Τρίτη 2 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οσο πιο μακριά γίνεται...

"Μακριά" από την υπόθεση Οτσαλάν επιδιώκει να σταθεί η ελληνική κυβέρνηση, καθώς δεν επιθυμεί να "διαταράξει" τις σχέσεις της με τη Δύση και, κυρίως, θέλει να αποφύγει με κάθε τρόπο το ανέβασμα των τόνων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ετσι, λοιπόν, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών από την πρώτη στιγμή που "κυκλοφόρησαν" οι φήμες για αίτημα του Οτσαλάν να έρθει στην Ελλάδα, υπογράμμισε πως δεν υπάρχει σχετικό αίτημα. Το ίδιο επανέλαβε και ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, ο οποίος συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση δε θεωρεί σκόπιμη ούτε ωφέλιμη την έλευση Οτσαλάν στην Αθήνα.

Αξίζει να σημειωθεί πως τη στιγμή που η φημολογία απλωνόταν στην Αθήνα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Ελληνα πρεσβευτή στην Αγκυρα για να ζητήσει ενημέρωση και - προφανώς - για να υπογραμμίσει τη δυσφορία της ακόμη και στη "σκέψη" να δοθεί άδεια στον ηγέτη του ΡΚΚ. Οι εξηγήσεις που έδωσε ο Ελληνας πρεσβευτής, αν και δεν έπεισαν την Αγκυρα, ήταν σαφείς και υπογράμμιζαν πως η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται να επιτρέψει στον Οτσαλάν να εισέλθει σε ελληνικό έδαφος.

Κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωναν ότι ενδεχόμενη άφιξη του Οτσαλάν στην Αθήνα δε βοηθά στην προσπάθεια αντιμετώπισης του κουρδικού προβλήματος με πολιτικά μέσα. Προσπάθεια την οποία συμμερίζεται απόλυτα η Αθήνα. Οι ίδιοι κύκλοι υπογράμμιζαν, επίσης, ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση η Ελλάδα να αποτελέσει εμπλεκόμενο μέρος στην υπόθεση Οτσαλάν, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση το Κουρδικό θα βρεθεί στο λαβύρινθο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, γεγονός που δεν ωφελεί ούτε την Αθήνα ούτε την υπόθεση των Κούρδων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ