Παρασκευή 5 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αντίστροφη μέτρηση για τη Φαλούτζα

Τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς των τελευταίων βδομάδων εξαπέλυσαν οι αμερικανικές δυνάμεις που δηλώνουν έτοιμες για ολική επίθεση αναμένοντας την τελική εντολή του Αλάουι

Πυκνώνουν τα κατοχικά στρατεύματα έξω από τη Φαλούτζα

Associated Press

Πυκνώνουν τα κατοχικά στρατεύματα έξω από τη Φαλούτζα
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Την τελική εντολή από τον Ιρακινό δοτό πρωθυπουργό, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ευρώπη, δηλώνουν ότι περιμένουν οι κατοχικές δυνάμεις για να εξαπολύσουν την τελική ολική επίθεση κατά της Φαλούτζα. Ο κλοιός γύρω από την πόλη σφίγγει ολοένα και περισσότερο ενώ κλιμακώνονται και οι βομβαρδισμοί αλλά και οι μάχες στα περίχωρα.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της νύχτας Τετάρτης προς Πέμπτη, οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν τους σκληρότερους βομβαρδισμούς των τελευταίων μηνών στην πόλη χρησιμοποιώντας αεροπλάνα «AC 130», που φέρουν κανόνια και πολυβόλα. Ολόκληρες συνοικίες της πόλης έγιναν στόχος ενώ στις επιθέσεις συμμετείχαν και τα αμερικανικά άρματα μάχης που έχουν περικυκλώσει την πόλη.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας μαίνονταν σκληρές μάχες στις παρυφές της Φαλούτζα μεταξύ των ανταρτών και των αμερικανικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 αντάρτες. Από τους βομβαρδισμούς φέρονται να σκοτώθηκαν 3 πολίτες. Οπως, μάλιστα, έγινε γνωστό οι ιρακινές αρχές, χωρίς να δώσουν περισσότερες εξηγήσεις, έκλεισαν χτες ένα από τα τρία μεθοριακά περάσματα με τη Συρία, το Τανάφ, το οποίο είναι το κοντινότερο στη Φαλούτζα.

Χτες Αμερικανοί αξιωματικοί των δυνάμεων που πολιορκούν την πόλη δήλωναν ότι όλα είναι έτοιμα για την τελική επίθεση, στην οποία έχει σχεδιαστεί να συμμετάσχουν Αμερικανοί πεζοναύτες και στρατιώτες, αλλά και άνδρες των ιρακινών δυνάμεων. Οι ίδιοι αξιωματικοί υποστήριζαν επίσης ότι έχει, ήδη, συσταθεί από τη δοτή ιρακινή κυβέρνηση ένα νέο συμβούλιο για να αναλάβει τη διοίκηση της πόλης μετά την απομάκρυνση των ανταρτών, ενώ έχουν εγκριθεί και 75 εκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση της πόλης. Το μόνο που αναμένεται, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, είναι η τελική εντολή του Αλάουι. Απειλές ότι θα τινάξουν στον αέρα πολλούς πετρελαιαγωγούς στο βόρειο Ιράκ σε περίπτωση που γίνει επίθεση στη Φαλούτζα εκτόξευσε μια μη κατονομαζόμενη ιρακινή οργάνωση με ανακοίνωσή της.

Ο μικρός Ιρακινός, θύμα των κατοχικών βομβαρδισμών στη Φαλούτζα, φαίνεται πως... ήταν συνεργάτης του Ζαρκάουι

Associated Press

Ο μικρός Ιρακινός, θύμα των κατοχικών βομβαρδισμών στη Φαλούτζα, φαίνεται πως... ήταν συνεργάτης του Ζαρκάουι
Στο μεταξύ, παραλλήλα, συνεχίζονται οι αντικατοχικές επιθέσεις και σε άλλες ιρακινές πόλεις. Στην Ντουζάιλ, βορείως της Βαγδάτης, από επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από το κτίριο του Δημοτικού Συμβουλίου σκοτώθηκαν 4 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 15. Στην Ισκαντιρίγια, από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σκοτώθηκαν 3 Ιρακινοί εθνοφρουροί και 15 τραυματίστηκαν.

Στην Μπαακούμπα ένοπλοι δολοφόνησαν τοπικό αξιωματούχο. Τέλος, στη Μαχμουντίγια, νοτίως της Βαγδάτης, όπου έχουν αναπτυχθεί οι βρετανικές δυνάμεις, από επίθεση ανταρτών σκοτώθηκαν 3 Βρετανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν αρκετοί άλλοι, σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Αμυνας.

Περιοδεία Αλάουι

Συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που τον διαβεβαίωσε ότι τα ιταλικά στρατεύματα θα παραμείνουν στο Ιράκ όσο χρειαστεί, είχε χτες στη Ρώμη ο δοτός πρωθυπουργός του Ιράκ. Ο Ιγιάντ Αλάουι συναντήθηκε και με τον Πάπα, στο Βατικανό, ο οποίος δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της επικράτησης της ηρεμίας και της δημοκρατίας στο Ιράκ. Ο Αλάουι αναμένεται σήμερα για «συνάντηση γνωριμίας» με τους ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιθέσεις, συλλήψεις, αποσύρσεις και ανησυχία (2005-01-25 00:00:00.0)
Με έκτακτα μέτρα και κλιμάκωση προς τις εκλογές (2005-01-08 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι επιθέσεις - επιμένει η Ουάσιγκτον (2005-01-05 00:00:00.0)
Αυτό είναι «σοκ και δέος» (2004-11-09 00:00:00.0)
Να δείξει ότι κυβερνά, προσπαθεί ο Αλάουι (2004-10-27 00:00:00.0)
«Εκλογολογία» ενώ συνεχίζονται οι επιθέσεις (2004-09-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ