- ΠΑΡΙΣΙ.- Στα οδοφράγματα παραμένουν για τρίτη συνεχόμενη μέρα οι Γάλλοι οδηγοί φορτηγών, μετά από την άρνηση των ιδιοκτητών φορτηγών να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τα μεγάλα οδικά... - 1997-11-05 00:00:00.0"/> - ΠΑΡΙΣΙ.- Στα οδοφράγματα παραμένουν για τρίτη συνεχόμενη μέρα οι Γάλλοι οδηγοί φορτηγών, μετά από την άρνηση των ιδιοκτητών φορτηγών να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τα μεγάλα οδικά... - 1997-11-05 00:00:00.0" /> Επιμένουν στα οδοφράγματα | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΔΗΓΩΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Επιμένουν στα οδοφράγματα
  • Απείχαν από τις συνομιλίες οι ιδιοκτήτες φορτηγών, που εμφανίζονται αδιάλλακτοι
  • Νέο νομοσχέδιο από την κυβέρνηση Ζοσπέν
  • Πιέζει και προειδοποιεί για "δικαστικά μέτρα" η ΕΕ

ΠΑΡΙΣΙ.-

Στα οδοφράγματα παραμένουν για τρίτη συνεχόμενη μέρα οι Γάλλοι οδηγοί φορτηγών, μετά από την άρνηση των ιδιοκτητών φορτηγών να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τα μεγάλα οδικά δίκτυα της χώρας, καθώς και τα μεγαλύτερα λιμάνια παραμένουν αποκλεισμένα, με αποτέλεσμα να πληθαίνουν τα τηλεφωνήματα παραπόνων Ευρωπαίων αξιωματούχων προς τον Λιονέλ Ζοσπέν, ενώ, παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "προειδοποιεί τη Γαλλία με το ενδεχόμενο λήψης δικαστικών μέτρων σε βάρος της". Από την πλευρά της, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την κατάθεση ενός νέου νομοσχεδίου, σχετικά με τους εργασιακούς όρους των οδηγών φορτηγών.

Παραμένουν στις θέσεις τους τα 141 οδοφράγματα των Γάλλων οδηγών φορτηγών, που έχουν διακόψει κάθε εμπορική συναλλαγή και μεταφορά αγαθών ή καυσίμων. Εντελώς αποκλεισμένο είναι το διυλιστήριο της εταιρίας Elf στη Νάντη της βόρειας Γαλλίας, ενώ το παράρτημα της αυτοκινητοβιομηχανίας Ρενό στο Ντουέ ανακοίνωσε ότι διέκοψε τη λειτουργία του, λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και αναλόγως αναμένεται να πράξουν για τους ίδιους λόγους τα παραρτήματα των αυτοκινητοβιομηχανιών της Οπελ στη Γερμανία και της Τζένεραλ Μότορς στο Βέλγιο.

Οι απεργοί έχουν αποκλείσει κάθε κίνηση φορτηγών από και προς όλα τα μεγάλα λιμάνια της χώρας, σε όλες τις συνοριακές διαβάσεις, αλλά και στην υπόγεια σιδηροδρομική σήραγγα της Μάγχης. Πάντως, όπως διαβεβαίωναν χτες οι γαλλικές αρχές, τα επιβατικά αυτοκίνητα κινούνταν με σχετική ευκολία στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους, καθώς οι απεργοί τούς επιτρέπουν τη διέλευση από τα οδοφράγματα.

Εντούτοις, ούτε χτες δεν έλειψε η βία από τα οδοφράγματα. Μετά την επέμβαση της αστυνομίας σε δύο οδοφράγματα τη Δευτέρα, χτες ένας αυτοκινητιστής πέρασε με τη βία μέσα από ένα οδόφραγμα στη Λίλη της βόρειας Γαλλίας με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο απεργοί. Οπως ανακοίνωσαν εκπρόσωποι των συνδικάτων, ο αυτοκινητιστής δε δέχτηκε να γίνει έλεγχος στο αυτοκίνητό του για τυχόν μεταφορά καυσίμων ή αγαθών προς πώληση. Μετά το περιστατικό το οδόφραγμα ενισχύθηκε από τους απεργούς.

Νέο κυβερνητικό νομοσχέδιο και αδιαλλαξία των ιδιοκτητών

Παρεμβαίνοντας στη διαμάχη οδηγών - ιδιοκτητών φορτηγών, ο Γάλλος πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν ανακοίνωσε ότι την προσεχή Δευτέρα θα φέρει στο Κοινοβούλιο προς ψήφιση νέο νομοσχέδιο που προβλέπει την ενίσχυση των ελέγχων για τις ώρες εργασίας και την επιβολή αυστηρών προστίμων σε περίπτωση παραβίασής τους. Ο Γάλλος πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι "θα επιτύχει ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων και ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα δεσμευτούν στην εφαρμογή του νέου νομοσχεδίου", ενώ τόνισε ότι "όποιοι και αν είναι αυτοί που θα συμφωνήσουν η κυβέρνηση θα ζητήσει την άμεση εφαρμογή του σε όλο τον κλάδο". Ο Γάλλος πρωθυπουργός άφησε ορισμένες αιχμές κατά των ιδιοκτητών φορτηγών ότι προκάλεσαν τη νέα αναστάτωση, επειδή δε σεβάστηκαν τη δέσμευση που ανέλαβαν πέρυσι απέναντι στους οδηγούς.

Καμία υποχώρηση από τις θέσεις τους, όμως, δε δείχνουν διατεθειμένοι να κάνουν οι ιδιοκτήτες, που υποστηρίζουν ότι, εξαιτίας της υψηλής ανταγωνιστικότητας, είναι αδύνατον να ικανοποιήσουν το αίτημα των οδηγών για αύξηση των μισθών κατά 7%. Η "Ενωση Ομοσπονδιών Μεταφοράς" (UTF), που απείχε από τις διαπραγματεύσεις που έγιναν, χτες το πρωί, στο υπουργείο Μεταφορών, ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει στις συνομιλίες μετά την Τετάρτη.

Αυξάνονται οι πιέσεις από την ΕΕ

Μην κρύβοντας τη δυσαρέσκειά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει όλο και περισσότερο τη γαλλική κυβέρνηση. Η Σάρα Λαμπέρτ, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου Μεταφορών Νιλ Κίνοκ, δήλωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής δικαστικών κυρώσεων σε βάρος της Γαλλίας, καθώς η απεργία των οδηγών παραβιάζει την αρχή της ΕΕ για ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, αγαθών και προσώπων. Η Λαμπέρτ, αν και διευκρίνισε ότι μια τέτοια απόφαση θα ληφθεί μετά από αρκετή σκέψη και μετά από την πάροδο ορισμένων ημερών, κατέστησε σαφές ότι η ΕΕ κρίνει ως "εν δυνάμει πολύ σοβαρή την απεργία των οδηγών και τις συνέπειές της" και τόνισε ότι πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν, ήδη, εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τον εγκλωβισμό των οδηγών των χωρών τους στους γαλλικούς αυτοκινητοδρόμους, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση 1.000 Ιρλανδών οδηγών.

Προσωπική επικοινωνία με τον Λιονέλ Ζοσπέν είχαν τόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, όσο και ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών Ματίας Βίσμαν, οι οποίοι ζήτησαν από τον Γάλλο πρωθυπουργό να επιτύχει τον απεγκλωβισμό, τουλάχιστον, των 6 συνοριακών διαβάσεων. Επιπλέον, ο Τόνι Μπλερ "άδραξε την ευκαιρία" για να υπενθυμίσει στον Λιονέλ Ζοσπέν ότι οι βρετανικές επιχειρήσεις αναμένουν ακόμα τη χρηματική αποζημίωση από την περυσινή 12ήμερη απεργία των οδηγών.

Απαντώντας συνολικά στα ευρωπαϊκά αιτήματα, το γαλλικό υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να εξασφαλίσει διόδους στα ξένα φορτηγά από τα οδοφράγματα των απεργών, διότι μια τέτοια επιχείρηση θα απαιτούσε την ενεργοποίηση ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που θα μπορούσαν και αυτές να αποκλειστούν.

Προτάσεις και διάλογος από την ιταλική κυβέρνηση

Σε αγώνα δρόμου για να αποφευχθεί η απεργία των οδηγών φορτηγών, έχει αποδυθεί η ιταλική κυβέρνηση μετά την προειδοποίηση των συνδικάτων. Ο Τζιουζέπε Σοριέρο, υποδιευθυντής του υπουργείου Μεταφορών, ανακοίνωσε, χτες, ότι ένα νέο νομοσχέδιο που προβλέπει την ελαχιστοποίηση των εξόδων για τα καύσιμα και τις μεταφορές έχει, ήδη, εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή Μεταφορών του Κοινοβουλίου και πρόκειται να κατατεθεί προς συζήτηση τις επόμενες μέρες. Επιπλέον, απηύθυνε πρόσκληση διαλόγου στα συνδικάτα των οδηγών φορτηγών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ