Τετάρτη 5 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Κλιμάκωση της έντασης
  • Φτάνουν σήμερα στη Βαγδάτη οι απεσταλμένοι του ΟΗΕ, ενώ ο Ιρακινός Πρόεδρος έδωσε παράταση στην εφαρμογή του τελεσιγράφου για την αποχώρηση των Αμερικανών ελεγκτών
  • Πραγματοποιείται κανονικά σήμερα η αναγνωριστική πτήση πάνω από το Ιράκ του αμερικανικού αεροσκάφους U - 2

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ . -

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση Βαγδάτης - Ουάσιγκτον λίγες ώρες πριν από την άφιξη στην ιρακινή πρωτεύουσα των τριών απεσταλμένων του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Η ιρακινή ηγεσία συμφώνησε, μεν, να παρατείνει το τελεσίγραφο αποχώρησης των Αμερικανών ελεγκτών, που έληγε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, αλλά τονίζει ότι τα αντιαεροπορικά της συστήματα βρίσκονται "υπ' ατμόν" για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη επίθεση.

Ο Κόφι Ανάν κατάφερε, έστω και με καθυστέρηση ωρών, να εκμαιεύσει από τον Ιρακινό αναπληρωτή πρωθυπουργό, Ταρέκ Αζίζ, κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, παράταση του τελεσιγράφου αποχώρησης μέχρι της λήξης της επίσκεψης των απεσταλμένων του. Αργά το βράδυ σήμερα αναμένεται να φτάσουν στη Βαγδάτη οι τρεις διπλωμάτες των Ηνωμένων Εθνών,που πρόκειται να παραμείνουν, σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα, 48 ώρες στην ιρακινή πρωτεύουσα, σε μια προσπάθεια να πείσουν τον Ιρακινό Πρόεδρο να αναστείλει την απόφαση απομάκρυνσης.

Από την πλευρά του, ο Σαντάμ Χουσεϊν φέρεται διατεθειμένος να προσπαθήσει να αποσπάσει από τους διπλωμάτες του ΟΗΕ συγκεκριμένη ημερομηνία άρσης του εμπάργκο σε βάρος της χώρας του, που ισχύει από το 1991. Χαρακτηριστική των ιρακινών προθέσεων μπορεί να θεωρηθεί η δήλωση του προέδρου του ιρακινού Κοινοβουλίου, Σαντούμ Χαντούμι, ο οποίος υποστήριξε ότι "η ειδική επιτροπή ελέγχου του ΟΗΕ έχει μεταβληθεί σε όργανο εφαρμογής της πολιτικής των ΗΠΑ στην κατεύθυνση της παράτασης των οικονομικών κυρώσεων, κατάσταση που πρέπει να ανατραπεί".

Στο μεταξύ, οι ιρακινές αρχές απαγόρευσαν και χτες την είσοδο των ελεγκτών του ΟΗΕ σε στρατιωτικές μονάδες, επειδή ανάμεσά τους βρίσκονταν και Αμερικανοί. Οπως δήλωσε από τη Βαγδάτη ο επιβλέπων των ελεγκτών, Σουηδός Νιλς Κάλστρομ, "η διαδικασία ήταν άκρως διπλωματική και ευγενική χωρίς ένταση" και συμπλήρωσε ότι οι Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα επέτρεπαν την είσοδο στους ελεγκτές μετά από την αποχώρηση των Αμερικανών. Ο επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου του Αφοπλισμού του Ιράκ, Ρίτσαρντ Μπάτλερ, τόνισε ότι δεν πρόκειται να δώσει εντολή αποχώρησης των Αμερικανών ελεγκτών και ότι τόσο οι έλεγχοι όσο και οι αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από το Ιράκ θα συνεχιστούν κανονικά. Εκκληση προς τη Βαγδάτη να συμμορφωθεί με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να ακυρώσει την απόφαση απομάκρυνσης των Αμερικανών ελεγκτών απηύθυνε, χτες, ο Ρώσος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ιγκορ Σχαμντουρασούλοφ, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ιντερφάξ".

Παράλληλα, τόσο ο Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Μπιλ Ρίτσαρντσον, όσο και ο συμπατριώτης του υπουργός Αμυνας, Ουίλιαμ Κοέν, τόνισαν ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί κανονικά η αναγνωριστική πτήση πάνω από το Ιράκ, του αμερικανικού αεροσκάφους U-2. Οι ιρακινές αρχές προειδοποίησαν τα Ηνωμένα Εθνη ότι υπό τις υπάρχουσες συνθήκες τα αντιαεροπορικά συστήματα του Ιράκ είναι σε ετοιμότητα και ότι ο ΟΗΕ αναλαμβάνει την ευθύνη για ό,τι, ενδεχομένως, συνεπάγεται από μια νέα αναγνωριστική πτήση τωναμερικανικών αεροσκαφών. Ο Κοέν χαρακτήρισε "απειλή" την ιρακινή προειδοποίηση και τόνισε ότι η Ουάσιγκτον είναι "έτοιμη για όλα", απειλώντας με "σοβαρότατες συνέπειες".

"Συμπτώσεις";

Στη δημοσιότητα δόθηκε, στις αρχές της βδομάδας, έκθεση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, στην οποία αναφέρεται ότι τον τελευταίο καιρό έχουν ενταθεί τα βασανιστήρια και οι διώξεις κατά πολιτικών κρατουμένων στο Ιράκ, ενώ τονίζεται ότι έγιναν 200 εκτελέσεις πολιτικών κρατουμένων μόνο σε μία από τις φυλακές της ιρακινής πρωτεύουσας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα «συνήθη» πλήγματα (2002-05-30 00:00:00.0)
Αμερικανικά πλήγματα σε βορρά και νότο (1999-07-31 00:00:00.0)
Η "Αλεπού" έληξε... η ένταση παραμένει (1998-12-30 00:00:00.0)
Σε τεντωμένο σχοινί (1997-11-15 00:00:00.0)
Oμόφωνη καταδίκη αλλά με διευκρινίσεις (1997-11-13 00:00:00.0)
Καθοριστική "παρτίδα" στο Συμβούλιο Ασφαλείας (1997-11-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ