Τετάρτη 5 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
Απεργιακές κινητοποιήσεις στην Απω Ανατολή

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Πάνω από 10.000 εργαζόμενοι του ενεργειακού τομέα της Πριμόριε ξεκίνησαν στις 3 Νοέμβρη απεργία διαρκείας, απαιτώντας από την κυβέρνηση να εξοφλήσει τα χρέη για τους μισθούς. Οι ομοσπονδιακές αρχές χρωστούν στους εργαζόμενους του ενεργειακού συμπλέγματος της Απω Ανατολής 180 δισ. ρούβλια. Νωρίτερα, η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί να χορηγεί μηνιαίως ένα μέρος των χρημάτων για την απόσβεση του χρέους, αλλά τον Οκτώβρη δεν πήραν τίποτα. Με το σύνθημα "Λαέ, σήκω από τα γόνατα!", οι εργαζόμενοι κήρυξαν την απεργία. Για την ώρα, δεν προχώρησαν στη διακοπή της ηλεκτροδότησης των κατοικιών και των δημόσιων υπηρεσιών, αλλά η πιθανότητα αυτή δεν αποκλείεται. Ο πρόεδρος της απεργιακής επιτροπής Γκενάντι Τκατσούκ δήλωσε ότι, αν η κατάσταση δεν αλλάξει, "θα προχωρήσουν σε πράξεις πολιτικής ανυπακοής". Στην απεργία μπορεί να προσχωρήσουν και οι ανθρακωρύχοι.

Την ίδια ώρα, στην πόλη Αρσένιεφ της Απω Ανατολής κήρυξαν απεργία διαρκείας οι εργαζόμενοι της αεροπορικής ένωσης "Προγκρές". Ο πρόεδρος της απεργιακής επιτροπής Αλεξάντρ Ζινόβιεφ δήλωσε ότι δεν έχουν πάρει τους μισθούς τους 17 μήνες, δεν έχουν τρόφιμα, στα τμήματα της επιχείρησης δεν υπάρχει θέρμανση. Οι απεργοί δεν απαιτούν μόνο την καταβολή των μισθών τους, αλλά και την αύξηση της διάρκειας της εργάσιμης βδομάδας από 3 σε 5 μέρες.

Από την άλλη μεριά, μέλη της κυβέρνησης, πριν απ' όλα οι "νεαροί μεταρρυθμιστές" Ανατόλι Τσουμπάις και Μπορίς Νεμτσόφ (που συνδυάζουν τις θέσεις των πρώτων αντιπροέδρων της κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών και υπουργού Καυσίμων και Ενέργειας, αντίστοιχα), ενδιαφέρονταν για άλλα προβλήματα. Ο μεν πρώτος μετέθεσε τις προσωπικές καταθέσεις από μια τράπεζα σε άλλη, ο δε δεύτερος προήδρευσε στην πόλη Εκατερινμπούργκ της "επιτροπής για την οργάνωση της ταφής των λειψάνων της οικογένειας του τελευταίου τσάρου της Ρωσίας" Νικολάου Β. Πράγματι, τα μέλη της κυβέρνησης στις παραμονές των 80χρονων της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης ενδιαφέρονται περισσότερο να ασφαλίσουν τα χρήματά τους και να διατυμπανίζουν περί των "κομμουνιστικών αγριοτήτων", αντί να ακολουθήσουν το παράδειγμα των μπολσεβίκων και να ασχοληθούν με την εξασφάλιση της ζωής του λαού και την καταπολέμηση των κερδοσκόπων και απατεώνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ