Πέμπτη 13 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Oμόφωνη καταδίκη αλλά με διευκρινίσεις
  • Εγκρίθηκε, κατ' αρχάς, η αμερικανοβρετανική πρόταση από το Συμβούλιο Ασφαλείας
  • Ικανοποιημένη η Ουάσιγκτον, που δεν αποκλείει ακόμη το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης
  • Κατηγορηματικά κατά της ανάληψης στρατιωτικής δράσης Ρωσία και Γαλλία, που διατηρούν τις διαφωνίες τους

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Την επικύρωση της απόφασης για επιβολή ορισμένων νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ ψήφισε, αργά χτες το βράδυ, η ολομέλεια του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Πολλοί διπλωματικοί αναλυτές έσπευσαν να χαρακτηρίσουν "μικρή ήττα" της αμερικανικής πολιτικής την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς τελικά δεν εγκρίθηκε η επιβολή αυστηρών κυρώσεων, ενώ ούτε αναφέρεται στο ψήφισμα το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης.

Η αμερικανοβρετανική πρόταση προβλέπει καταδίκη της Βαγδάτης, σχετικά με την απόφαση απομάκρυνσης των Αμερικανών ελεγκτών, επιβολή ταξιδιωτικής απαγόρευσης σε όσους Ιρακινούς αξιωματούχους εμπλέκονται στην απομάκρυνση των Αμερικανών ελεγκτών και κατάργηση της περιοδικής επανεξέτασης του εμπάργκο σε βάρος της χώρας, το οποίο θα αρθεί, πλέον, μόνο όταν η Ειδική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών εκτιμήσει ότι το Ιράκ δεν έχει στη διάθεσή του κανένα όπλο μαζικής καταστροφής. Ο Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Μπιλ Ρίτσαρντσον, χαρακτήρισε το ψήφισμα "πρώτο βήμα άσκησης πιέσεων στον Σαντάμ Χουσεϊν, ενώ του στέλνει ένα σαφές μήνυμα" και εξέφρασε την ικανοποίησή του, γιατί αποτελεί "επανένωση της συμμαχίας που υπήρχε κατά τον πόλεμο στον Κόλπο".

Ρωσο-γαλλικές διευκρινίσεις

Λίγες ώρες, όμως, πριν από τη νέα σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ψήφιση του κειμένου, Ρώσοι και Γάλλοι αξιωματούχοι τόνιζαν ότι σε καμία περίπτωση το συγκεκριμένο ψήφισμα δεν ανοίγει το δρόμο για ανάληψη στρατιωτικής δράσης, την οποία χαρακτήρισαν "αναποτελεσματική" και συμπλήρωναν ότι στο κείμενο δεν πρόκειται να συμπεριληφθεί απειλή για "σοβαρές συνέπειες". Επιπλέον, τα υπουργεία Εξωτερικών Ρωσίας και Γαλλίας, με ανακοίνωσή τους, κατέστησαν σαφές ότι είναι κάθετα αντίθετα στην οποιαδήποτε απόφαση παρεμπόδισης της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας προς το Ιράκ, ενδεχόμενο που είχε αναφέρει ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν.

Επιπλέον, διπλωματικές πηγές υποστήριζαν ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή Ρώσοι και Γάλλοι αξιωματούχοι είχαν μαραθώνιες συνομιλίες με τον Ιρακινό αναπληρωτή πρωθυπουργό Ταρέκ Αζίζ, που είναι στη Νέα Υόρκη, σε μια ύστατη προσπάθεια να τον πείσουν να ανασταλεί η απόφαση απομάκρυνσης των Αμερικανών ελεγκτών. Σχετικά αισιόδοξος είχε εμφανιστεί και ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, που τόνισε ότι το Ιράκ έχει ακόμα χρόνο να αποφύγει την επιβολή των νέων κυρώσεων, αν αναιρέσει την απόφασή του.

Επιμένει η Βαγδάτη

Παρά τις εξελίξεις στα Ηνωμένα Εθνη, όμως, η Βαγδάτη διακήρυξε και χτες την εμμονή της στην απόφαση απομάκρυνσης των Αμερικανών ελεγκτών και κράτησε μακριά από τις στρατιωτικές της εγκαταστάσεις για 9η φορά ελεγκτές των Ηνωμένων Εθνών λόγω αμερικανικής παρουσίας. Στην ιρακινή πρωτεύουσα, πραγματοποιήθηκε νέα αντιαμερικανική διαδήλωση, με τη συμμετοχή χιλιάδων Ιρακινών, ενώ ενισχύονται οι ανθρώπινες αλυσίδες στην περίμετρο των κυβερνητικών κτιρίων. Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Σαϊντ αλ Σάχαφ τόνισε ότι η επιβολή νέων κυρώσεων συνεπάγεται άμεση εφαρμογή της απομάκρυνσης των Αμερικανών ελεγκτών και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι κλιμακώνουν την ένταση, διπλασιάζοντας τις αναγνωριστικές τους πτήσεις στο Ιράκ.

Χαρακτηριστικά, ο αλ Σάχαφ υποστήριξε ότι από τις 29 Οκτώβρη, οπότε και λήφθηκε η απόφαση της Βαγδάτης, έχουν πραγματοποιηθεί 984 αναγνωριστικές πτήσεις, σχεδόν διπλάσιες από το αναμενόμενο, ενώ, σχολιάζοντας την προειδοποίηση του Μπιλ Κλίντον "να μείνει μακριά το Ιράκ από το Κουβέιτ και τη Σαουδική Αραβία", δήλωσε ότι οι ΗΠΑ "θολώνουν τα νερά διότι η προειδοποίηση ουδεμία σχέση έχει με την τωρινή κρίση". Επιπλέον, ο Ιρακινός αξιωματούχους τόνισε ότι "δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να επέμβουν στρατιωτικά, ακόμα και αν δεν υπάρχει σχετικά απόφαση του ΟΗΕ".

Από την πλευρά της, η Ουάσιγκτον απέφυγε τις έντονες δηλώσεις, ενόψει και της σύσκεψης του Συμβουλίου Ασφαλείας. Παρ' όλα αυτά, αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που κράτησε την ανωνυμία του, αποκάλυψε ότι στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ έχουν φθάσει νέα αμερικανικά αεροσκάφη, δηλώνοντας ότι η κίνηση αυτή "κρίθηκε αναγκαία, επειδή η Βαγδάτη αύξησε της παραβιάσεις της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στο βόρειο Ιράκ". Εκπρόσωποι του αμερικανικού στρατού απέφυγαν να σχολιάσουν τους τουρκικούς ισχυρισμούς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Συμφωνούν» διαφωνώντας Βαγδάτη - Ουάσιγκτον (2008-08-09 00:00:00.0)
Αντίστροφη μέτρηση για τη Φαλούτζα (2004-11-05 00:00:00.0)
Επιταχύνονται οι πολεμικές προετοιμασίες (2002-12-17 00:00:00.0)
Σε τεντωμένο σχοινί (1997-11-15 00:00:00.0)
Καθοριστική "παρτίδα" στο Συμβούλιο Ασφαλείας (1997-11-09 00:00:00.0)
Κλιμάκωση της έντασης (1997-11-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ