Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ
Με τη σφραγίδα του Ντέιτον

ΣΑΡΑΓΕΒΟ .-

Οι πρώτες βοσνιακές εκλογές έγιναν το περασμένο Σάββατο φέροντας τη μελανή σφραγίδα της Συνθήκης του Ντέιτον, του ασφυκτικού ελέγχου των ΝΑΤΟικών πολυεθνικών στρατευμάτων και του - κατά τόπους - στενού ελέγχου των πρώην περιφερειακών κυβερνητικών αξιωματούχων.

Διεξήχθησαν, επίσης, κάτω από την πλήρη "κάλυψη" των αρμόδιων - για τη διοργάνωσή τους - αξιωματούχων του Οργανισμού για την Ανάπτυξη και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), χωρίς να λείψουν τα παρατράγουδα κάθε λογής, όπως, μεταξύ άλλων, σοβαρές παρατυπίες στους καταλόγους εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, προβλήματα στη μεταφορά των προσφύγων προς τα εκλογικά κέντρα, πολύωρες καθυστερήσεις (που ξεπερνούσαν τις 9 με 10 ώρες) μέχρις ότου το ψηφοδέλτιο του ψηφοφόρου φτάσει στα χέρια του και από εκεί στην κάλπη!

Τα πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα σχετικά με το Τριμελές Συλλογικό Προεδρείο της Βοσνίας θα αρχίσουν να ανακοινώνονται από σήμερα τα ξημερώματα, ενώ αυτά που αφορούν την εκλογή μελών στα κοινοβουλευτικά σώματα θα γίνουν γνωστά από τις 17 Σεπτέμβρη.

Διχασμένες εκτιμήσεις Αμερικανών, αξιωματούχων του ΟΑΣΕ και της ΕΕ

"Ηταν μια εκλογική διαδικασία στην οποία δεν παρατηρήσαμε πράγματα που θα την καθιστούσαν άκυρη", δήλωνε χτες ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ (απεσταλμένος του Προέδρου Κλίντον) αναφερόμενος στις εκλογές της Βοσνίας. Ο ίδιος έκανε την παραπάνω εκτίμηση επισκεπτόμενος διάφορες περιοχές του Σαράγεβο με ελικόπτερο και εξέφρασε πάνω - κάτω τη γενική "άποψη" των αξιωματούχων του ΟΑΣΕ για τις πρώτες μεταπολεμικές βοσνιακές εκλογές.

Ετσι, ο ΟΑΣΕ ήταν σχεδόν... απόλυτα ικανοποιημένος με το γεγονός της προσέλευσης των ψηφοφόρων προς τις κάλπες (έδινε ποσοστό γύρω στο 70% με 80%!) και προσεχτικά "έκπληκτος" για το γεγονός ότι, παρά τα μέτρα ασφαλείας των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, μόλις 20.000 μουσουλμάνοι πρόσφυγες επέστρεψαν για να ψηφίσουν στις παλιές κατοικίες τους (εκ των οποίων πολλές βρίσκονταν σε σερβοβοσνιακά εδάφη)!

Οταν η Δημοκρατική Δράση, το κόμμα των Βόσνιων μουσουλμάνων (πρόκειται για την παράταξη του Προέδρου Αλία Ιζετμπέκοβιτς) ανακοίνωσε ότι δε θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των εκλογών που προέρχονται από τα ελεγχόμενα από τους Σέρβους εδάφη λόγω "σοβαρών ανωμαλιών και παρατυπιών", ο ΟΑΣΕ απάντησε: "Κανένα πρόβλημα"! Γιατί; Επειδή, κατά τον ΟΑΣΕ, όλα τα θέματα που αφορούν παρατυπίες και ενστάσεις για την εκλογική διαδικασία θα εξεταστούν από τους αρμόδιους αξιωματούχους του οργανισμού στο... προσεχές μέλλον!

Παρόμοια "μικροπροβλήματα" ξεπεράστηκαν με ανάλογο τρόπο. Οπως αυτό που δημιουργήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής όταν ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής της σερβοβοσνιακής οντότητας, Σλόμπονταν Κόβατς, ζήτησε με επιστολή του "προς όλα τα εκλογικά κέντρα να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων".Το πρόβλημα κατά τον Σερβοβόσνιο αξιωματούχο ήταν ότι οι κάλπες με την ψήφο που έριξαν Βόσνιοι πρόσφυγες (από το εξωτερικό όπου ζουν σήμερα), έφθασαν σε ορισμένα σερβοβοσνιακά εκλογικά τμήματα και καταμετρούνταν με τα εκεί ψηφοδέλτια χωρίς να υπάρχουν ονοματολογικές καταστάσεις και άλλα αποδεικτικά στοιχεία!

Ο Κένεθ Σκοτ, υποδιευθυντής της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Βοσνία, έλυσε και αυτό το... "μικροπρόβλημα", λέγοντας ότι "επρόκειτο για παρεξήγηση"! "Είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για παρεξήγηση που δημιουργήθηκε κατά την ανάγνωση των κανονισμών, αλλά όλα τώρα διευθετήθηκαν", είπε ο Κ. Σκοτ, δίνοντας το "πράσινο φως" για την επανέναρξη της καταμέτρησης των ψήφων!

Η αντιπροσωπεία της ΕΕ με επικεφαλής τον Γερμανό Ντόρις Πακ παρατήρησε "σοβαρές ελλείψεις, που εμπόδισαν τους πολίτες να ψηφίσουν, και ακατάλληλη υποδομή για το στήσιμο ορισμένων εκλογικών τμημάτων, ιδιαίτερα σε περιοχές Σερβοβόσνιων και Κροατών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ