Τετάρτη 5 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Παραίτηση πρωθυπουργού... για να σωθεί η πολιτική

ΜΠΑΝΓΚΟΓΚ.-

Την πρόθεσή του να υποβάλει την παραίτησή του μέχρι το τέλος της τρέχουσας βδομάδας, ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Τσαβαλίτ Γιονγκτσάιτουνγκ, σχεδόν ένα 15ήμερο από τις μαζικές διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων πολιτών, που διαμαρτύρονταν για τα οικτρά χάλια της οικονομίας.

Το μόνο που περιμένει ο πρωθυπουργός φαίνεται πως είναι η έγκριση δύο διαταγμάτων πολιτικού και οικονομικού περιεχομένου από το Κοινοβούλιο. Οπως εξήγησε ο ίδιος χτες σε δημοσιογράφους, η παραίτησή του δε θα οδηγήσει τη χώρα αυτόματα σε πρόωρες εκλογές, καθώς ο αντικαταστάτης του θα προέλθει από τη συνεδρίαση του συνασπισμού των έξι κομμάτων που στηρίζουν το παρόν κυβερνητικό σχήμα. Από την ώρα που ο πρωθυπουργός έκανε τις παραπάνω ανακοινώσεις, εντάθηκαν οι αναζητήσεις και οι παρασκηνιακές ενέργειες στελεχών και των έξι κομμάτων, ενώ ίδια κινητικότητα παρατηρείται και στους κόλπους της αντιπολίτευσης, όπου ο Τράιρονγκ Σουουαρνκίρινα του "Δημοκρατικού Κόμματος" προβάλλεται ως "φαβορί", δηλώνοντας ότι είναι ήδη έτοιμος (;) να σχηματίσει κυβέρνηση!

Οι φιλοδοξίες των πολιτικών παραμένουν αμείωτες, ενώ η οικονομία της χώρας βυθίζεται στο χάος. Καμία ανάκαμψη δεν έχει παρουσιάσει το "μπαχτ" (εθνικό νόμισμα Ταϊλάνδης), του οποίου η ισοτιμία κυμαίνεται στα 41 προς 1 δολάριο. Η πτώση της αξίας του εθνικού νομίσματος ανάγκασε την κυβέρνηση Γιονγκτσάιτουνγκ να αναζητήσει πακέτο "βοηθείας" ύψους 17,2 δισ. δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με τους γνωστούς δυσβάσταχτους για το λαό όρους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ