Τρίτη 2 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Σύγχυση και υστερία για τον "Απο"

ΑΓΚΥΡΑ - ΡΟΤΕΡΝΤΑΜ - ΡΩΜΗ - ΑΘΗΝΑ. -

Νέα τροπή προσέλαβε η υπόθεση του επικεφαλής του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, καθώς ο ηγέτης του κουρδικού πολιτικοστρατιωτικού κινήματος βρίσκεται τις τελευταίες τρεις μέρες "εν κινήσει", λαμβάνοντας απορριπτικές απαντήσεις από διάφορες χώρες όσον αφορά την προσεδάφιση του αεροσκάφους του, και η τουρκική κυβέρνηση εκτόξευε κατηγορίες επί δικαίων και αδίκων.Το "γαϊτανάκι" δηλώσεων και διαψεύσεων άρχισε την Κυριακή, όταν ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ εκτίμησε πως ο Οτσαλάν "επέστρεψε στην Ιταλία", από όπου είχε αναχωρήσει την 16η Ιανουαρίου μετά από τη μη παροχή πολιτικού ασύλου σ' αυτόν ή την έναρξη μιας δίκης σε βάρος του. Χθες ωστόσο, και προφανώς μετά από επικοινωνία Ρώμης - Αγκυρας διαμέσου διπλωματικών καναλιών, ο Ετσεβίτ αναίρεσε τη δήλωσή του αυτή. "Η πληροφορία που είχα προερχόταν από αξιόπιστες πηγές που γνωρίζουν, ή θα έπρεπε να γνωρίζουν, το θέμα. Ισως και αυτές να παραπλανήθηκαν", είπε. Σημαντικότερο, όμως, κατά τον ίδιο, είναι ότι "ο αρχιτρομοκράτης δε βρίσκει μέρος να κρυφτεί".

Νωρίς χθες το πρωί, όπως μετέδωσε το "Ρόιτερ", οι ολλανδικές αρχές αρνήθηκαν στο ιδιωτικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Κούρδο ηγέτη την άδεια να προσεδαφιστεί στο Ρότερνταμ. Στην πόλη βρίσκονταν περίπου 200 Κούρδοι οι οποίοι τον ανέμεναν, αλλά το αεροσκάφος δεν εισήλθε καν στον ολλανδικό εναέριο χώρο μετά από σχετικές οδηγίες.

Η Ολλανδή δικηγόρος Μπρίτα Μπόλερ δήλωσε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι ο Οτσαλάν επιθυμούσε να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, προκειμένου να υπάρξει "μεσολάβηση" για το Κουρδικό.

Ωστόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπενκ Κόρθαλς αποκαλώντας τον Οτσαλάν "ανεπιθύμητο ξένο", είπε ότι η είσοδος δεν του επετράπη και κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει ούτε σε μελλοντικές προσπάθειες. "Θα αποδιωχτεί και την επόμενη φορά, κατά τον ίδιο τρόπο", δήλωσε.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ προειδοποίησε (όπως και ο προκάτοχός του Μεσούτ Γιλμάζ είχε κάνει στην περίπτωση της Ιταλίας) ότι "αν κάποια κυβέρνηση καλωσορίσει τον Οτσαλάν, στην ουσία επικροτεί και καθίσταται συνένοχη των εγκλημάτων του".

Καθώς το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV μετέδιδε ότι ο Οτσαλάν "ενδέχεται να προσγειώθηκε στη Δανία", κυκλοφορούσαν φήμες για την έλευση του αεροσκάφους του στην Αθήνα και καλούνταν για διαβουλεύσεις ο Ελληνας πρεσβευτής στην Αγκυρα, Δημήτριος Νεζερίτης. Επισήμως η ελληνική ηγεσία αρνήθηκε την παρουσία του σε ελληνικό έδαφος.

Το "κυνήγι του τρομοκράτη", έγραψαν οι New York Times, δεν πρόκειται να λήξει, τουλάχιστον από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης. Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας διασαφήνισε ότι δεν πρόκειται να "αφεθεί" η υπόθεση.

Η "φημολογία" περί τον Οτσαλάν τον θέλει να πήγε στη Ρωσία, που διέψευσε ότι ζήτησε εκεί καταφύγιο μόλις εγκατέλειψε τη Ρώμη, στη Λευκορωσία, αργότερα ότι πήγε στο Λίβανο, μετά ότι βρέθηκε στο Ιράν, μετά στο Κουβέιτ. Προχθές στην Ιταλία. Και χθες στην Ολλανδία και την Ελλάδα...

Στην ίδια την Τουρκία, γινόταν γνωστό από πηγές των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας ότι ο εσωτερικός πόλεμος κατά του "αυτονομιστικού" και "τρομοκρατικού" ΡΚΚ συνεχιζόταν... "επιτυχώς": Τούρκοι στρατιώτες σκότωσαν έξι μέλη του PKK για την απώλεια τεσσάρων στρατιωτών σε συγκρούσεις χθες και σήμερα, στην ανατολική επαρχία του Τουντσελί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ