Τρίτη 2 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
"Σημαντική πρόοδος"...

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

"Σημαντική πρόοδο" επισήμαιναν χθες διπλωματικές πηγές Ηνωμένων Πολιτειών και Ινδίας στις διμερείς συνομιλίες του Νέου Δελχίου όσον αφορά στην υπογραφή της συνθήκης απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών (CTBT) και στην άρση των κυρώσεων που η Ουάσιγκτον και σύμμαχές της χώρες έχουν επιβάλει από τον περασμένο Μάη.

Η "πρόοδος", κατά ανώνυμες δηλώσεις αξιωματούχων προσκείμενων και στις δύο πλευρές, έχει να κάνει με το ότι η κυβέρνηση του Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ δέχτηκε να υπογράψει τη συνθήκη (κάτι που όλες οι ινδικές κυβερνήσεις από το 1974 αρνούνταν με το επιχείρημα ότι είναι "μεροληπτική" υπέρ των υπαρχουσών χωρών του πυρηνικού κλαμπ) αν αρθούν όλες οι κυρώσεις.

Ωστόσο καμία πηγή από τη μία ή την άλλη πλευρά δεν μπορούσε να προσδιορίσει με σαφήνεια πότε ακριβώς θα αρθούν οι κυρώσεις ή θα υπογραφεί η CTBT.

Η αμερικανική πλευρά εξέφρασε την εκτίμηση, σύμφωνα με σχετική ανταπόκριση του "Ασοσιέιτεντ Πρες", ότι ως τα μέσα του 1999 η κατάσταση θα έχει "εξομαλυνθεί" πλήρως.

Το Νέο Δελχί επισήμως αρνήθηκε την ύπαρξη συμφωνίας, αλλά αυτό ήταν αναμενόμενο, "με δεδομένο ότι το θέμα είναι εξαιρετικά λεπτό".

Μετά την τριήμερη διαπραγμάτευση Αμερικανών αξιωματούχων - με επικεφαλής τους υφυπουργούς του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Στρόουμπ Τάλμποτ και Καρλ Ιντερφερθ - υπήρξε συνάντηση του G8 προκειμένου να συζητηθούν η πρόοδος στις συνομιλίες με την Ινδία και η άρση των κυρώσεων. Δεν υπήρξε ούτε από εκεί επίσημο σχόλιο.

Μια υπογραφή της συνθήκης από πλευράς Ινδίας θα "ήρε" ενδεχομένως και τις επιφυλάξεις του Πακιστάν προκειμένου να την υπογράψει. Οι δύο χώρες, οι οποίες διεξήγαν σειρά πυρηνικών δοκιμών τον περασμένο Μάη, αντιμετωπίζουν πολλαπλά σοβαρά οικονομικά προβλήματα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ