Τρίτη 2 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Προτεραιότητα η ανατροπή του Σαντάμ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Περιοδεία στις χώρες του Κόλπου πραγματοποιεί, από χτες, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρτιν Ιντικ, με σκοπό, όπως ανοιχτά δήλωνε ο ίδιος, να προωθήσει τα αμερικανικά σχέδια ανατροπής του Ιρακινού Προέδρου, Σαντάμ Χουσεϊν. Από την πλευρά της, η Βαγδάτη δηλώνει ότι η ιρακινή ηγεσία έχει στο πλευρό της το σύνολο του ιρακινού λαού. Την ίδια στιγμή, ο Ιρακινός Πρόεδρος φέρεται να δίνει υψηλή χρηματική αμοιβή σε όποιον καταφέρει να καταρρίψει αμερικανικό αεροσκάφος, ενώ, ένα 24ωρο νωρίτερα, αμερικανικά μαχητικά έπληξαν περισσότερους από 10 στόχους στις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων στο Βόρειο Ιράκ.

"Ολοι συμφωνούμε ότι ο Ιρακινός Πρόεδρος είναι επικίνδυνος και η παραμονή του στην εξουσία εγκυμονεί απειλή για τους γείτονές του", υπογράμμιζε, χθες, ο Μάρτιν Ιντικ από το Ομάν. Ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος θα επισκεφθεί και άλλες χώρες του Περσικού, τόνισε ότι "οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή συμφωνούν με την άποψη της Ουάσιγκτον ότι θα πρέπει να μιλάμε λιγότερο και να πράττουμε περισσότερο στην κατεύθυνση της ανατροπής του Ιρακινού Προέδρου". Ο Ιντικ, πάντως, απέφυγε να σχολιάσει το ότι 2 παρατάξεις της ιρακινής αντιπολίτευσης απέρριψαν τη χρηματική βοήθεια των 97 εκατομμυρίων δολαρίων που προσέφερε ο Αμερικανός Πρόεδρος στην ιρακινή αντιπολίτευση. "Το Ιράκ δεν είναι η Σαουδική Αραβία ή το Κουβέιτ, όπου η Ουάσιγκτον μπορεί να αλλάζει κυβερνήσεις κουνώντας απλώς το χέρι της", δήλωνε κατηγορηματικά ο Ιρακινός υφυπουργός Πληροφοριών, Χαμίντ Σαϊντ, ο οποίος υπογράμμιζε ότι ο ιρακινός λαός "υποστηρίζει με θέρμη την ιρακινή ηγεσία".

Στο μεταξύ, η, ελεγχόμενη από το καθεστώς, εφημερίδα "Ναμπντ αλ Σχαμπάμπ" δημοσίευε, χτες, άρθρο με το οποίο υποστήριζε ότι ο Ιρακινός Πρόεδρος θα δώσει αμοιβή 14.000 δολαρίων σε όποιον Ιρακινό, στρατιώτη ή πολίτη, καταφέρει να καταρρίψει αμερικανικό ή βρετανικό αεροσκάφος που πραγματοποιεί περιπολία πάνω από τις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων στο Βόρειο και στο Νότιο Ιράκ, τις οποίες η Βαγδάτη έχει, επανειλημμένως, δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει. Το δημοσίευμα αυτό ήρθε ένα 24ωρο μετά από τα 10 πλήγματα, με πυραύλους και βόμβες ακριβείας, που κατάφεραν αμερικανικά αεροσκάφη σε ιρακινά αντιαεροπορικά στο Βόρειο Ιράκ, επειδή, όπως ισχυρίστηκαν και πάλι, "βρέθηκαν σε αυτοάμυνα". Από την πλευρά της, η Βαγδάτη υποστήριξε ότι απάντησε με 7 πυραύλους εδάφους - αέρος, γεγονός που δεν επιβεβαιώθηκε από αμερικανική στρατιωτική πηγή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προετοιμάζεται μεγαλύτερη στρατιωτική εμπλοκή (2014-09-17 00:00:00.0)
Διευρύνεται η συζήτηση για τις περιπολίες (2001-05-12 00:00:00.0)
Καθημερινό φαινόμενο οι πολεμικές αψιμαχίες (1999-01-12 00:00:00.0)
Συντήρηση της έντασης και των απειλών (1998-12-24 00:00:00.0)
Σε τεντωμένο σχοινί (1997-11-15 00:00:00.0)
Κλιμάκωση της έντασης (1997-11-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ