Σάββατο 8 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Με έκτακτα μέτρα και κλιμάκωση προς τις εκλογές

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Περισσότερες και «θεαματικότερες» αντικατοχικές επιθέσεις αναμένει μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών της 30ής Γενάρη ο δοτός πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι, ο οποίος ανακοίνωσε την 30ήμερη παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που έχει κηρυχτεί στη χώρα εδώ και δύο μήνες. Με την άποψη αυτή συμφωνούν και Αμερικανοί στρατιωτικοί επιτελείς, ενώ ο Πρόεδρος Μπους επανέλαβε την πεποίθησή του ότι οι εκλογές «είναι μια ιστορική στιγμή για τη χώρα» και θα παρατηρηθεί «μεγάλη συμμετοχή των πολιτών», παρά τις «προσπάθειες των τρομοκρατών εκείνων που δεν επιθυμούν τη δημοκρατία και την ελευθερία».

Οι δηλώσεις αυτές, πάντως, δεν κατάφεραν να ελαφρύνουν τη βαρύτατη ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία 24ωρα μετά τις κλιμακούμενες αντικατοχικές επιθέσεις τόσο κατά Αμερικανών στρατιωτών όσο και κατά των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας. Η Πέμπτη ήταν η αιματηρότερη ημέρα για τις αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις μετά την 21η Δεκεμβρίου και την επίθεση αυτοκτονίας στην αμερικανική βάση στη Μοσούλη. Εφτά Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, την Πέμπτη, στη βόρεια Βαγδάτη όταν το τεθωρακισμένο τους έπεσε σε βόμβα που είχε τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου. Επίσης, στην επαρχία αλ Ανμπάρ σκοτώθηκαν άλλοι 2 πεζοναύτες «σε επιχειρήσεις ασφαλείας».

Την ίδια ημέρα, στη Σαμάρα σκοτώθηκαν, σε συγκρούσεις, 2 Ιρακινοί στρατιώτες και 1 άμαχος ενώ τραυματίστηκαν 4 Ιρακινοί στρατιώτες και 2 άμαχοι. Στην πόλη Μοτάσεμ σκοτώθηκε σε ενέδρα 1 ακόμη Αμερικανός στρατιώτης, ενώ στην Ντουλουίγια σκοτώθηκαν 2 Ιρακινοί στρατιώτες και 1 αντάρτες σε ανταλλαγή πυρών. Μια μέρα νωρίτερα, την Τετάρτη, στην πόλη Χίλα, νοτίως της Βαγδάτης, 15 Ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν, όταν καμικάζι αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο έπεσε πάνω στην είσοδο της Αστυνομικής Ακαδημίας της πόλης. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε, με μήνυμά της, η οργάνωση «Ισλαμικός Στρατός του Ιράκ».

Την Πέμπτη τα ξημερώματα, επίσης, ανακαλύφθηκαν κοντά στη Μοσούλη τα πτώματα 11 σιιτών εργατών από τη συνοικία Χαζίμια, της Βαγδάτης, οι οποίοι είχαν ακολουθήσει έναν υποτιθέμενο εργοδότη που τους υποσχέθηκε δουλιά σε αμερικανική βάση της επαρχίας Νινίβε. Χτες, μέχρι το απόγευμα, επισήμως, δεν είχε γίνει γνωστή καμία νέα επίθεση ή μάχη. Εντούτοις, στην πόλη Ναϊμίγιαχ, έξω από τη Φαλούτζα, όπου έχουν εγκατασταθεί εκατοντάδες πρόσφυγες από την ισοπεδωμένη πόλη, πραγματοποιήθηκε διαδήλωση κατά των κατοχικών δυνάμεων με βασικό αίτημα την αποχώρησή τους από τη Φαλούτζα. Χτες, επίσης, ανώτεροι θρησκευτικοί ηγέτες των σουνιτών επανέλαβαν τις εκκλήσεις τους για ενότητα του ιρακινού λαού, επιμένοντας, όμως, στο μποϊκοτάζ των εκλογών της 30ής Γενάρη.

Δολοφονία και νέα απαγωγή

Στραγγαλισμένος με τα μάτια δεμένα και τα χέρια πισθάγκωνα ακινητοποιημένα βρέθηκε στο σπίτι του στη Βαγδάτη, την Πέμπτη, ο Χάντι Σάλεχ, ηγετικό στέλεχος του ΚΚ Ιράκ. Ο Σάλεχ, που είχε διπλή υπηκοότητα, επέστρεψε στο Ιράκ μετά την εγκατάσταση της κατοχής και ήταν υπεύθυνος του τμήματος εξωτερικών σχέσεων των συνδικάτων του ΚΚ. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών ως δράστες «φωτογραφίζονται» «άνθρωποι που πρόσκεινται στο σανταμικό καθεστώς».

Στο μεταξύ, κανένα ίχνος δεν έχει βρεθεί της Γαλλίδας δημοσιογράφου Φλοράνς Ομπενά και του Ιρακινού διερμηνέα της, που αγνοούνται από την Τετάρτη. Η Ομπενά εργαζόταν για τη «Λιμπερασιόν» και βρισκόταν στη Βαγδάτη. Οι γαλλικές αρχές, από χτες, μιλούν επισήμως για νέα απαγωγή και ο Γάλλος Πρόεδρος κάλεσε τους συμπατριώτες του δημοσιογράφους να αποφεύγουν το Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ