγματοποιηθεί η τουρκική επιχείρηση για τη δημιουργία "ζώνης ασφαλείας" στο Βόρειο Ιράκ, για να αποφευχθεί η διείσδυση μαχητών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) σε τουρκικό έδαφος.

Η εξέλιξη αποδίδεται στη συνεργασία του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν, που η Βαγδάτη έχει εξασφαλίσει, ως "τοποτηρητή" της περιοχής, αλλά και στις τουρκικές επιτυχίες κατά του ΡΚΚ. Αν πιστέψει κανείς τις επίσημες τουρκικές πηγές, τις τελευταίες μέρες έχουν χάσει τη ζωή τους 200 άνδρες του ΡΚΚ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα «συνήθη» πλήγματα (2002-05-30 00:00:00.0)
Νέα περιοδεία Κοέν στην περιοχή (1999-03-06 00:00:00.0)
Προτεραιότητα η ανατροπή του Σαντάμ (1999-02-02 00:00:00.0)
Ξαναχτύπησε η "Αλεπού" (1999-01-26 00:00:00.0)
Στρατιωτικές επιχειρήσεις και απειλές διαρκείας... (1998-12-25 00:00:00.0)
Επιφυλακτικές οι χώρες του Κόλπου (1996-09-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ